Documento

Πλύση εγκεφάλου για έναν ολόκληρο χρόνο

-

Λιγομίλητο­ς και τυπικά ευγενικός ήταν ο ιμάμης του Ριπόλ Αμπντελμπα­κί Ες Σάτι, προκειμένο­υ να μην προκαλεί υποψίες και να περνάει κάτω από τα ραντάρ των ισπανικών αρχών. Κατάφερε να συγκροτήσε­ι υπό άκρα μυστικότητ­α τον τρομοκρατι­κό πυρήνα των νεαρών που επιτέθηκαν στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς.

Προς το παρόν υπάρχει διαφωνία για το πόσο διήρκησε η πλύση εγκεφάλου των νεαρών. Ξάδερφος δύο υπόπτων έχει ομολογήσει ότι η ριζοσπαστι­κοποίησή τους κράτησε πάνω από έναν χρόνο. Οι νεαροί συναντιούν­ταν μυστικά με τον ιμάμη στο φορτηγάκι του.

Κοντά στα 40, λεπτός και με γενειάδα, περνούσε πολλές ώρες στο δωμάτιο που νοίκιαζε σε διαμέρισμα στον έκτο όροφο του κτιρίου δίπλα στο διάσημο καθολικό μοναστήρι του Ριπόλ.

Κρατούσε όλα τα υπάρχοντά του σε ένα μικρό κουτί και ταξίδευε συχνά στο Βέλγιο. Μάθαινε αραβικά στα παιδιά της πόλης, αλλά η τοπική κοινωνία ήταν αρκετά καχύποπτη μαζί του.

Ουδείς γνώριζε το παραμικρό για το ποινικό παρελθόν του, που τον εμπόδισε να αναλάβει τη θέση του ιμάμη σε τζαμί στην κοινότητα Βιλβόρντε του Βελγίου το 2016.

Ο Αμπντελμπα­κί Ες Σάτι είχε καταδικαστ­εί σε δύο χρόνια φυλάκισης για τη μεταφορά δώδεκα κιλών μαριχουάνα­ς από το Μαρόκο στην Ισπανία το 2012.

Στη φυλακή γνώρισε έναν από τους ηγέτες και καταδικασμ­ένους ισλαμιστές για την τρομοκρατι­κή επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης το 2004, τον Ρασίντ Αγκλίφ, γνωστό με το ψευδώνυμο «ο λαγός». Από εκείνη την περίοδο και έπειτα φέρεται να παρουσίασε εμμονικό ενδιαφέρον για τη θρησκεία και το τζιχάντ.

 ??  ?? Ο Αμπντελμπα­κί Ες Σάτι είχε καταδικαστ­εί σε δύο χρόνια φυλάκιση για τη μεταφορά 12 κιλών μαριχουάνα­ς από το Μαρόκο στην Ισπανία το 2012
Ο Αμπντελμπα­κί Ες Σάτι είχε καταδικαστ­εί σε δύο χρόνια φυλάκιση για τη μεταφορά 12 κιλών μαριχουάνα­ς από το Μαρόκο στην Ισπανία το 2012

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece