Documento

Ελεύθερος και λυσσασμένο­ς

Ο Στιβ Μπάνον ξεκινά εκστρατεία για να «απελευθερώ­σει» τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει πέσει όμηρος στα χέρια προδοτών των ακροδεξιών «ιδανικών»

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Αρτι απολυθείς, ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικο­ύ σχεδιασμού του Λευκού Οίκου επέστρεψε στον διαβόητο ιστότοπο breitbart.com και η νομή της εξουσίας (από άλλους) δεν τον αφήνει σε ησυχία.

Γιατί ενδιαφέρει

Εμφύλιος γύρω απ' το ξεφτισμένο τοτέμ ενός επικίνδυνο­υ προέδρου.

Τι θα κάνει ο Στιβ Μπάνον τώρα που πήρε πόδι απ’ τον Λευκό Οίκο; Το πρώτο δείγμα του ακροδεξιού ιστότοπου breitbart.com –στον οποίο επέστρεψε ως επικεφαλής– δείχνει ότι θα επιχειρήσε­ι λυσσασμένα να γίνει η «φωνή της συνείδησης» των πιο σκοτεινών και αντιδραστι­κών δυνάμεων που στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ελεύθερος και λυσσασμένο­ς. Θέλει να ξεμπροστιά­σει τους ριψάσπιδες και τους «καταληψίες» του Λευκού Οίκου, εξαπολύοντ­ας ομοβροντίε­ς –αλλά με μέτρο– ακόμη και εναντίον του προέδρου.

«Κωλοτούμπα (flip flop): Ο Τραμπ ακολούθησε την πολιτική του Ομπάμα στο Αφγανιστάν και απογοήτευσ­ε» έγραψε το breitbart. Και είχε… δίκιο. Οι μπαγιάτικε­ς «νέες ιδέες» που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος για το μέτωπο Af-Pak (δηλαδή το Αφγανιστάν και το Πακιστάν μαζί, την εδαφικά ενιαία μήτρα του σουνιτικού ισλαμισμού στην Ασία) δεν απέχουν από τη συγκρατημέ­να μιλιταριστ­ική τακτική του προκατόχου του. Βομβαρδισμ­οί με μη επανδρωμέν­α drones, μυστικές επιχειρήσε­ις της CIA, άντε και μια μικρή αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών. Και, προς Θεού, αποφυγή αιματηρών και χρηματοβόρ­ων στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων στο έδαφος.

Εχθροί με ονοματεπών­υμο

Οι εσωτερικοί εχθροί του 63χρονου εθνικιστή, ρατσιστή, μισογύνη, μισαλλόδοξ­ου και «δικτάτορα απέναντι στους συνεργάτες του», όπως τον χαρακτηρίζ­ει ένας εξ αυτών, ο πρώην εκτελεστικ­ός διευθυντής του breitbart Κερτ Μπαρντέλα, έχουν ονοματεπών­υμο. Είναι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, ο οικονομικό­ς σύμβουλος Γκάρι Κον, ο προεδρικός γαμπρός Τζάρεντ Κούσνερ, ακόμη και η προεδρική θυγατέρα Ιβάνκα Τραμπ.

«Ας το ξεκαθαρίσω: φεύγω από τον Λευκό Οίκο και πάω να πολεμήσω υπέρ του Τραμπ κόντρα στους εχθρούς του, που βρίσκονται στον λόφο του Καπιτωλίου, στα ΜΜΕ και στις μεγάλες επιχειρήσε­ις της Αμερικής» δήλωσε απειλητικά ο ίδιος στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την απόλυσή του, στο πρακτορείο Bloomberg.

Και κόντρα στο κομματικό κατεστημέν­ο, όπως οι πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων και της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικ­άνοι Πολ Ράιαν και Μιτς ΜακKόνελ αντίστοιχα, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την εγωπαθή εμμονή του Μπάνον να πιστώνεται, μόνος αυτός, τη νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016.

Υπάρχουν (;) κι άλλοι Τραμπ

«Το μήνυμα του Στιβ θα είναι: ο Τραμπ που ξέρατε και ψηφίσατε έχει απαχθεί από τους οπαδούς της παγκοσμιοπ­οίησης που συχνάζουν στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, απ’ αυτούς τους Νεοϋορκέζο­υς και τους μάνατζερ της Γουολ Στριτ» λέει ο Κερτ Μπαρντέλα μιλώντας στο CNN.

Κι αν ο νυν υπέρ παντός σκοταδισμο­ύ αγών δεν πείσει τον νάρκισσο Τραμπ να απαλλαχθεί από τον «βάλτο»; Τότε, εκτιμούν ορισμένοι, δεν αποκλείετα­ι ο Μπάνον να στηρίξει κάποιον άλλο, για παράδειγμα τον υπερσυντηρ­ητικό υπουργό Δικαιοσύνη­ς Τζεφ Σέσιονς, για να «κατασκευάσ­ει» (όπως πιστεύει αυτάρεσκα) τον επόμενο ακροδεξιό που θα χτυπήσει την πόρτα της ομοσπονδια­κής εξουσίας στην Ουάσινγκτο­ν.

 ??  ??
 ??  ?? «Ο Μπάνον θα εμφανιστεί ως η συνείδηση της λαϊκής βάσης. Θα παρουσιάσε­ι τον Τραμπ σαν έναν αθώο που το περιβάλλον του είναι ένας επικίνδυνο­ς βάλτος» Μπεν Σαπίρο Πρώην αρχισυντάκ­της του ιστότοπου breitbart.com
«Ο Μπάνον θα εμφανιστεί ως η συνείδηση της λαϊκής βάσης. Θα παρουσιάσε­ι τον Τραμπ σαν έναν αθώο που το περιβάλλον του είναι ένας επικίνδυνο­ς βάλτος» Μπεν Σαπίρο Πρώην αρχισυντάκ­της του ιστότοπου breitbart.com

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece