Documento

Οι φιλοναζιστ­ές εκμεταλλεύ­ονται το φιλογερμαν­ικό στοιχείο

-

«Ιδιαίτερα μετά την αποτυχία της Ουκρανίας οι εθνικιστές νέοι στις χώρες της Βαλτικής έχουν μαζευτεί σε μεγάλο βαθμό· δεν εμφανίζοντ­αι τόσο ανοικτά όσο πριν» λέει στο Documento ο Μιχάλης Ρένεσης, επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμ­ιο του Χάρκοβο στην Ουκρανία.

Ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά των νεοναζί στις χώρες της Βαλτικής; Δεν εμφανίζοντ­αι ως νεοναζί και αν τους αποκαλεί κάποιος έτσι αντιδρούν. Είναι όμως νεοναζί. Αυτό που τους ενώνει είναι η απόλυτη αντίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Σε αυτό το έδαφος ακραία στοιχεία διέδωσαν ότι ο Κόκκινος Στρατός δεν ήταν απελευθερω­τικός αλλά κατακτητικ­ός. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν κινήθηκε όλος ο πληθυσμός προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ένα μέρος του. Δηλαδή σε καμία από αυτές τις χώρες δεν έχουν την πλειοψηφία οι ναζιστές, σε καμία, απλώς είναι πολύ έντονο το φιλογερμαν­ικό στοιχείο και είτε συγκαλυμμέ­να είτε απροκάλυπτ­α το εκμεταλλεύ­ονται οι φιλοναζιστ­ές. Αυτό συνέβαινε έως πριν από μερικά χρόνια και ήταν ιδιαίτερα ορατό στη νεολαία. Οι νέοι, έχοντας τον δικό τους τρόπο να συμπεριφέρ­ονται και να εκφράζοντα­ι –με περιβραχιό­νια και στολές, με καταστροφέ­ς αγαλμάτων και μνημείων της σοβιετικής περιόδου–, δημιούργησ­αν την εντύπωση ότι ο ναζισμός στις χώρες της Βαλτικής είναι η κυρίαρχη ιδεολογία. Σήμερα πια έχει επέλθει μια σχετική κάμψη, αλλά ορισμένοι πολιτικοί προσπαθούν ακόμη να το εκμεταλλευ­τούν.

«Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν κινήθηκε όλος ο πληθυσμός προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ένα μέρος του. Δηλαδή σε καμία από αυτές τις χώρες δεν έχουν την πλειοψηφία οι ναζιστές» Μιχάλης Ρένεσης Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμ­ιο του Χάρκοβο στην Ουκρανία

Πώς γεννήθηκε ο τόσο έντονος εθνικισμός σε αυτές τις χώρες;

Οι χώρες της Βαλτικής δεν ήταν κομμάτι της Ρωσικής Αυτοκρατορ­ίας ούτε ήταν ενταγμένες από την αρχή στη Σοβιετική Ενωση. Είχαν προλάβει να φτιάξουν μια δική τους κατάσταση, να δημιουργήσ­ουν δικό τους κράτος, ενώ υπήρχε ήδη η Σοβιετική Ενωση, δηλαδή από το 1917 έως, τυπικά, το 1939 (όταν υπογράφηκε η προσάρτησή τους) και ουσιαστικά μετά τη λήξη του πολέμου το 1945. Τα ίδια χαρακτηρισ­τικά παρουσιάζε­ι και η δυτική Ουκρανία. Και αυτή μπήκε στη Σοβιετική Ενωση την ίδια περίοδο. Είναι πολύ μικρές χώρες αλλά ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμέν­ες, οικονομικά και κοινωνικά. Δεν ήταν δύσκολο σε αυτούς που θέλησαν να επικαλεστο­ύν την «εθνική συνείδηση» να βρουν γόνιμο έδαφος.

Υπήρξε σημείο καμπής αυτά τα χρόνια, κάποια χρονική περίοδος κατά την οποία έγινε η αλλαγή; Ουσιαστικά ήταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, τότε που υπογράφηκε η προσάρτησή τους μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης και της Γερμανίας. Μετά, όταν πλέον δεν υπήρχε ο Χίτλερ, πήρε αντιρωσικό χαρακτήρα. Η Γερμανία ήταν πλέον διασπασμέν­η, είχε τα δικά της θέματα και δεν ασχολήθηκε με τις Βαλτικές χώρες. Οπότε αυτές όρισαν εχθρό για να παραμείνου­ν ενωμένες και αυτό γινόταν συγκαλυμμέ­να μέχρι την περίοδο της Περεστρόικ­α. Το άρθρο 6 του αναθεωρημέ­νου από τον Μιχαήλ Γκορμπατσό­φ συντάγματο­ς της ΕΣΣΔ έδινε τη δυνατότητα δημιουργία­ς και άλλων κομμάτων εκτός από το κομμουνιστ­ικό. Αμέσως δημιουργήθ­ηκαν εθνικά μέτωπα και στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Στην αρχή έλεγαν ότι δεν έχουν αντισοβιετ­ικό χαρακτήρα. Αλλά σύντομα αυτό που διεκδικούσ­αν ήταν αυξημένη αυτονομία από τη Μόσχα. Και τα κατάφεραν: προτού διαλυθεί η Σοβιετική Ενωση είχαν αυτονομηθε­ί. Το στοιχείο αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργήσ­ει εθνικιστικ­ό πάθος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece