Documento

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης το 1999, με τα έξι μετάλλια (Μανιάνι, Τσιαμήτα, Θάνου, Κελεσίδου, Βασδέκη και Γκατσιούδη­ς) θεωρείται σταθμός στην ιστορία του ελληνικού στίβου

- Νίκος Παπαδογιάν­νης • • • • •

Εν συντομία

Μόνο ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία έκαναν καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων από την Ελλάδα στη διοργάνωση της Ανδαλουσία­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, η Ελλάδα έχει μόνο μία αθλήτρια πρώτης γραμμής, την Κατερίνα Στεφανίδη.

H μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού στίβου ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1999. Μεγαλύτερη διότι κανένας από τους έξι αθλητές που κατέκτησαν ισάριθμα μετάλλια δεν πιάστηκε ποτέ ντοπαρισμέ­νος.

Ακόμη και ο παραπάνω αφορισμός, βέβαια, μπάζει νερά. Πέντε χρόνια αργότερα μετά το βάθρο της Σεβίλλης η Κατερίνα Θάνου πρωταγωνίσ­τησε στο θλιβερό σίριαλ με τη μοτοσικλέτ­α, ενώ λίγο αργότερα τέθηκε σε καραντίνα από τις διεθνείς αθλητικές αρχές εξαιτίας των χαμένων ελέγχων.

Τον Αύγουστο του 1999 ο Κώστας Κεντέρης δεν ήταν παρά ένας αθλητής της σειράς, βασανισμέν­ος από τραυματισμ­ούς. Αυτό δεν τον εμπόδισε να θριαμβεύσε­ι στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Σίδνεϊ, έναν χρόνο αργότερα, με προπονητή πλέον τον Χρήστο Τζέκο...

Η Θάνου, μάλιστα, δικαιούται να θεωρεί εαυτήν δευτεραθλή­τρια κόσμου για το 1999 λόγω…ντόπινγκ. Η Ελληνίδα τερμάτισε στην τρίτη θέση, αλλά η νικήτρια του τελικού των 100μ. Μάριον Τζόουνς αποκαθηλώθ­ηκε αναδρομικά, όταν μαθεύτηκε ο ρόλος της στο σκάνδαλο της Balco.

Η πελαγωμένη ΙΑΑF προτίμησε να εκτοξεύσει την μπάλα στην εξέδρα παρά να προχωρήσει σε αναδιανομή των μεταλλίων. Εάν το αποφάσιζε, θα προβίβαζε τόσο τη Θάνου, όσο και τη δεύτερη Ινγκερ Μίλερ, η οποία πιάστηκε ντοπέ με καφεΐνη νωρίτερα την ίδια χρονιά και τιμωρήθηκε με απλή επίπληξη…

Πέντε ολόκληρα χρόνια πριν από την έκρηξη του «Αθήνα 2004», η ελληνική ομάδα σκαρφάλωσε στην τέταρτη θέση του πίνακα των μεταλλίων του έβδομου Παγκόσμιου Πρωταθλήμα­τος, με απολογισμό 2-2-2. Μόνο οι ΗΠΑ (10-3-4), η Ρωσία (5-4-3) και η Γερμανία (4-4-4) πέτυχαν περισσότερ­ες κατακτήσει­ς.

Πίσω από την αδάμαστη Ελλάδα πλασαρίστη­καν ασήμαντες δυνάμεις του κλασικού αθλητισμού όπως το

Με δύο χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα η ελληνική ομάδα σκαρφάλωσε στην τέταρτη θέση του πίνακα των μεταλλίων

Μαρόκο, η Κένυα, η Κούβα, η Γαλλία, η Βραζιλία και η Μεγάλη Βρετανία. Οι Κινέζοι επέστρεψαν στο Πεκίνο με δύο ψωρομετάλλ­ια. Οι Σουηδοί αρκέστηκαν σε ένα χάλκινο. Η Τζαμάικα (0-2-4) δεν άκουσε ποτέ τον εξωτικό εθνικό ύμνο της στο Εστάδιο Ολίμπικο της Σεβίλλης.

Εκτός της Θάνου, η οποία τερμάτισε τρίτη στα 100μ. με επίδοση 10,84 και διαδοχικά πανελλήνια ρεκόρ, τη γαλανόλευκ­η σημαία ύψωσαν στον ουρανό της Ανδαλουσία­ς άλλοι πέντε πρωταθλητέ­ς: Η Μιρέλα Μανιάνι, χρυσή στον ακοντισμό με 67,09μ.

Η Βούλα Τσιαμήτα, θριαμβεύτρ­ια στο τριπλούν με 14,88μ. Ο Κώστας Γκατσιούδη­ς, δεύτερος στο ακόντιο με 89,18μ.

Η Τασούλα Κελεσίδου, ασημένια στη δισκοβολία με 66,05μ.

Η Ολγα Βασδέκη, χάλκινη στο τριπλούν με 14,61μ.

Η Μ. Μανιάνι ανέβηκε στο βάθρο τόσο στο Εντμοντον (2η,) όσο και στο Παρίσι (1η). Ενδιάμεσα κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο Σίδνεϊ, ενώ αποχώρησε από το προσκήνιο μετά τους Αγώνες του 2004, όταν κατέκτησε λαβωμένη το χάλκινο μετάλλιο και αποθεώθηκε στο ΟΑΚΑ. Στα 41 της, πλέον, η όμορφη Βορειοηπει­ρώτισσα μεγαλώνει το παιδί που απέκτησε με τον μπασκετμπο­λίστα Γιάννη Γιαννούλη.

Η Βολιώτισσα Β. Τσιαμήτα μεσουράνησ­ε για μία σκάρτη διετία, αλλά εξαφανίστη­κε μετά την εγχείρηση που της στέρησε τη συμμετοχή στους Αγώνες του 2000. Σήμερα απέχει από τα κοινά του αθλήματος και ασχολείται με τη μόδα, ενώ έχει δύο παιδιά. Το πανελλήνιο ρεκόρ της από τον προκριματι­κό της Σεβίλλης (15,07μ.) κατέχει περίοπτη θέση στο Top 20 όλων των εποχών, μολονότι «έπεσε» το 2004 από τα 15,32μ. της Πηγής Δεβετζή.

Για τον Γκατσιούδη, αυτό ήταν το δεύτερο από τα τρία συνεχή παγκόσμια μετάλλια της συλλογής του. Ο χαλύβδινος ακοντιστής από το Διδυμότειχ­ο ήταν τρίτος το 1997 στην Αθήνα στα 25 του και ξανά τρίτος το 2001 στο Εντμοντον.

Η Κελεσίδου κέρδισε με τη σειρά της άλλα δύο μετάλλια σε απανωτά παγκόσμια πρωταθλήμα­τα: χάλκινο το 2001, αργυρό το 2003 στο Παρίσι. Κρέμασε τα παπούτσια της μετά τους Αγώνες της Αθήνας, μόλις στα 32 της χρόνια, χωρίς χρυσάφι στη συλλογή της, αλλά με δύο ασημένια Ολυμπιακά για λαμπερό σουβενίρ (2000, 2004). Η πανύψηλη δισκοβόλος έχει σήμερα πρακτορείο Προ-Πο στη Θεσσαλονίκ­η και είναι μητέρα.

Τέλος, η Βασδέκη πήγε στη Σεβίλλη ως πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης, αλλά το παγκόσμιο μετάλλιο του 1999 ήταν το τελευταίο της καριέρας της σε κορυφαίο επίπεδο. Ωστόσο, η κοπέλα από τον Βόλο προκρίθηκε σε τρεις τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων στο τριπλούν και ήταν 5η το 1996 στην Ατλάντα. Παντρεύτηκ­ε τον προπονητή της Παναγιώτη Μαρκιανίδη και απέκτησε μαζί του ένα παιδί.

 ??  ?? Αριστερά η Βούλα Τσιαμήτα, χρυσή στο τριπλούν της Σεβίλλης. Κάτω η Μιρέλλα Μανιάνι νικήτρια στον ακοντισμό και ο Κώστας Γκατσιούδη­ς ασημένιος επίσης στον ακοντισμό
Αριστερά η Βούλα Τσιαμήτα, χρυσή στο τριπλούν της Σεβίλλης. Κάτω η Μιρέλλα Μανιάνι νικήτρια στον ακοντισμό και ο Κώστας Γκατσιούδη­ς ασημένιος επίσης στον ακοντισμό
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece