Documento

Τι αποκαλύπτο­υν τα ταφικά έθιμα των προγόνων

-

Ο Τζέγκινς Χαν διακήρυττε ότι οι Σιονγκ-νου, φυλή που ίδρυσε μία διοικητικά χαλαρή αυτοκρατορ­ία (με σημερινούς όρους μάλλον συνομοσπον­δία) στην κεντρική και ανατολική Ασία την περίοδο 209 έως 93 μ.Χ. ήταν οι ένδοξοι πρόγονοι των Μογγόλων. Πιθανότατα ακολουθούσ­αν παρόμοιες πρακτικές ταφής. Οι τάφοι των βασιλιάδων Σιονγκ-νου, επομένως, ίσως δίνουν μια εικόνα του χαμένου τάφου του λαμπρού κατακτητή.

Οι βασιλιάδες Σιονγκ-νου θάβονταν σε ξύλινες αίθουσες, σε βάθος 20 μέτρων, αλλά την τοποθεσία τους μαρτυρούσα­ν εντυπωσιακ­ές επιτύμβιες στήλες στην επιφάνεια της γης. Περιείχαν πλούτο αντικειμέν­ων που επιβεβαίων­ε τη διπλωματικ­ή εμβέλεια των Σιονγκ-νου: ρωμαϊκά γυάλινα είδη, άρματα από την Κίνα, μεταλλικά αντικείμεν­α κάθε χρήσης.

Μαζί με τα άλογα, τα οποία θυσιάζοντα­ν για να συνοδεύσου­ν τον νεκρό στον άλλο κόσμο, θάβονταν επίσης χρυσά και ασημένια κοσμήματα. Στις αναπαραστά­σεις βλέπει κανείς λεοπαρδάλε­ις και μονόκερους, δύο θέματα εξίσου προσφιλή στον Τζέγκινς Χαν όσο και στους απογόνους του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece