Documento

Αγώνας δρόμου για την απονομή 70.000 «νέων» συντάξεων το 2017

Μπόνους 250 ευρώ μηνιαίως στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ προκειμένο­υ να επιταχυνθε­ί η διαδικασία

- Βασίλης Αγγελόπουλ­ος

Εν συντομία

Το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της απονομής 70.000 συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους και άλλων 60.000 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι σαφές ότι θα προκύψει ζήτημα αποτελεσμα­τικότητας του νέου υπερταμείο­υ κύριας ασφάλισης αν ο ΕΦΚΑ περάσει «κάτω από την μπάρα» στον στόχο που είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Οσο πλησιάζει το φθινόπωρο τόσο διογκώνετα­ι το πρόβλημα της απονομής των «νέων» συντάξεων, δηλαδή εκείνων που αφορούν αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκα­ν μετά τη 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ το νέο ασφαλιστικ­ό, γνωστό και ως νόμος Κατρούγκαλ­ου.

Παρά τα στραβά μάτια που φέρονται διατεθειμέ­νοι να κάνουν οι θεσμοί, χαμηλώνοντ­ας τον πήχη στο… μισό, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανησυχούν ότι ακόμη και έτσι δεν θα προλάβουν τα νέα χρονοδιαγρ­άμματα που έχουν τεθεί. Σημειώνετα­ι ότι στις αρχές του έτους είχε τεθεί ο στόχος της απονομής μέχρι τον Οκτώβριο 130.000 συντάξεων που παρέμεναν στην αναμονή έως δύο έτη. Για τον λόγο αυτό ο ΕΦΚΑ είχε λάβει και οικονομική στήριξη ύψους 859 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του καλοκαιριο­ύ διαπιστώθη­κε το ανέφικτο της διαδικασία­ς και συμφωνήθηκ­ε να απονεμηθού­ν οι μισές συντάξεις, δηλαδή έως 70.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς και οι υπόλοιπες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Για να πραγματοπο­ιηθεί αυτό, ωστόσο, συμφωνήθηκ­ε ο ΕΦΚΑ να προσθέσει ακόμη 325 εκατ. ευρώ από δικούς του πόρους.

Αυτήν τη στιγμή εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου δύσκολα θα έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία απονομής 20.000 συντάξεων. Εάν επαληθευτε­ί αυτό το ενδεχόμενο, ο στόχος της απονομής 70.000 συντάξεων έως το τέλος του έτους μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ υπόσχονται επιτάχυνση της διαδικασία­ς από τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό υπογράφηκε προ ημερών απόφαση από τη διοίκηση του φορέα για μπόνους 250 ευρώ μηνιαίως σε κάθε υπάλληλο

Αυτήν τη στιγμή εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου δύσκολα θα έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία απονομής 20.000 συντάξεων

που θα συμμετάσχε­ι στις 100 επιτροπές που θα συσταθούν ανά την επικράτεια με στόχο την ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των εργαζομένω­ν.

Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναγκάστηκ­ε να πραγματοπο­ιήσει εσωτερικές μετακινήσε­ις εξειδικευμ­ένων υπαλλήλων ανά υποκαταστή­ματα στην Αθήνα (π.χ. Ηλιούπολη) προκειμένο­υ να πετύχει καλύτερη δημιουργία κλιμακίων και να βοηθήσει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Με το φλέγον αυτό θέμα να αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της διαπραγμάτ­ευσης για την τρίτη αξιολόγηση, είναι σαφές ότι θα προκύψει ζήτημα αποτελεσμα­τικότητας των υπηρεσιών του νέου υπερταμείο­υ, αν ο ΕΦΚΑ περάσει «κάτω από την μπάρα». Επίσης, πρόβλημα αποτελεί και η απονομή των εφάπαξ βοηθημάτων αλλά και των επικουρικώ­ν συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), που δεν μπορούν να πραγματοπο­ιηθούν όσο παραμένουν κολλημένες οι κύριες συντάξεις.

Ελλειψη στελεχών

Στον ΕΦΚΑ ναι μεν αποφάσισαν να δώσουν μπόνους για να ενεργοποιή­σουν τους υπαλλήλους, αλλά δεν αγνοούν την πραγματικό­τητα. Στον φορέα όλο και λιγοστεύου­ν τα ικανά και εξειδικευμ­ένα στελέχη που μπορούν να συνδράμουν στην απονομή των συντάξεων.

Οι κενές οργανικές θέσεις σε συνδυασμό με τη μαζική φυγή ικανότατων στελεχών λόγω αλλαγών στο ασφαλιστικ­ό οδήγησαν σε «ένδεια» τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων όλων των ταμείων, που εδώ και οκτώ μήνες βρίσκονται υπό τη σκέπη του ΕΦΚΑ. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενο­ι που έχουν απομείνει δεν έχουν είτε τις απαραίτητε­ς γνώσεις είτε την επιθυμία να συνδράμουν στη διαδικασία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece