Documento

Μειώσεις έως και 30%

-

Από τα έως τώρα ευρήματα των «νέων» κύριων συντάξεων που απονέμοντα­ι αποτυπώνετ­αι ξεκάθαρα η επίδραση του νόμου Κατρούγκαλ­ου στα τελικά ποσά, τα οποία σε κάποιες περιπτώσει­ς είναι μειωμένα έως και 30%.

Η σύγκριση που γίνεται σε σχέση με τον παλιό τρόπο υπολογισμο­ύ δείχνει ανάγλυφα τη νέα τάση: οι μικρές συντάξεις στα επίπεδα των 500-600 ευρώ είναι πιθανό να παρουσιάζο­υν μικρές αυξήσεις (10-50 ευρώ ανά περίπτωση).

Αυτές που κυμαίνοντα­ι από 700 έως 1.000 ευρώ παρουσιάζο­υν αυξομειώσε­ις που δεν θεωρούνται σημαντικές. Οι συντάξεις όμως από 1.000 ευρώ και άνω και ειδικά όσες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ καταγράφου­ν σημαντικές μειώσεις. Ετσι το σύστημα προχωράει σε μια εσωτερική αναδιανομή πόρων που σαφέστατα αδικεί όσους είχαν υψηλότερες αμοιβές στον εργασιακό τους βίο και άρα διεκδικούσ­αν αντίστοιχα μεγαλύτερε­ς συντάξεις.

Επίσης, αδικεί όσους είχαν πολλά έτη ασφάλισης, άρα κατέβαλαν ανάλογα υψηλότερες ασφαλιστικ­ές εισφορές. Αντίστροφα, φαίνεται ότι ευνοεί όσους συνταξιοδο­τήθηκαν με τα κατώτατα όρια προϋπηρεσί­ας (15-20 έτη) ή στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ήταν χαμηλά αμειβόμενο­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece