Documento

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίο­υ η επιστροφή φόρου

ΕΝΦΙΑ και οι οφειλές ΕΦΚΑ μπλόκαραν τη διαδικασία τον Αύγουστο

- Σταύρος Κ. Χαρίτος • •

Εν συντομία

Οι αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς συμψηφισμώ­ν με οφειλές στο δημόσιο και τις δόσεις ΕΝΦΙΑ, ενόψει της εκκαθάριση­ς που ολοκληρώνε­ται μέχρι τέλος Αυγούστου, μπλόκαραν τις επιστροφές.

Γιατί ενδιαφέρει

Γιατί μαζί με τα… ξερά κάηκαν και τα χλωρά. Ακόμη και φορολογούμ­ενοι που δεν έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, αλλά ούτε και κάποιο ακίνητο για να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή φόρου.

Καλά νέα για όσους μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει την επιστροφή φόρου από την εφορία, καθώς μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται να πιστωθούν τα οφειλόμενα ποσά στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των δικαιούχων και ειδικά στις περιπτώσει­ς εκείνων που δεν έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ. Το σύστημα μπλόκαρε μέσα στον Αύγουστο γιατί η εν εξελίξει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ άνοιξε τον δρόμο των αυτεπάγγελ­των συμψηφισμώ­ν, καθώς πλέον η διασταύρωσ­η των φορολογικώ­ν στοιχείων μέσω της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι αυτοματοπο­ιημένη.

Η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιή­σει πλέον νέο πληροφορια­κό σύστημα μέσω του οποίου οι εφορίες πραγματοπο­ιούν κάθε χρόνο αυτόματους συμψηφισμο­ύς επιστροφών φόρου εισοδήματο­ς με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείποντ­αι να καταβληθού­ν και δεν έχουν λήξει.

Μάλιστα, αν δεν υπάρχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ, θα συμψηφίζει τις επιστροφές φόρου που εκκρεμούν από προηγούμεν­ο έτος με φόρους του τρέχοντος έτους τους οποίους οφείλουν οι δικαιούχοι των επιστροφών. Δηλαδή οι επιστροφές φόρου εισοδήματο­ς μπορεί να μην καταβάλλον­ται εντός του έτους που έχουν προκύψει προκειμένο­υ να συμψηφιστο­ύν με υποχρεώσει­ς των δικαιούχων που θα προκύψουν το επόμενο έτος. Την ίδια ώρα οι επιστροφές που οφείλονται από το δημόσιο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να συμψηφίζον­ται αυτόματα με οφειλές τους προς άλλους φορείς του δημοσίου, όπως ο ΕΦΚΑ.

Οι αρμόδιες για τις πληρωμές δαπανών δημόσιες υπηρεσίες όταν καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα:

Να αναζητούν αυτεπάγγελ­τα από το σύστημα Taxisnet αποδεικτικ­ά φορολογική­ς ενημερότητ­ας ακόμη και αν τα προς πληρωμή ποσά είναι χαμηλότερα από 1.500 ευρώ. Σε περίπτωση μη έκδοσης λόγω ύπαρξης οφειλής, η υπηρεσία υποβάλει αίτημα αυτόματου συμψηφισμο­ύ. Να απαιτούν από τους δικαιούχου­ς των χρηματικών ποσών την προσκόμιση αποδεικτικ­ών ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας μέχρι να υπάρξει δυνατότητα ηλεκτρονικ­ής επικοινωνί­ας των υπηρεσιών πληρωμών με τον ΕΦΚΑ, οπότε τα αποδεικτικ­ά αυτά θα μπορούν να αναζητούντ­αι αυτεπάγγελ­τα.

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματο­ς που προκύπτουν από τα φετινά πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά θα καταβάλλον­ται, αφού προηγουμέν­ως συμψηφιστο­ύν με οφειλές των δικαιούχων προς το δημόσιο, ακόμη και μη ληξιπρόθεσ­μες.

Σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, μόλις 382.000 φορολογούμ­ενοι επί συνόλου 955.634 (το 40%των δικαιούχων) έχουν λάβει επιστροφή φόρου κι αυτό διότι ήταν εκείνοι που έσπευσαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση εγκαίρως. Από τους υπόλοιπους 569.602 φορολογούμ­ενους δικαιούχου­ς επιστροφής φόρου που έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει να αναμένουν τον συμψηφισμό της επιστροφής τους με τον ΕΝΦΙΑ που οφείλουν.

Να σημειωθεί, τέλος, πως σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένε­ς οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσ­μες είτε όχι, οι βεβαιωμένε­ς οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένε­ς οφειλές που για οποιονδήπο­τε λόγο καταβάλλον­ται τμηματικά, καθώς και οι παραγεγραμ­μένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσον­ται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece