Πλύση εγκεφάλου για έναν ολόκληρο χρόνο

Documento - - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑ -

Λιγομίλητος και τυπικά ευγενικός ήταν ο ιμάμης του Ριπόλ Αμπντελμπακί Ες Σάτι, προκειμένου να μην προκαλεί υποψίες και να περνάει κάτω από τα ραντάρ των ισπανικών αρχών. Κατάφερε να συγκροτήσει υπό άκρα μυστικότητα τον τρομοκρατικό πυρήνα των νεαρών που επιτέθηκαν στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς.

Προς το παρόν υπάρχει διαφωνία για το πόσο διήρκησε η πλύση εγκεφάλου των νεαρών. Ξάδερφος δύο υπόπτων έχει ομολογήσει ότι η ριζοσπαστικοποίησή τους κράτησε πάνω από έναν χρόνο. Οι νεαροί συναντιούνταν μυστικά με τον ιμάμη στο φορτηγάκι του.

Κοντά στα 40, λεπτός και με γενειάδα, περνούσε πολλές ώρες στο δωμάτιο που νοίκιαζε σε διαμέρισμα στον έκτο όροφο του κτιρίου δίπλα στο διάσημο καθολικό μοναστήρι του Ριπόλ.

Κρατούσε όλα τα υπάρχοντά του σε ένα μικρό κουτί και ταξίδευε συχνά στο Βέλγιο. Μάθαινε αραβικά στα παιδιά της πόλης, αλλά η τοπική κοινωνία ήταν αρκετά καχύποπτη μαζί του.

Ουδείς γνώριζε το παραμικρό για το ποινικό παρελθόν του, που τον εμπόδισε να αναλάβει τη θέση του ιμάμη σε τζαμί στην κοινότητα Βιλβόρντε του Βελγίου το 2016.

Ο Αμπντελμπακί Ες Σάτι είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης για τη μεταφορά δώδεκα κιλών μαριχουάνας από το Μαρόκο στην Ισπανία το 2012.

Στη φυλακή γνώρισε έναν από τους ηγέτες και καταδικασμένους ισλαμιστές για την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης το 2004, τον Ρασίντ Αγκλίφ, γνωστό με το ψευδώνυμο «ο λαγός». Από εκείνη την περίοδο και έπειτα φέρεται να παρουσίασε εμμονικό ενδιαφέρον για τη θρησκεία και το τζιχάντ.

Ο Αμπντελμπακί Ες Σάτι είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση για τη μεταφορά 12 κιλών μαριχουάνας από το Μαρόκο στην Ισπανία το 2012

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.