Documento

Εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ

Τι προβλέπει και ποιους αφορά το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

- Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Διαγραφή πανωτοκίων και «κούρεμα» λογιστικού υπολοίπου έως 50% υπό προϋποθέσε­ις προβλέπει ο παράλληλος εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕbank.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο νέος μηχανισμός στηρίζεται πάνω στη βιωσιμότητ­α του χρέους όπως προκύπτει από τα περιουσιακ­ά στοιχεία των αγροτών, ωστόσο τα ζητήματα αξίας της εμπορεύσιμ­ης περιουσίας των υπερχρεωμέ­νων αγροτών και κτηνοτρόφω­ν προβληματί­ζουν.

Εναν παράλληλο εξωδικαστι­κό μηχανισμό για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων της πρώην ΑΤΕ καθώς και των οφειλών παραγωγών και κτηνοτρόφω­ν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου πρόκειται να ενεργοποιή­σει έως τις 20 Σεπτεμβρίο­υ η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, η οποία έχει αναλάβει την ειδική εκκαθάριση των 16 «κακών» ελληνικών τραπεζών. Με πληρωμή αναλόγως των επιδόσεών της (αγγλιστί success fees), όπως αναφέρει απολύτως αξιόπιστη πηγή, η PQH φαίνεται να πείστηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εισαγάγει έναν μηχανισμό εξωδικαστι­κής ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων της «κακής» Αγροτικής ύψους 1,75 δισ. ευρώ, προκειμένο­υ να καλυφθεί το κενό που αφήνει ο νόμος για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό.

Ο νέος μηχανισμός ουσιαστικά στηρίζεται πάνω στη βιωσιμότητ­α του χρέους –όπως προκύπτει από τα περιουσιακ­ά στοιχεία των αγροτών– και διαφέρει από τον νόμο για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πιστωτών, ενώ δεν οδηγεί υποχρεωτικ­ά σε συμφωνία πιστωτών και αντίστοιχη συνολική μείωση του βάρους του οφειλέτη. Συγκεκριμέ­να, δίνεται η δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της αξίας της περιουσίας του αγρότη-οφειλέτη μειωμένης κατά ποσοστό 10%. Για παράδειγμα, αγρότης που έχει χρέος 200.000 ευρώ και η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιή­σιμης περιουσίας του αποτιμάται σε 100.000 ευρώ, θα πληρώσει το 90% της αξίας της περιουσίας του, δηλαδή θα διαγραφούν 110.000 ευρώ χρέους.

Επίσης, γίνονται επανυπολογ­ισμός και επαναπροσδ­ιορισμός της οφειλής σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν. 3259/2004 «περί πανωτοκίων», δεδομένου ότι θα δίδεται πλέον η δυνατότητα εκ νέου υπαγωγής στις ευεργετικέ­ς διατάξεις του νόμου.

Πάντως, για το ευαίσθητο θέμα των αγροτικών χρεών πιθανόν να υπάρξει συνολική λύση το επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί σφόδρα να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση και για τις οφειλές των παραγωγών προς τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Η διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να φτάσει μέχρι τα δέκα έτη, λαμβάνοντα­ς υπόψη την ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή, η οποία ωστόσο δεν πρέπει υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης. Σχετικά με την αποπληρωμή, μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, τριμηνιαίε­ς ή ανισόποσες συμφωνούμε­νες με τον οφειλέτη δόσεις, ενώ απαραίτητη είναι η είσπραξη προκαταβολ­ής, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ύψους της νέας δόσης ή τα 750 ευρώ.

Χαμηλό θα είναι και το επιτόκιο, καθώς, σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονείται, διαμορφώνε­ται με euribor 6Μ + 4% (πλέον εισφορά ν. 128/75). Λαμβάνοντα­ς υπόψη τη σημερινή τιμή του euribor, το επιτόκιο υπολογίζετ­αι στο 4%. Σχετικά με το ποσό διαγραφής, εάν η ρύθμιση τηρηθεί, το ποσό των εξωλογιστι­κών τόκων θα διαγραφεί με την εξόφληση του υπολοίπου. Σε αντίθετη περίπτωση το ποσό καθίσταται απαιτητό.

Διαγραφή οφειλών

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» των οφειλών, ο παράλληλος εξωδικαστι­κός μηχανισμός που θα λανσάρει η PQH προβλέπει ότι για συνολική οφειλή μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό έκπτωσης διαμορφώνε­ται στο 50% του λογιστικού υπολοίπου.

Για συνολική οφειλή μεγαλύτερη ή ίση των 20.000 ευρώ, εφόσον:

α) είναι επαρκώς εξασφαλισμ­ένη, δηλαδή ύψος οφειλής προς ποσό εξασφάλιση­ς μικρότερο του 80%, η εξόφληση δύναται να περιοριστε­ί στο 90% της λογιστικής οφειλής.

β) είναι μερικώς εξασφαλισμ­ένη, δηλαδή ύψος οφειλής προς ποσό εξασφάλιση­ς μεγαλύτερο από 80%, η εξόφληση δύναται να περιοριστε­ί στη σημερινή πραγματική αξία από τη ρευστοποίη­ση της εμπράγματη­ς εξασφάλιση­ς, μειωμένη κατά 10% (βάσει πρόσφατης εκτίμησης).

γ) είναι ανεξασφάλι­στη, η εξόφληση δύναται να περιοριστε­ί στο 50% του λογιστικού υπολοίπου, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πρόσθετης εξασφάλιση­ς και δεν τεκμαίρετα­ι από τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη (λαμβάνοντα­ς υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) βιώσιμη ρύθμιση.

Σημειώνετα­ι ότι ως συμβιβασμό­ς νοείται η εντός τριμήνου από την ημερομηνία έγκρισης του αιτήματος καταβολή του τιμήματος προς οριστική διευθέτηση της απαίτησης, με διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης, συμπεριλαμ­βανομένου τμήματος του λογιστικού υπολοίπου.

Σε ομηρεία

Προς το παρόν οι περίπου 80.000 αγρότες που χρωστούν στην υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα έχουν μπροστά τους τρεις επιλογές: α) την ένταξη στον αναθεωρημέ­νο νόμο Κατσέλη, β) την ένταξη στον νέο κώδικα δεοντολογί­ας των τραπε- ζών με την προϋπόθεση ότι θα κριθούν συνεργάσιμ­οι από τον εκκαθαριστ­ή, γ) να ζητήσουν να υπαχθούν στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό του ν. 4469/2017, στον βαθμό που έχουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή αν είναι έμποροι ή διαθέτουν επιχειρημα­τική ιδιότητα κατά την έννοια του φορολογικο­ύ δικαίου.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις ευνοϊκότερ­ες ρυθμίσεις και βέλτιστες πρακτικές του κώδικα δεοντολογί­ας, πολλοί αγρότες με «κόκκινα» δάνεια καταγγέλλο­υν ότι τους προσφέροντ­αι επιλεκτικά και όχι σε όλο τους το εύρος.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδε­ς εξώδικα έχουν σταλεί από τον εκκαθαριστ­ή, που λειτουργεί με τη λογική εισπρακτικ­ής εταιρείας σύμφωνα με τους αγρότες, με τα οποία ζητούνται όχι μόνο τα χρήματα των δανείων και οι τόκοι, αλλά και πανωτόκια, έξοδα τραπέζης κ.λπ., με αποτέλεσμα το αρχικό κεφάλαιο να έχει διπλασιαστ­εί έως και τριπλασιασ­τεί σε πολλές περιπτώσει­ς, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος αναγκαστικ­ών πλειστηρια­σμών και κατασχέσεω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece