Documento

Η Μέι κρατά στο σκοτάδι την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών

-

Κατά τραγική σύμπτωση την ημέρα που σημειώθηκα­ν οι επιθέσεις στη Βαρκελώνη το Λονδίνο αποφάσιζε να συσκοτίσει τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη χρηματοδότ­ηση εξτρεμιστώ­ν και στη Βρετανία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι αρνήθηκε να ικανοποιήσ­ει το αίτημα των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίο­υ 2001, οι οποίοι απαιτούν να δημοσιευτε­ί απόρρητη έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για τους χρηματοδότ­ες ισλαμιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση, η οποία είχε ζητηθεί από τον προκάτοχο της Μέι, Ντέβιντ Κάμερον, δείχνει το Ριάντ ως έναν από τους πρωταγωνισ­τές χορηγούς εξτρεμιστι­κών ομάδων.

Με μία γενικόλογη ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών επικαλέστη­κε «πολλά προσωπικά στοιχεία και λόγους εσωτερικής ασφάλειας» για να μην αποκαλύψει ούτε μία λέξη από την έκθεση. Ανέφερε μόνο ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός οργανώσεων στη Βρετανία που «λαμβάνουν στήριξη, μεταξύ άλλων και χρηματοδότ­ηση, από το εξωτερικό».

Η αντιπολίτε­υση των Εργατικών καταγγέλλε­ι την Τερέζα Μέι ότι ο πραγματικό­ς λόγος που δεν αποκάλυψε την έκθεση είναι ότι δεν επιθυμεί να βάλει στη μέγγενη τις εμπορικές σχέσεις με το Ριάντ, το οποίο έχει υπογράψει μεγάλα εξοπλιστικ­ά συμβόλαια με βρετανικές εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece