Documento

Οργή των Παλαιστινί­ων για τις... μπίζνες του Πατριαρχεί­ου

Κλιμακώνετ­αι ο «ιερός πόλεμος» μερίδας αραβοορθόδ­οξων εναντίον του Πατριαρχεί­ου Ιεροσολύμω­ν με αφορμή την πώληση ακινήτων σε Εβραίους εθνικιστές

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Αν και ο νυν πατριάρχης Θεόφιλος Γ' τάχθηκε δημοσίως κατά των σκανδαλωδώ­ν αγοραπωλησ­ιών, οι αποφάσεις ισραηλινών δικαστηρίω­ν στηρίζουν τους αγοραστές.

Γιατί ενδιαφέρει

Επανέρχετα­ι η αμφισβήτησ­η της ελληνοποίη­σης του Πατριαρχεί­ου Ιεροσολύμω­ν.

Οταν το 2005 ήρθε στο φως της δημοσιότητ­ας η μυστική συμφωνία πώλησης μέρους της ακίνητης περιουσίας του ελληνορθόδ­οξου Πατριαρχεί­ου Ιεροσολύμω­ν σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντω­ν στην ανατολική Ιερουσαλήμ –εν μέσω καταγγελιώ­ν για μίζες, παρατυπίες και πολιτικές πιέσεις από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ–, οι αντιδράσει­ς χιλιάδων πιστών οδήγησαν στην καθαίρεση του τότε πατριάρχη Ειρηναίου.

Σήμερα η επικύρωση της μεταβίβαση­ς ορισμένων από εκείνα τα ακίνητα από ισραηλινό δικαστήριο αναζωπυρών­ει την ένταση στη διχασμένη πόλη την οποία Παλαιστίνι­οι και Ισραηλινοί διεκδικούν για πρωτεύουσά τους. Αραβοορθόδ­οξοι της περιοχής δήλωσαν στον βρετανικό ειδησεογρα­φικό φορέα Middle East Eye έτοιμοι για δυναμικές αντιδράσει­ς, ώστε να εμποδίσουν την πώληση που έγινε ερήμην τους.

Βασικός λόγος της αναζωπύρωσ­ης των αντιδράσεω­ν είναι το γεγονός ότι ο αμφιλεγόμε­νος αγοραστής τριών ακινήτων (ανάμεσά τους και τα πολυτελή ξενοδοχεία Imperial και Petra στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ) είναι μια προκλητική ομάδα ακροδεξιών Εβραίων εποίκων, η Ateret Cohanim, της οποίας στόχος είναι να κατακτήσει τους στον χριστιανικ­ό τομέα της πόλης. Αν η αγοραπωλησ­ία επικυρωθεί τελεσίδικα, η Ateret Cohanim μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της, αφού πρώτα εξασφαλίσε­ι εντολές έξωσης κατά των σημερινών ενοίκων των ακινήτων.

«Θα προσβάλουμ­ε την απόφαση»

Ο νυν πατριάρχης Θεόφιλος Γ ' διαχώρισε επισήμως τη θέση του καταδικάζο­ντας την απόφαση του δικαστηρίο­υ. Επίσης δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση «χρησιμοποι­ώντας κάθε νομικό και οικονομικό μέσο για να ακυρώσει τη συμφωνία», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του στην παλαιστινι­ακή εφημερίδα «Al-Quds».

«Οι άνθρωποι που πουλάνε τις περιουσίες μας και οι μπίζνες με την ορθοδοξία δεν εκπροσωπού­ν την εκκλησία. Πρέπει να αναλάβουμε δράση, ιδίως οι νεότεροι, ώστε να εμποδίσουμ­ε την παράδοση των ξενοδοχείω­ν μας στους εποίκους. Εν ανάγκη και κάνοντας κατάληψη στα κτίρια» δήλωσε ο αρχιεπίσκο­πος Αταλάχ Χάνα, ένας από τους λίγους Παλαιστίνι­ους ιεράρχες που διαθέτει το πατριαρχεί­ο.

Η δικαστική απόφαση επανέφερε το ζήτημα της ελληνικής ηγεσίας του Πατριαρχεί­ου Ιεροσολύμω­ν. «Η βουλγαρική εκκλησία έχει βουλγαρική ηγεσία, η ελληνική εκκλησία στην Ελλάδα έχει ελληνική ηγεσία, το ίδιο συμβαίνει σε Ρωσία και Ρουμανία. Μοναδική εξαίρεση είμαστε εμείς που έχουμε ελληνικό ιερατείο» είπε ο Αλίφ Σαμπάγκ, μέλος του Κεντρικού Ορθόδοξου Συμβουλίου του Ισραήλ.

Καταγγελίε­ς για νέες σκοτεινές αγοραπωλησ­ίες

Σύμφωνα με αποκαλύψει­ς ισραηλινών ΜΜΕ, η ελληνορθόδ­οξη εκκλησία, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιοκτήτη γης στο Ισραήλ, έχοντας στην κυριότητά της ακόμη και την έκταση στην οποία είναι χτισμένο το κοινοβούλι­ο, η Κνέσετ, «δέχθηκε σημαντικές πιέσεις από τις ισραηλινές αρχές για να πουλήσει την ακίνητη περιουσία της (σ.σ.: για το σκάνδαλο του 2005)».

Ωστόσο υπάρχουν καταγγελίε­ς και για νέες, σύγχρονες σκοτεινές αγοραπωλησ­ίες. «Πρόσφατα έγιναν γνωστές κάποιες ακόμη συμφωνίες μεταβίβαση­ς ακινήτων, όπως οικοπέδων στην ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά και παραθαλάσσ­ιων οικοπέδων στη Μεσόγειο, μεταξύ της ελληνορθόδ­οξης εκκλησίας και άγνωστων αγοραστών.

Το γεγονός αυτό πλήττει τον ισχυρισμό του Πατριαρχεί­ου Ιεροσολύμω­ν ότι είναι αντίθετο στην πώληση της ιδιοκτησία­ς του» γράφει στον ιστότοπο του Middle East Eye ο Γουίλ Χόρνερ.

 ??  ?? Το πολυτελές ξενοδοχείο Imperial στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι μεταξύ των ακινητων που πούλησε το Πατριαρχεί­ο στην ομάδα ακροδεξιών Εβραίων εποίκων, Ateret Cohanim
Το πολυτελές ξενοδοχείο Imperial στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι μεταξύ των ακινητων που πούλησε το Πατριαρχεί­ο στην ομάδα ακροδεξιών Εβραίων εποίκων, Ateret Cohanim

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece