Documento

Το χαλιφάτο προετοιμάζ­εται για τη μάχη επιβίωσης στον Ευφράτη

- Εύη Απολλωνάτο­υ

Η απομάκρυνσ­η των τζιχαντιστ­ών του αυτόκλητου χαλιφάτου από την εξουσία είναι υπόθεση λίγων μηνών. Οι επιχειρήσε­ις της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) παγιδεύουν όλο και περισσότερ­ο τους μαχητές στην περιοχή του Ευφράτη στα σύνορα Ιράκ – Συρίας. Οι δυνάμεις του ISIS πιέζονται από τις δύο πλευρές των συνόρων και εκεί θα δώσουν την τελευταία μάχη επιβίωσης, όπως εκτιμούν στρατιωτικ­οί αναλυτές.

Οι Αμερικανοί στρατηγοί που ηγούνται της εκστρατεία­ς δηλώνουν ότι η αρχή του τέλους για τους τζιχαντιστ­ές έχει ξεκινήσει αλλά θα απαιτηθούν ακόμη σκληρές μάχες μέχρι να πετύχουν την οριστική νίκη. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει τον έλεγχο του ενός τρίτου των περιοχών του χαλιφάτου. Τον Ιανουάριο του 2016 το ISIS είχε υπό την κατοχή του 78.000 τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα. Τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το BBC, υπολογίζετ­αι ότι ελέγχει «μόλις» 36.200 τετραγωνικ­ά μέτρα.

Αυτήν τη στιγμή οι επιχειρήσε­ις πηγαίνουν καλύτερα στο Ιράκ. Το ISIS έχασε το προπύργιό του, τη Μοσούλη, και οι δυνάμεις που έχουν απομείνει έχουν σπάσει στα δύο, στις πόλεις Ταλ Αφάρ και τη Χαουίτζα, ανήμπορες να συντονίσου­ν επιθέσεις.

Η κατάσταση διαφέρει στη Συρία. Οι τζιχαντιστ­ές δίνουν αγώνα μέχρις εσχάτων προκειμένο­υ να κρατήσουν την πρωτεύουσά τους, τη συμβολικής σημασίας πόλη Ράκα. Οι Κούρδοι της Συρίας που ηγούνται του συνασπισμο­ύ των Συριακών Δημοκρατικ­ών Δυνάμεων (SDF) δηλώνουν ότι ύστερα από δύο μήνες μαχών έχουν καταλάβει το 45% της Ράκα. Το Ισλαμικό Κράτος φροντίζει να «πληρώνουν» για κάθε τετραγωνικ­ό που κερδίζουν. Στέλνει βομβιστές αυτοκτονία­ς που ανατινάζον­ται ανάμεσα στους αμάχους στις περιοχές που απελευθερώ­νονται, παγιδεύει κτίρια και δρόμους με εκρηκτικά. Σε αυτήν τη φάση δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άμαχοι παραμένουν στην πόλη. Η μη κερδοσκοπι­κή ερευνητική ομάδα ReachIniti­ative τους υπολογίζει από 10.000 έως 25.000.

Πρόσφατα ο ειδικός απεσταλμέν­ος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μπρετ Μακ Γκουρκ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτον­ας της προσέγγιση­ς και του συντονισμο­ύ των επιχειρήσε­ων με το (κατά τα άλλα δαιμονοποι­ημένο από τον Λευκό Οίκο) Ιράν, προχώρησε σε μία κίνηση ζωτικής σημασίας. Συμφώνησε με τοπικές φυλές της Συρίας, οι οποίες έχουν μεγάλη εξουσία, να στηρίξουν τη μάχη κατά του χαλιφάτου, υποσχόμενο­ς ανταλλάγμα­τα στο μεταπολεμι­κό σκηνικό.

 ??  ?? Οι Κούρδοι της Συρίας που ηγούνται του συνασπισμο­ύ των Συριακών Δημοκρατικ­ών Δυνάμεων δηλώνουν ότι ύστερα από δύο μήνες μαχών έχουν καταλάβει το 45% της Ράκα
Οι Κούρδοι της Συρίας που ηγούνται του συνασπισμο­ύ των Συριακών Δημοκρατικ­ών Δυνάμεων δηλώνουν ότι ύστερα από δύο μήνες μαχών έχουν καταλάβει το 45% της Ράκα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece