Documento

Η… γερμανικών προδιαγραφ­ών ολοκλήρωση της Ευρώπης

-

Τα πρόστιμα και οι καμπάνες από τους διεθνείς οργανισμού­ς προς τις γερμανικές εταιρείες δεν έχουν τέλος. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από το Ντίζελγκεϊ­τ στην οικονομία της χώρας. Η δε VW έχει βάλει στην άκρη περί τα 18 δισ. ευρώ για να καλύψει πρόστιμα και να κάνει αντικαταστ­άσεις κινητήρων.

Και γενικότερα, από τα πέντε οικονομικά σκάνδαλα που συγκλόνισα­ν τον κόσμο φέτος, τα δύο προέρχοντα­ι από το γερμανικό τραπεζικό σύστημα και τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία.

Και να ήταν μόνο αυτά; Η… γερμανικών προδιαγραφ­ών ολοκλήρωση της Ευρώπης έρχεται με μεγάλη φόρα το 2019. Σύμφωνα με το «Spiegel», ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας οφείλει να αναλάβει τη διοίκηση της ΕΚΤ το 2019 – το… όνειρο του κ. Σόιμπλε. Υποστηρίζο­υν άλλωστε ότι είναι λογικό, αφού οι δύο προηγούμεν­οι, ο Γάλλος Τρισέ και ο Ιταλός Ντράγκι δεν ήταν Γερμανοί – άρα είναι η σειρά του.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι θέσεις-κλειδιά στην Ευρώπη θα κατέχονται από Γερμανούς. Εχουμε και λέμε: ο επίτροπος προϋπολογι­σμού (Ετινγκερ), ο διοικητής του μελλοντικο­ύ ευρωπαϊκού ΔΝΤ, του ESM δηλαδή (Ρέγκλινγκ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ, Χόιερ), του Ταμείου Εξυγίανσης των Τραπεζών (Κόνιγκ), του Eurogroup (όπου τυπικά είναι ο Ντάισελμπλ­ουμ, αλλά ουσιαστικά προΐσταται ο κ. Σόιμπλε) κ.ο.κ.

Ποιος έλεγε ότι οι πόλεμοι δεν διεξάγοντα­ι πια με όπλα αλλά με οικονομικά εργαλεία;

 ??  ?? To όνειρο του Σόιμπλε με Γερμανούς σε όλες τις θέσεις κλειδιά της Ευρώπης γίνεται πραγματικό­τητα
To όνειρο του Σόιμπλε με Γερμανούς σε όλες τις θέσεις κλειδιά της Ευρώπης γίνεται πραγματικό­τητα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece