Το χαλιφάτο προετοιμάζεται για τη μάχη επιβίωσης στον Ευφράτη

Documento - - ΔΙΕΘΝΉ - Εύη Απολλωνάτου

Η απομάκρυνση των τζιχαντιστών του αυτόκλητου χαλιφάτου από την εξουσία είναι υπόθεση λίγων μηνών. Οι επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) παγιδεύουν όλο και περισσότερο τους μαχητές στην περιοχή του Ευφράτη στα σύνορα Ιράκ – Συρίας. Οι δυνάμεις του ISIS πιέζονται από τις δύο πλευρές των συνόρων και εκεί θα δώσουν την τελευταία μάχη επιβίωσης, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές.

Οι Αμερικανοί στρατηγοί που ηγούνται της εκστρατείας δηλώνουν ότι η αρχή του τέλους για τους τζιχαντιστές έχει ξεκινήσει αλλά θα απαιτηθούν ακόμη σκληρές μάχες μέχρι να πετύχουν την οριστική νίκη. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει τον έλεγχο του ενός τρίτου των περιοχών του χαλιφάτου. Τον Ιανουάριο του 2016 το ISIS είχε υπό την κατοχή του 78.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το BBC, υπολογίζεται ότι ελέγχει «μόλις» 36.200 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτήν τη στιγμή οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλύτερα στο Ιράκ. Το ISIS έχασε το προπύργιό του, τη Μοσούλη, και οι δυνάμεις που έχουν απομείνει έχουν σπάσει στα δύο, στις πόλεις Ταλ Αφάρ και τη Χαουίτζα, ανήμπορες να συντονίσουν επιθέσεις.

Η κατάσταση διαφέρει στη Συρία. Οι τζιχαντιστές δίνουν αγώνα μέχρις εσχάτων προκειμένου να κρατήσουν την πρωτεύουσά τους, τη συμβολικής σημασίας πόλη Ράκα. Οι Κούρδοι της Συρίας που ηγούνται του συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) δηλώνουν ότι ύστερα από δύο μήνες μαχών έχουν καταλάβει το 45% της Ράκα. Το Ισλαμικό Κράτος φροντίζει να «πληρώνουν» για κάθε τετραγωνικό που κερδίζουν. Στέλνει βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάζονται ανάμεσα στους αμάχους στις περιοχές που απελευθερώνονται, παγιδεύει κτίρια και δρόμους με εκρηκτικά. Σε αυτήν τη φάση δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άμαχοι παραμένουν στην πόλη. Η μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα ReachInitiative τους υπολογίζει από 10.000 έως 25.000.

Πρόσφατα ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μπρετ Μακ Γκουρκ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης και του συντονισμού των επιχειρήσεων με το (κατά τα άλλα δαιμονοποιημένο από τον Λευκό Οίκο) Ιράν, προχώρησε σε μία κίνηση ζωτικής σημασίας. Συμφώνησε με τοπικές φυλές της Συρίας, οι οποίες έχουν μεγάλη εξουσία, να στηρίξουν τη μάχη κατά του χαλιφάτου, υποσχόμενος ανταλλάγματα στο μεταπολεμικό σκηνικό.

Οι Κούρδοι της Συρίας που ηγούνται του συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων δηλώνουν ότι ύστερα από δύο μήνες μαχών έχουν καταλάβει το 45% της Ράκα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.