Το 1942 κηρύχθηκε «χώρα καθαρή από Εβραίους»

Documento - - ΑΝΙΣΤΌΡΗΤΗΕΞΊΣΩΣΗ -

Η δύσκολη περίοδος μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και έως τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου το 1945 στοιχειώνει τη συμπεριφορά των σημερινών πολιτικών της Εσθονίας. Δημοκρατία ανακηρύχθηκε το 1921 και παρέμεινε ανεξάρτητο κράτος για μόλις 20 χρόνια. Τον Ιούνιο του 1941, όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην ΕΣΣΔ, ο Στάλιν κατέλαβε προσωρινά την Εσθονία ως «πράξη αυτοάμυνας» και ο Χίτλερ την ανακατέλαβε μέχρι το 1944.

Η ναζιστική κατοχή συνέπεσε με την πρόθυμη συνεργασία δεκάδων χιλιάδων αντισοβιετικών Εσθονών με τους ναζί και τη σύμπραξη σε εγκλήματα όπως οι δολοφονίες Εβραίων (συμπεριλαμβανομένων 10.000 θυμάτων σε 22 στρατόπεδα εξόντωσης όπου κατέληξαν Εβραίοι από άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης).

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πολύ νωρίς, το 1942, η Εσθονία κηρύχθηκε επισήμως «judenfrei» (καθαρή από Εβραίους), ενώ πάνω από 120.000 Εσθονοί συνεργάτες των ναζί (περίπου ένας στους δέκα κατοίκους!) εγκατέλειψαν βιαστικά τη χώρα, διαφεύγοντας κυρίως προς τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Το επίσημο αφήγημα της σημερινής Εσθονίας είναι ότι οι συνεργάτες των ναζί «πολέμησαν για την ανεξαρτησία επιλέγοντας το μικρότερο από δύο κακά», δηλαδή τον Χίτλερ αντί του Στάλιν. Ανατολικά εδάφη της Εσθονίας παραμένουν και σήμερα τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

26 Σεπτεμβρίου 1944, λίγο μετά την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο στρατόπεδο εξόντωσης στην Κλούγκα της Εσθονίας. Διακρίνονται σοροί κρατουμένων πάνω σε πυρά, την οποία οι Γερμανοί και οι Εσθονοί συνεργάτες τους δεν πρόλαβαν να ανάψουν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.