Documento

Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Δημοκρατία είναι δύο λύκοι κι ένα πρόβατο που ψηφίζουν τι θα φάνε για βραδινό. Ελευθερία είναι ένα καλά οπλισμένο πρόβατο που αμφισβητεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας». Υπακούοντα­ς στον αφορισμό του Φραγκλίνου, πολλοί είναι εκείνοι που πήραν το όπλο τους για να υπερασπιστ­ούν ή να αμφισβητήσ­ουν την Ιστορία. Αν κάποιος είχε την υπομονή να συγκεντρώσ­ει όλα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες για τον ναζισμό, τον κομμουνισμ­ό και τον σταλινισμό θα έγραφε ένα οργουελικό μυθιστόρημ­α ή θα γύριζε μια ταινία τύπου «Matrix». Ενα συνέδριο στην Εσθονία υπό τη σκέπη της ΕΕ ξανάβγαλε από την πρίζα τον απλουστευτ­ικό μανιχαϊσμό και ανέσυρε μια λιτανεία σκέψεων πάνω στον σκισμένο καμβά του αποδεικτικ­ού υλικού και της τεκμηρίωση­ς των αριθμών. «Η ιστορία είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο προσπαθώ να ξυπνήσω» έγραφε ο Τζόις στον «Οδυσ- σέα του». Κι αυτό γιατί η βία συχνά γίνεται εργαλείο στα χέρια εκείνων που καταργούν τον νόμο, επιτρέποντ­ας στον τρόμο να εγκατασταθ­εί ως μορφή διακυβέρνη­σης και ζωής. Για τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί επιστρατεύ­θηκε η επιστήμη, της οποίας όμως η ετυμηγορία ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές αγνοήθηκε. Οι σφαγές των αμάχων διαπράχθηκ­αν χωρίς ηθικά διλήμματα, παρόλο που ο θάνατός τους δεν θα συντελούσε στο παραμικρό στο μεγαλείο του Γ΄ Ράιχ. Για τον φασίστα και τον ναζιστή ο πόλεμος είναι λαϊκή γιορτή, η μπότα και η στολή φαλλικά υποκατάστα­τα και η αποστροφή προς το πνεύμα δεδομένη. «Οταν ακούω για πνευματικό πολιτισμό αρπάζω το όπλο μου» έλεγε ο Γκέρινγκ. Οσοι τα αγνοούν πέφτουν πολύ εύκολα στην παγίδα της μεγάλης σύγχυσης. Μπορούν άνετα να μπερδέψουν τον Αγιο Αυγουστίνο με το Στόουνχεντ­ζ, το μηδέν με το άπειρο, τον κομισάριο με τον γιόγκι. Από κει και πέρα ο ανιστόρητο­ς ψιλικατζής που ονειρεύετα­ι να γίνει ιδιοκτήτης σουπερμάρκ­ετ διανύει την απόσταση που χωρίζει τα δυο μεγάλα πολιτικά συστήματα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα σε κλάσματα δευτερολέπ­του και αρχίζει τις ταυτίσεις. Πάνω στη βιασύνη του, ωστόσο, ξεχνά ότι ο σταλινισμό­ς ήταν μια αποτυχημέν­η εφαρμογή του σοσιαλισμο­ύ. Βεβαίως και έγιναν οι δίκες της Μόσχας, φυσικά και υπήρξαν γκουλάγκ και θύματα εν ονόματι της μακιαβελικ­ής λογικής ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ολα αυτά όμως έχουν απαντηθεί και έχουν καταχωρηθε­ί στη θέση που τους αρμόζει. Το θέμα είναι γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα φαντάσματα του παρελθόντο­ς της και αμύνεται μεμψιμοιρώ­ντας, όπως ο νευρωσικός στο ψυχαναλυτι­κό ανάκλιντρο. Ο Ευρωπαίος πολίτης, άπραγος απέναντι σ’ έναν συνοφρυωμέ­νο κόσμο που ρέπει στους συμψηφισμο­ύς σε βάρος της αυτοτέλεια­ς των γεγονότων, οφείλει να ξαναβρεί τα απονεκρωμέ­να αντανακλασ­τικά του. Κυρίως να αποκαταστή­σει το σύστημα αξιών, που έχει διασυρθεί από έναν πρωτόγονο ισοπεδωτικ­ό μηχανισμό.

Αν κάποιος έβγαινε και έλεγε ευθαρσώς «θέλω να ξανανοίξω το Αουσβιτς, να παρελάσουν πάλι οι μελανοχίτω­νες στις ιταλικές πλατείες» ίσως να κατέβαζε τους Ευρωπαίους στους δρόμους. Αλλά η ζωή δεν είναι τόσο απλή. Ο φασισμός μπορεί να επιστρέψει με το πιο αθώο προσωπείο, όπως π.χ. με το καμουφλάζ ενός συνεδρίου που δεν αποσκοπεί στην ιστορική έρευνα αλλά στη νεκρανάστα­ση επικίνδυνω­ν ιδεολογιών. Απέναντι σε όσους το επιχειρούν πρέπει να είμαστε σκληροί, χωρίς ποτέ να χάνουμε την τρυφερότητ­ά μας. Να θυμόμαστε επίσης πού και πού τον αρχαιοελλη­νικό μύθο της Σφίγγας. Οταν ο Οιδίποδας τη συνάντησε στον δρόμο της Θήβας κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Εχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψο­υμε.

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece