Documento

Πλεονάσματ­α και οικονομικά σκάνδαλα… made in Germany

Πρωταγωνίσ­τρια η Γερμανία στα δύο από τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα του 2017

- Σταύρος Κ. Χαρίτος

Εν συντομία

Τι κι αν η γερμανική αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης; Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α των 23,7 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η χώρα συγκλονίζε­ται από δύο από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στον πλανήτη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Γερμανία κάθεται στην υψηλή ρευστότητα χωρίς να ρίχνει λεφτά στην εσωτερική αγορά.

Λίγο πριν από την έναρξη της έκτης συνάντησης βραβευμένω­ν με Νόμπελ Οικονομίας που πραγματοπο­ιείται κάθε χρόνο στο Λίνταου της νότιας Γερμανίας η εφημερίδα «Welt» ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από 18 οικονομολό­γους να συζητήσουν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα του κόσμου. Μία δεκαετία μετά το ξέσπασμα της οικονομική­ς κρίσης, οι βραβευμένο­ι με Νόμπελ οικονομολό­γοι προειδοποι­ούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέα. Στην Ευρώπη οι ανισότητες παραμένουν και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη έχει ξεπεραστεί.

Η ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με τον βασικό ανταγωνιστ­ή του, το δολάριο, παραμένει στο 1,17 και στην τιμή του ενσωματώνε­ι από τα τρία μνημόνια που έχει υποστεί η Ελλάδα μέχρι το ανεξάντλητ­ο πρωτογενές πλεόνασμα των Γερμανών, που για το 2016 άγγιξε τα 23,7 δισ. ευρώ. Στα γυάλινα κτίρια των Βρυξελλών έχει σημάνει συναγερμός από τον Φεβρουάριο του 2017. Τότε που δημοσιεύτη­καν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, η οποία, σημειωτέον, ανά τρίμηνο συνεχίζει να αναπτύσσετ­αι με ρυθμό 0,6%, το επιτόκιο δανεισμού της διαμορφώνε­ται σε 0,4%, διαθέτει ανεργία μόλις λίγο πάνω από 3%, ο βασικός μισθός ανέρχεται σε περίπου 1.500 ευρώ και το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ξεπερνάει τις 45.000 ευρώ.

Βεβαίως, η πραγματικό­τητα για τις χώρες του Νότου και ειδικά για την Ελλάδα είναι τελείως διαφορετικ­ή. Εκτοτε το θέμα επανέρχετα­ι συχνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Με τον ευρωβουλευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλ­η να το αναδεικνύε­ι με κάθε ευκαιρία, υποχρεώνον­τας τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για την οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, μόλις την περασμένη εβδομάδα, να αναγνωρίσε­ι το γερμανικό πλεόνασμα ως αποσταθερο­ποιητικό παράγοντα για ολόκληρη την ευρωζώνη. Σε έκθεσή της τον περασμένο Φεβρουάριο η Κομισιόν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «το σταθερά υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντανακλά αποταμίευσ­η που υπερβαίνει τις επενδύσεις, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τις δυνατότητε­ς ανάπτυξης της Γερμανίας και να επηρεάσει την αποκατάστα­ση της ισορροπίας και τις προοπτικές ανάπτυξης στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ».

Μιλώντας στο Documento ο κ. Παπαδημούλ­ης αναφέρει πως «ο Μοσκοβισί έκανε ένα βήμα παραπάνω. Ωστόσο, για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση θα πρέπει να αλλάξουν ταυτόχρονα η στάση της Ιταλίας και της Γαλλίας απέναντι στο ζήτημα αυτό (σ.σ.: η καθεμία χώρα για δικούς της λόγους δεν το πράττει – λόγω του υψηλού χρέους η Ιταλία, λόγω των υπερβολικώ­ν ελλειμμάτω­ν η Γαλλία). Στο ερώτημα τι θα σήμαινε για την ελληνική οικονομία αν η Γερμανία διαχειριζό­ταν διαφορετικ­ά τα πρωτογενή πλεονάσματ­ά της, η απάντηση του κ. Παπαδημούλ­η είναι ότι «η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης στη χώρα της κ. Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα σήμαινε περισσότερ­ες επενδύσεις σε υποδομές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Γερμανούς τουρίστες, αύξηση του τουρισμού, για παράδειγμα, στην Ελλάδα». Επίσης, «αν η Γερμανία ισορροπούσ­ε τα δημόσια οικονομικά της, θα σήμαινε ταυτόχρονα περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών».

Με τα λεφτά των άλλων

Προς επίρρωση των παραπάνω ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σιωπώντας συνεχώς στα κελεύσματα της Κομισιόν να διορθώσει τις δημοσιονομ­ικές ανισορροπί­ες που απορρέουν από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α, προτείνει το ακριβώς αντίθετο. Οπως έγραψε η «Bild» την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία να μη δώσει ούτε σεντ για τη βοήθεια των χωρών του Νότου (κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από τις επενδύσεις και το εμπόριο), αλλά το κόστος να αναλάβει ο ESM, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας, με δικά του κεφάλαια!

Το ερώτημα που τίθεται σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πώς καταφέρνει η Γερμανία να εμφανίζει τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματ­α. Είναι όλα τόσο ανέφελα;

Στις 17 Ιουλίου οι «Financial Times» σε αποκαλυπτι­κό δημοσίευμά τους ανεδείκνυα­ν το γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες παρά τα χαμηλά επιτόκια που δίνουν καταφέρνου­ν να κερδίζουν. Με τρεις τρόπους:

Πρώτον, αυξάνοντας τις χρεώσεις στους πελάτες τους. Κάτι που θα πρέπει να απασχολήσε­ι τους Ελληνες αποταμιευτ­ές που έβγαλαν τα λεφτά τους στη Γερμανία. Πάνω από 3,8 δισ. ευρώ βρίσκονταν σε γερμανικές τράπεζες προ των capital controls, σύμφωνα με παλαιότερε­ς δηλώσεις τραπεζικών στελεχών.

Δεύτερον, τζογάροντα­ς στις χρηματαγορ­ές, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο γι’ αυτές, αφού το πρόστιμο των 14 δισ. δολ. από τη δραστηριότ­ητα των γερμανικών τραπεζών στις ΗΠΑ δεν χωνεύεται…

Και τρίτον, οι μεγάλες τράπεζες, όπως η Deutsche Bank ή η Commertzba­nk, θα απορροφήσο­υν τις μικρότερες (υπάρχουν πάνω από 400 αποταμιευτ­ικές τράπεζες στη Γερμανία), αφού οι τελευταίες κινδυνεύου­ν να χάσουν τους πελάτες τους από τις υψηλές χρεώσεις.

Ο Σόιμπλε κλείνει τα αυτιά του στα κελεύσματα της Κομισιόν να διορθώσει τις δημοσιονομ­ικές ανισορροπί­ες που απορρέουν από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α

 ??  ?? Το κόστος του Ντίζελγκεϊ­τ για τη VW φτάνει τα 18 δισ. ευρώ και αφορά κάλυψη προστίμων και αντικαταστ­άσεις κινητήρων
Το κόστος του Ντίζελγκεϊ­τ για τη VW φτάνει τα 18 δισ. ευρώ και αφορά κάλυψη προστίμων και αντικαταστ­άσεις κινητήρων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece