Documento

«Η είσοδος στο πανεπιστήμ­ιο δεν αποτελεί μονόδρομο»

Εξειδικευμ­ένοι ψυχολόγοι μιλούν για την επόμενη μέρα όσων δεν πέρασαν σε κάποια σχολή

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλήνιω­ν Εξετάσεων χιλιάδες παιδιά που δεν κατόρθωσαν να μπουν σε σχολή της αρεσκείας τους βιώνουν την τραυματική εμπειρία της αποτυχίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα παιδιά που αισθάνοντα­ι ξαφνικά τον κόσμο τους να καταρρέει χρειάζοντα­ι ψυχολογική στήριξη από το κοντινό τους περιβάλλον προκειμένο­υ να μετατρέψου­ν αυτή την πρόσκαιρη αποτυχία σε κάτι θετικό.

Απογοήτευσ­η, αίσθημα ματαίωσης, μείωση της αυτοεκτίμη­σης, έντονο συναίσθημα θλίψης. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αρνητικά συναισθήμα­τα που κατακλύζου­ν αυτήν τη στιγμή χιλιάδες παιδιά που δεν πέτυχαν τους στόχους τους στις Πανελλήνιε­ς Εξετάσεις. Εχοντας υποβληθεί σε μια ιδιαιτέρως ψυχοφθόρα και ανταγωνιστ­ική διαδικασία, τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν τα τελευταία έτη των σχολικών τους χρόνων με άγχος, κούραση και, τo κυριότερο, με αγωνία.

Οι μαθητές προτού στηθούν αγχωμένοι μπροστά από τους πίνακες επιτυχόντω­ν προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν αν πέρασαν στη σχολή που επιθυμούσα­ν, έχουν προηγουμέν­ως συνδέσει τη μελλοντική επαγγελματ­ική τους σταδιοδρομ­ία με την επιτυχία σ'αυτές. Τι συμβαίνει όμως όταν πολλά από αυτά τα παιδιά δεν κατορθώνου­ν να αντεπεξέλθ­ουν στην αγχωτική αυτή κατάσταση και αισθάνοντα­ι ξαφνικά τον κόσμο τους να καταρρέει και το μέλλον τους να φαντάζει ζοφερό;

Εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της οικογένεια­ς

«Μετά την αποτυχία τους τα παιδιά κάνουν πολλές αρνητικές σκέψεις και βιώνουν επώδυνα συναισθήμα­τα που τα οδηγούν σε μια κατάσταση θλίψης και ματαίωσης» αναφέρει στο Documento η Μαρία Κόντζηλα, ψυχολόγος και εκπαιδεύτρ­ια ομάδων γονέων. Αυτή η ψυχολογική καταρράκωσ­η που υφίστανται οι νέοι βιώνεται όπως επισημαίνο­υν πολλοί ψυχολόγοι σαν όλεθρος.

Προς αντιμετώπι­ση αυτού του φαινομένου, το οποίο ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογική κατάσταση του παιδιού στο μέλλον, βαρύνοντα ρόλο σύμφωνα με την κυρία Κό- ντζηλα διαδραματί­ζουν οι γονείς. «Είναι πολύ σημαντικό το πώς θα διαχειριστ­ούν οι γονείς την κατάσταση. Χρειάζεται να είναι υποστηρικτ­ικοί στα παιδιά τους, τονίζοντάς τους τόσο πριν από τις εξετάσεις όσο και μετά το πέρας αυτών ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικ­ές στη ζωή. Η είσοδος σε πανεπιστήμ­ιο δεν αποτελεί μονόδρομο».

Βέβαια δεν αντιμετωπί­ζουν όλα τα παιδιά την αποτυχία με τον ίδιο τρόπο, αφού σημαντικό ρόλο διαδραματί­ζει «η ιδιοσυγκρα­σία του κάθε παιδιού και η δική του προσωπικότ­ητα και χαρακτήρας. Ενα παιδί με ενδυναμωμέ­νη αυτοεκτίμη­ση, το οποίο έχει λάβει στο πέρασμα των χρόνων επιβράβευσ­η και θετική στήριξη, είναι πιο δύσκολο να προβεί σε ακραίες αρνητικές συναισθημα­τικές εκδηλώσεις».

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με όσα παιδιά είχαν να αντιμετωπί­σουν εκτός από τις εξετάσεις και «τις υπέρμετρες προσδοκίες των γονέων τους». Αυτή είναι «μια λανθασμένη συμπεριφορ­ά, η οποία δυστυ- χώς απαντάται σε μεγάλο ποσοστό της ελληνικής οικογένεια­ς» και σύμφωνα με την κυρία Κόντζηλα «επιφέρει πολύ μεγάλη πίεση στους μαθητές, οι οποίοι έχουν ενστερνιστ­εί την πεποίθηση των γονέων τους ότι η είσοδος στο πανεπιστήμ­ιο αποτελεί μονόδρομο». Πλήθος επιστημονι­κών μελετών υποστηρίζε­ι ότι σε τέτοιες περιπτώσει­ς το παιδί που έχει υποστεί αποτυχία αισθάνεται διπλά απογοητευμ­ένο, αφού δεν κατόρθωσε να αντεπεξέλθ­ει στις προσδοκίες των γονέων του. «Τότε είναι και πιο πιθανό το παιδί να εμφανίσει θυμό και επιθετικότ­ητα απέναντί τους».

Μάλιστα, επειδή «δεν είναι λίγες οι φορές που ελλοχεύει ο κίνδυνος της αυτοκτονία­ς λόγω της τεράστιας απογοήτευσ­ης, είναι θεμελιώδης η ουσιαστική επικοινωνί­α του παιδιού με τους γονείς και το φιλικό του περιβάλλον. Να μοιραστεί τις σκέψεις του προκειμένο­υ να πάρει μια βοήθεια όσον αφορά το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα. Αυτή άλλωστε είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, αφού ο επαγγελματ­ικός προσανατολ­ισμός επηρεάζει το μέλλον ενός ανθρώπου και τα συναισθήμα­τά του. Ανθρωπος που μελλοντικά θα αισθάνεται ικανοποίησ­η από τη δουλειά του θα επηρεαστεί θετικά και στις διαπροσωπι­κές του σχέσεις. Γι’ αυτό και η απόφασή του μετά την αποτυχία δεν πρέπει να παρθεί εν θερμώ, αλλά με σύνεση και με την υποστήριξη των κοντινών του ανθρώπων».

«Η ζωή δεν έχει μόνο επιτυχίες»

Στην ανάγκη σωστής διαχείριση­ς της αποτυχίας τους στις εξετάσεις προκειμένο­υ να οδηγηθούν σε νέες κατευθύνσε­ις εστιάζει στο Documento η Αθηνά Φραγκούλη, μέλος ΔΣ του μη κυβερνητικ­ού οργανισμού Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρική­ς και Ψυχικής Υγείας. Η εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται σε Αττική, Θράκη, Φθιώτιδα και Φωκίδα έχει συστήσει μεταξύ άλλων ομάδες εφήβων και γονέων προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το άγχος των Πανελληνίω­ν. «Στόχος μας είναι η παροχή ψυχολογική­ς στήριξης στα παιδιά που αισθάνοντα­ι το βάρος της αποτυχίας, ότι δεν αξίζουν, ότι απορρίφθηκ­αν από το σύστημα, γεγονός που καταρρίπτε­ι τα μέχρι τώρα πιστεύω τους». Προς επίτευξη αυτού του σκοπού η εταιρεία παρέχει ατομική ψυχολογική στήριξη «που μπορεί να διαρκέσει δύο συνεδρίες και το παιδί να αισθανθεί καλύτερα ή σε ορισμένες περιπτώσει­ς να οδηγηθούμε σε ψυχοθεραπε­ία ολίγων μηνών».

Τα μέλη της εταιρείας προσπαθούν να εμφυσήσουν στους εφήβους «την πεποίθηση ότι η ζωή δεν έχει μόνο επιτυχίες. Οι γονείς και οι συγγενείς τούς φέρνουν παραδείγμα­τα από δικές τους αποτυχίες και σταδιακά οδηγούμαστ­ε στο να διηγηθεί το ίδιο το παιδί μικρά συμβάντα όπου απέτυχε και πώς τα αντιμετώπι­σε. Ετσι φωτίζονται τα σημεία της σωστής διαχείριση­ς των αποτυχιών και ανοίγει ο δρόμος που θα τα οδηγήσει σε άλλες διαδρομές. Αλλες φορές καλούμε τα παιδιά να περιγράψου­ν με μία λέξη πώς αισθάνοντα­ι τώρα που τελείωσαν οι εξετάσεις. Μολονότι δεν πέρασαν σε σχολή της αρεσκείας τους, συχνά αναφέρουν τη λέξη ανακούφιση. Οτι έφυγε ένα βάρος από πάνω τους».

 ??  ?? «Απαραίτητη η στήριξη στα παιδιά που αισθάνοντα­ι ότι δεν αξίζουν» λέει η Αθ. Φραγκούλη (αριστερά), από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρική­ς και Ψυχικής Υγείας. «Οι υπέρμετρες προσδοκίες των γονιών επιφέρουν μεγάλη πίεση» τονίζει η ψυχολόγος Μ. Κόντζηλα
«Απαραίτητη η στήριξη στα παιδιά που αισθάνοντα­ι ότι δεν αξίζουν» λέει η Αθ. Φραγκούλη (αριστερά), από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρική­ς και Ψυχικής Υγείας. «Οι υπέρμετρες προσδοκίες των γονιών επιφέρουν μεγάλη πίεση» τονίζει η ψυχολόγος Μ. Κόντζηλα
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece