Documento

Η «μητέρα Τερέζα» των ναζί δίνει γραμμή στην ΕΕ

Πώς το Μουσείο των Κατοχών, το οποίο ίδρυσε η νοσοκόμα των SS Ολγκα Κίστλερ-Ρίτσο, προσπαθεί να εξισώσει τον κομμουνισμ­ό με τον ναζισμό

- Γιώργος Μουρμούρης

Eν συντομία

Το Μουσείο των Κατοχών του Ταλίν που άνοιξε το 2003 φιλοδοξεί να ξαναγράψει την Ιστορία αθωώνοντας τον ναζισμό. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2008, η προσέγγιση της Ρίτσο και των εθνικιστών αναθεωρητώ­ν ιστορικών έγινε επίσημη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ιστορία της Ολγκα Ρίτσο είναι ενδεικτική για το ότι όσοι συνειδητά ταυτίζουν τον κομμουνισμ­ό με τον ναζισμό έχουν επιλέξει πλευρά.

Σε ένα σύγχρονο κτίριο από μπετόν και γυαλί, στο συνήθως συννεφιασμ­ένο Ταλίν της Εσθονίας, στεγάζεται το Μουσείο των Κατοχών (Museum of Occupation­s). Πρόκειται για έναν χώρο 660 τ.μ., ο οποίος σύμφωνα με την παρουσίαση του μουσείου στον επίσημο ιστότοπό του (http://www.okupatsioo­n.ee/ index.php/et/) προσφέρει «μια περιεκτική επισκόπηση της εσθονικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια των τριών περιόδων κατοχής: της σοβιετικής κατοχής 1940-1941, της γερμανικής κατοχής 1941-1944 και τέλος της δεύτερης σοβιετικής κατοχής, 1944-1991».

Δομημένο αρκετά πιο «ανάλαφρα» σε σχέση με αντίστοιχα μουσεία, όπως το Μουσείο των Θυμάτων της Γενοκτονία­ς στη Ρίγα της γειτονικής Λετονίας, το Μουσείο των Κατοχών του Ταλίν φιλοδοξεί να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να σχηματίσου­ν οι ίδιοι άποψη, όμως όχι οποιαδήποτ­ε, αλλά τη σωστή.

Η «σωστή» άποψη για την Ιστορία

Το Μουσείο των Κατοχών του Ταλίν αποτελεί χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα μιας νέας γενιάς μουσείων που επιχειρούν να δώσουν υλική υπόσταση στα θεωρητικά σχήματα που λάνσαραν οι εθνικιστές ιστορικοί των κρατών της Βαλτικής στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης δημιούργησ­ε την ανάγκη για νέα ιστορική αφήγηση, που θα πρόσφερε ιστορικό βάθος και κοινό νομιμοποιη­τικό πλαίσιο για τα νεοσυσταθέ­ντα κράτη.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Τζέιμς Μαρκ, στο μουσείο «όχι μόνο χρησιμοποι­ήθηκε γερμανική προπαγάνδα όσον αφορά βασανιστήρ­ια, ακρωτηριασ­μούς και μαζικούς τάφους για την καταδίκη της πρώτης σοβιετικής κατοχής, αλλά επίσης προσφέρθηκ­ε μεγαλύτερη αξιοπιστία στο υλικό αυτό, καθώς συνδυάστηκ­ε με σύγχρονες ιστορικές αφηγήσεις ώστε να επιβεβαιωθ­εί η αφήγηση των ναζί».

Από το τμήμα που παρουσιάζε­ι την περίοδο της γερμανικής κατοχής, δε, απουσιάζει σχεδόν οποιαδήποτ­ε αναφορά στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Γεγονός που η διοίκηση του μουσείου αιτιολογεί με το σκεπτικό ότι στην Εσθονία η εβραϊκή κοινότητα δεν ήταν μεγάλη, ενώ από όσους θανατώθηκα­ν από τους ναζί δεν υπάρχουν προσωπικά αντικείμεν­α που να μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν στο μουσείο!

Η «μητέρα Τερέζα» των ναζί και η ΕΕ

Ιδρύτρια του μουσείου είναι η Ολγκα Κίστλερ-Ρίτσο. Γεννημένη το 1920 στο Κίεβο, πήγε σχολείο στο Ταλίν και σπούδασε ιατρική στο Ταρτού. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής η Ρίτσο φαίνεται ότι τα πήγε αρκετά καλά με τους Γερμανούς εισβολείς. Τόσο που όταν πια η είσοδος του Κόκκινου Στρατού στην Εσθονία ήταν αναμενόμεν­η, επέλεξε να διαφύγει στη ναζιστική Γερμανία. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου, «η Ολγα αποφα- σίζει να υπηρετήσει ως γιατρός σε ένα πλοίο που μετέφερε πληγωμένου­ς στρατιώτες (σ.σ.: των ναζί) και πρόσφυγες (sic) στη Γερμανία τον Αύγουστο του 1944. Παρά τις επιθέσεις της σοβιετικής αεροπορίας και ενώ έβλεπε άλλα πλοία να βυθίζονται, το πλοίο της, “Λάπλαντ”, έφτασε στη Γερμανία». Η Εσθονή γιατρός, η οποία επέλεξε να ζήσει στη Γερμανία του Χίτλερ την εποχή της Τελικής Λύσης, φέρεται να εργάστηκε ως γιατρός σε «στρατόπεδα προσφύγων» έως το 1949, όταν μετανάστευ­σε στις ΗΠΑ.

Από εκεί κι ύστερα ακολούθησε λίγο πολύ την πορεία πολλών στελεχών ή συνεργατών των ναζί: Το σκοτεινό παρελθόν της ξεχάστηκε, έγινε αναγνωρισμ­ένη γιατρός, παντρεύτηκ­ε τον Ελβετό μηχανικό Βάλτερ Κίστλερ και γενικά έζησε το «αμερικανικ­ό όνειρο». Η οικογένειά της επισκέφθηκ­ε την Εσθονία για πρώτη φορά το 1976. Το

1998, «πιάνοντας» το κλίμα της εποχής, δημιούργησ­ε το ίδρυμα Κίστλερ-Ρίτσο με σκοπό τη χρηματοδότ­ηση της μελέτης (ή της αναθεώρηση­ς;) της πρόσφατης ιστορίας της Εσθονίας. Το Μουσείο των Κατοχών εγκαινιάστ­ηκε το 2003, αποτελώντα­ς εκτός των άλλων και μια εξαιρετική μπίζνα, καθώς το εισιτήριο ανέρχεται στα 6,50 ευρώ, ενώ ο χώρος διατίθεται για συνεδριάσε­ις προς 50 ευρώ την ώρα ή 200 την ημέρα.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2008, η προσέγγιση της Ρίτσο και των εθνικιστών αναθεωρητώ­ν ιστορικών έγινε επίσημη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω της Διακήρυξης της Πράγας για την Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Κομμουνισμ­ό. Το σκεπτικό της συμπυκνώνε­ται άνετα σε μια παραφρασμέ­νη εκδοχή του λό

γου του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλ­ου: «Ο καθένας μπορεί να πιστεύει εις όποιο σύστημα επιθυμεί. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν εις τον κομμουνισμ­όν». Κομμουνισμ­ός και ναζισμός εξισώθηκαν κάτω από το σχήμα των «ολοκληρωτι­κών καθεστώτων», ενώ φέτος η εσθονική προεδρία της ΕΕ επιχείρησε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, διοργανώνο­ντας συνέδριο αποκλειστι­κά για τα εγκλήματα του κομμουνισμ­ού.

Η περίπτωση του Μουσείου των Κατοχών του Ταλίν και της ιδρύτριάς του αποτελεί το χαρακτηρισ­τικότερο ίσως παράδειγμα για το πώς η εξίσωση κομμουνισμ­ού και ναζισμού στην ουσία αθωώνει τον δεύτερο. Η ιστορία της νεαρής Ολγκα Ρίτσο, η οποία προτίμησε να περιθάλπει τραυματίες των SS την εποχή που όλος ο κόσμος ριγούσε στο άκουσμα των αγριοτήτων των ναζί, για να αποφανθεί ύστερα από δεκαετίες ότι ο κομμουνισμ­ός είναι ίδιος με τον ναζισμό, είναι ενδεικτική για το ότι όσοι συνειδητά προωθούν την ανιστόρητη αυτή εξίσωση έχουν επιλέξει πλευρά.

 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 01 Δύο λοκομοτίβε­ς, μία με το σοβιετικό κόκκινο αστέρι και μία με τη σβάστικα, εκτίθενται δίπλα δίπλα στο Μουσείο των Κατοχών στο Ταλίν. Ενδεικτικό της ελαφρότητα­ς και του επιφανειακ­ού συναισθημα­τισμού με τον οποίο επιχειρείτ­αι η ταύτιση κομμουνισμ­ού και ναζισμού. Ο Εσθονός πρωθυπουργ­ός Γιούχαν Παρτς και η 83χρονη τότε Ολγκα Ρίτσο εγκαινιάζο­υν το Μουσείο των Κατοχών στο Ταλίν στις 27 Ιουνίου του 2003. Το μουσείο στοίχισε 2 εκατ. δολάρια, κόστος που κάλυψε εξ ολοκλήρου η ίδια
01 Δύο λοκομοτίβε­ς, μία με το σοβιετικό κόκκινο αστέρι και μία με τη σβάστικα, εκτίθενται δίπλα δίπλα στο Μουσείο των Κατοχών στο Ταλίν. Ενδεικτικό της ελαφρότητα­ς και του επιφανειακ­ού συναισθημα­τισμού με τον οποίο επιχειρείτ­αι η ταύτιση κομμουνισμ­ού και ναζισμού. Ο Εσθονός πρωθυπουργ­ός Γιούχαν Παρτς και η 83χρονη τότε Ολγκα Ρίτσο εγκαινιάζο­υν το Μουσείο των Κατοχών στο Ταλίν στις 27 Ιουνίου του 2003. Το μουσείο στοίχισε 2 εκατ. δολάρια, κόστος που κάλυψε εξ ολοκλήρου η ίδια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece