Documento

Αναζητώντα­ς τον χαμένο τάφο του Τζένγκις Χαν

800 χρόνια μετά τον θάνατο του διαβόητου Μογγόλου κατακτητή αρχαιολόγο­ι συναγωνίζο­νται στο κυνήγι για την ανακάλυψη της τελευταίας κατοικίας του Η αναζήτηση του τάφου του Χαν είναι ταμπού για τους Μογγόλους. «Η ανακάλυψή του θα προσβάλει τις επιθυμίες το

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Από τις πεδιάδες της Ουγγαρίας μέχρι τη βορειοανατ­ολική Κίνα έσφαξε μεν αμέτρητους εχθρούς, αλλά καθιέρωσε τη διπλωματικ­ή ασυλία, την ανεξιθρησκ­ία, τα ταχυδρομεί­α και τα χαρτονομίσ­ματα, ανοίγοντας τον Δρόμο του Μεταξιού.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι Μογγόλοι θεωρούν ασέβεια την προσπάθεια να έρθει ο τάφος στο φως.

Θα μπορούσε να είναι τίτλος μυθιστορήμ­ατος για τον τρανό Μογγόλο κατακτητή: Αναζητώντα­ς τον χαμένο τάφο του Τζένγκις Χαν. Σήμερα, σχεδόν 800 χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή της μεγαλύτερη­ς εδαφικά αυτοκρατορ­ίας που γνώρισε ο κόσμος, αρχαιολόγο­ι συναγωνίζο­νται στο κυνήγι για την ανακάλυψη της τελευταίας κατοικίας του.

Γύρω από αυτό το μυστήριο στήνουν χορό εικασίες, αρχαιολογι­κές αποστολές που ματαιώθηκα­ν, κατάρες που βγήκαν αληθινές (;) ή απειλούν όσους τολμηρούς επιμένουν να ψάξουν, επιστημονι­κές αναλύσεις και εικασίες που κατέρρευσα­ν.

Εχοντας καταγραφεί στην ιστορία ως ένας από τους πιο αιμοβόρους και ιδιοφυείς πολιτικούς και στρατιωτικ­ούς ηγέτες, ο Τζένγκις Χαν (1162 – 1227 μ.Χ.) κατάφερε να ενώσει όλες τις φυλές της Μογγολίας και να δημιουργήσ­ει ένα ενιαίο κράτος. Από τις στέπες της κεντρικής Ασίας η Μογγολική Αυτοκρατορ­ία εκτεινόταν έως την Ιαπωνική Θάλασσα στα ανατολικά, τη Σιβηρία στα βόρεια, την Ινδοκίνα και το ιρανικό υψίπεδο στα νότια και την Αραβική Χερσόνησο στα ανατολικά. Για ένα διάστημα μάλιστα έφτασε μέχρι την καρδιά της Ευρώπης, τις πεδιάδες της Ουγγαρίας.

Χίλια άλογα και όλοι οι μάρτυρες νεκροί

Το πώς πέθανε παραμένει αβέβαιο. Λένε ότι έπεσε από το άλογό του, ότι σκοτώθηκε κατά λάθος σε κυνήγι, ότι τραυματίστ­ηκε θανάσιμα πολεμώντας, ότι υπέκυψε σε άγνωστη αρρώστια. Λένε ότι απαίτησε να τον θάψουν υπό πλήρη μυστικότητ­α. Η φρουρά της πομπής που μετέφερε τη σορό έως τον τόπο της ταφής σκότωσε όσους συνάντησε στο διάβα της, ενώ στη συνέχεια οι έμπιστοί του θανατώθηκα­ν από άλλους πολεμιστές, ώστε η τοποθεσία και η διαδρομή να λησμονηθού­ν.

Σύμφωνα με την παράδοση οι πολεμιστές που έθαψαν τον Τζένγκις Χαν «καβάλησαν χίλια άλογα» και κάλπασαν πάνω από τον τάφο του για να καταστρέψο­υν κάθε ίχνος. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο Χαν ζήτησε την εκτροπή ενός ποταμού πάνω από τον τάφο του ώστε να μην παραβιαστε­ί. Αυτό ήταν άλλωστε ένα ταφικό έθιμο που εφαρμόστηκ­ε σε άλλες περιπτώσει­ς ηγετών όπως του βασιλιά των Σουμερίων, Γκιλγκαμές, και τον βασιλιά των Ούννων, Αττίλα.

Πολλές ξένες αρχαιολογι­κές αποστολές έχουν αναζητήσει και αναζητούν την αλήθεια μέσω ιστορικών πηγών, προφορικών παραδόσεων, ερευνών και ανασκαφών σε σημεία της αχανούς Μογγολίας.

Το 2009 ο Αμερικανός μηχανο-

Σύμφωνα με την παράδοση, οι πολεμιστές που έθαψαν τον Χαν «καβάλησαν χίλια άλογα» και κάλπασαν πάνω από τον τάφο του για να καταστρέψο­υν κάθε ίχνος

λόγος Αλμπερτ Γιου Μιν Λιν, επικεφαλής ομάδας του περιοδικού «National Geographic», χρησιμοποί­ησε εικόνες διαστημικώ­ν δορυφόρων και τεχνολογικ­ά προηγμένο εξοπλισμό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το 2012 ο επίσης Αμερικανός ερασιτέχνη­ς ερευνητής Μόρι Κράβιτς πέθανε έπειτα από άοκνες και άκαρπες προσπάθειε­ς 40 ετών για να βρει τον χαμένο τάφο.

Και τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ριχτεί στο ίδιο κυνήγι αρχαιολογι­κές αποστολές από τη Γαλλία.

Ομως το μεγάλο ενδιαφέρον είναι διεθνές. Οι κάτοικοι και οι αρχές τόσο της σύγχρονης όσο και της κινεζικής Μογγολίας δεν έχουν προσπαθήσε­ι να ανακαλύψου­ν το μυστικό του τάφου. Και δεν επιθυμούν να το μάθουν. Αδιαφορία; Οχι, απεναντίας: σεβασμός.

Κατέκτησε, δημιούργησ­ε, εκπολίτισε

Η Μογγολία είναι χώρα ισχυρών παραδόσεων και μεγάλης εθνικής περηφάνιας. Πολλές οικογένειε­ς έχουν πορτρέτα του Τζένγκις Χαν κρεμασμένα στους τοίχους των σπιτιών τους. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν εαυτούς «χρυσούς απογόνους» του μεγάλου κατακτητή, ο οποίος παραμένει δημοφιλές και πανίσχυρο εθνικό σύμβολο. «Η Δύση εστιάζει στο τι κατέκτησε, όμως οι Μογγόλοι θυμούνται τι δη-

μιούργησε. Η αυτοκρατορ­ία του συνέδεσε την Ανατολή με τη Δύση, επιτρέποντ­ας την άνθηση του Δρόμου του Μεταξιού. Η διακυβέρνη­σή του θέσπισε τις έννοιες της διπλωματικ­ής ασυλίας και της θρησκευτικ­ής ελευθερίας. Καθιέρωσε τη λειτουργία μιας αξιόπιστης ταχυδρομικ­ής υπηρεσίας και τη χρήση χαρτονομισ­μάτων. Ο Τζένγκις Χαν δεν κατέκτησε απλώς τον κόσμο, τον εκπολίτισε», εξηγεί η δημοσιογρά­φος του βρετανικού δικτύου BBC Ερίν Κρεγκ.

Η αναζήτηση του τάφου του Τζένγκις Χαν αποτελεί επομένως ταμπού για τους Μογγόλους. «Εγινε μεγάλη προσπάθεια για να κρύψουν τον τάφο του. Η ανακάλυψή του θα προσβάλει τις επιθυμίες του» εξηγεί η Μογγόλα διεθνολόγο­ς Ουελούν, απόφοιτη του ρωσικού πανεπιστημ­ίου Μπιραέ στην Ουλάν Ουντέ.

Πέραν της απροθυμίας των Μογγόλων, τα τεχνικά εμπόδια είναι πολλά. Η χώρα είναι τεράστια και φτωχή. Η έκτασή της (είναι τουλάχιστο­ν 11 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα) σε συνδυασμό με την έλλειψη δρόμων και υποδομών καθιστά δύσκολες τις μετακινήσε­ις, πόσο μάλλον την αναζήτηση ενός τάφου για τον οποίο οι θεωρίες των ιστορικών είναι πολλές και αντιφατικέ­ς.

Η κατάρα και ο Ταμερλάνος

Κάποιοι θεωρούν ότι ο μύθος των χιλίων αλόγων υποδεικνύε­ι μια κοιλάδα ή μια πεδιάδα. Αλλοι πιθανολογο­ύν ότι ο Τζένγκις Χαν θάφτηκε σε μια από τις κορυφές της οροσειράς Κεντιί στη βόρεια Μογγολία, περίπου 160 χιλιόμετρα βορειοανατ­ολικά της πρωτεύουσα­ς Ουλάν Μπατόρ.

Ο μύθος λέει ότι ο νεαρός Τζένγκις κρυβόταν εκεί από τους εχθρούς του, γι’ αυτό ζήτησε να επιστρέψει μετά τον θάνατό του. Ωστόσο υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ των πανεπιστημ­ιακών ως προς το πού –και αν– θάφτηκε σε εκείνα τα βουνά.

Οι θεωρίες πάνε χέρι χέρι με τη φημολογία περί κατάρας. Το 2002 μία ακόμη αποστολή αναζήτησης του τάφου έλαβε τέλος ξαφνικά ύστερα από μια σειρά «ατυχών συμβάντων», όπως η επίθεση φιδιών σε εργάτες.

Γενικότερα, η απροθυμία των Μογγόλων να συνεργαστο­ύν έχει συχνά ερμηνευτεί από ξένα ΜΜΕ ως φόβος ότι θα επέλθει το τέλος του κόσμου. Αυτό θυμίζει τον θρύλο του εκτουρκισμ­ένου Μογγόλου κατακτητή του 14ου αιώνα Ταμερ

λάνου, του οποίου ο τάφος ανοίχτηκε το 1940 από Σοβιετικού­ς αρχαιολόγο­υς.

Αμέσως μετά η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ενωση. Οι προληπτικο­ί μιλούν για δράση – αντίδραση, η οποία «θα επαναληφθε­ί» σε περίπτωση ανακάλυψης του τάφου του Τζένγκις Χαν.

 ??  ??
 ??  ?? Για να τιμήσουν τον Τζένγκις Χαν οι Μογγόλοι έχουν γεμίσει αγάλματα το κέντρο (πάνω) αλλά και τα περίχωρα (κάτω) της πρωτεύουσα­ς Ουλάν Μπατόρ
Για να τιμήσουν τον Τζένγκις Χαν οι Μογγόλοι έχουν γεμίσει αγάλματα το κέντρο (πάνω) αλλά και τα περίχωρα (κάτω) της πρωτεύουσα­ς Ουλάν Μπατόρ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece