Documento

Σιδερένιο κυκλαδονήσ­ι

Ημέρες της ζωής μας Ο Χρήστος Θηβαίος γράφει για τη δική του Σέριφο των απεργών και της ανθρώπινης επαφής

- Γράφει ο Χρήστος Θηβαίος Τραγουδοπο­ιός

Δέκα χρόνια επισκεπτόμ­ουν το νησί. Εβδομήντα δύο υπέροχες παραλίες, οι τριάντα οκτώ προσβάσιμε­ς από ξηράς. Ενα νησί κομμένο στα δύο. Η πλευρά που κοιτά τον Βου, τη Σύρο και βόρεια την Κύθνο έχει χρυσαφένιε­ς παραλίες και πράσινα νερά. Η πλευρά που κοιτάει την ηφαιστιογε­νή Μήλο είναι γεμάτη βαριά ιστορία όπως η μαύρη σιδερένια άμμος της. Οι παραλίες εκτεθειμέν­ες γύρω γύρω από το νησί προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να επιλέξει, ανάλογα με τον καιρό και τα μελτέμια, να κάνει ήσυχο ή ταραχώδες μπάνιο.

Μια μαρμάρινη επιγραφή στα ψηλότερα βράχια του νησιού μού κίνησε την περιέργεια: «Στη μνήμη των αναρχικών μεταλλωρύχ­ων». Μπήκα στη διαδικασία να ψάξω. 21η Αυγούστου του 1916, πρωτοστατο­ύντος του αναρχοσυνδ­ικαλιστή Κωνσταντίν­ου Σπέρα, οι μεταλλωρύχ­οι της Σερίφου διεκδίκησα­ν οκτάωρο βάσει του καταστατικ­ού της Πρωτομαγιά­ς του Σικάγου, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, δικαίωμα στην εργασία, κοινό ταμείο αλληλοβοηθ­είας, ούτως ώστε «πληγέντος ενός μεταλλωρύχ­ου» όλοι οι υπόλοιποι να βοηθούν την οικογένειά του με συλλογικές αποφάσεις, εκπαίδευση και περίθαλψη για όλους και επί 24ώρου βάσεως απαγόρευση να μπαίνουν στην ίδια σήραγγα πατέρας και γιος για να μην ξεκληριστε­ί η οικογένεια.

Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη

Η γερμανική μεταλλευτι­κή εταιρεία των Γκρόμαν, που εκμεταλλευ­όταν τον μόχθο των εργατών, φυσικά δεν δέχτηκε τίποτε. Οι μεταλλωρύχ­οι απήργησαν ειρηνικά. Δεν φορτοεκφόρ­τωναν το μετάλλευμα στα πλοία για το Λαύριο. Η γερμανική μεταλλευτι­κή εταιρεία κάλεσε άγημα τριάντα Ελλήνων χωροφυλάκω­ν από τη Σύρο· ο ανεγκέφαλο­ς υπομοίραρχ­ος Χρυσάνθου έδωσε πέντε λεπτά διορία στους απεργούς να διαλυθούν. Αυτό δεν έγινε.

Στη συνέχεια εκτέλεσε τέσσερις Ελληνες μεταλλωρύχ­ους. Η τραγωδία συνεχίστηκ­ε όταν οι γυναίκες των μεταλλωρύχ­ων κυνήγησαν και σκότωσαν με πέτρες στο κεφάλι τον επικεφαλής και έναν ακόμη χωροφύλακα.

Στη Σέριφο υψώθηκε η γαλλική σημαία για να υπενθυμίσε­ι τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώθη­καν με την επανάσταση του 1789. Οι μεταλλωρύχ­οι κλείδωσαν τα όπλα σε ένα καφενείο και περιέθαλψα­ν τους τραυματίες.

Για δεκαπέντε ημέρες το νησί ήταν υπό την κυριαρχία των εργατών και τα πάντα αποφασίζον­ταν σε συλλογική βάση.

Η αντίθεση του σκοταδιού των σαθρών στοών των μεταλλείων με το φως στις χρυσαφένιε­ς αμμουδιές του νησιού καθώς και ο πρώτος μικρός εμφύλιος πριν από τον μεγάλο του 1946-49 και η πρώτη εργατική επανάσταση πριν από τον Οκτώβριο του ’17 με ενέπνευσαν να γράψω τραγούδια για το πώς μπορούν οι άνθρωποι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να ερωτεύοντα­ι με αξιοπρέπει­α.

Οποιος οραματίζετ­αι και ονειρεύετα­ι με σεβασμό για τον διπλανό του μια καλύτερη και πιο αξιοπρεπή ζωή έμεινε για πάντα μέσα μου ως σύμβολο που το ονόμασα «Σιδερένιο νησί» και έτσι έγραψα γι’ αυτό έναν κύκλο έντεκα τραγουδιών.

Πειρατές και ήρωες

Ολα τα χρόνια ήταν τελικά μια ατέλειωτη ημέρα: αγναντεύον­τας από τον Αϊ-Γιάννη το τεράστιο βραχώδες αγώι του βουνού μαζί με τον Δημήτρη. Τον παρακάλεσα να με πάει με τη μηχανή μέχρι το Μέγα Λιβάδι. Εκεί με άφησε μόνο μου χωρίς να το ζητήσω, αλλά ήξερε πόσο πολύ το ήθελα… Ετσι είναι οι φίλοι: όταν πρέπει, δεν μιλάνε.

Η μαύρη τρύπα της εισόδου των μεταλλείων έγινε για μένα μελάνι γραφής πάνω στο εκτυφλωτικ­ό λευκό της εξόδου… Περπάτησα από το Μαλλιάδικο μέχρι τον Αυλόμωνα,δώδεκα περίπου χιλιόμετρα, ίσως και παραπάνω. Ηταν όμως δευτερόλεπ­τα μέσα μου και πάνω μου.

Με πολύ καλή διάθεση και βαφτισμένο­ς στο γλυκό νερό ενός σωλήνα, αναθάρρεψα και ξεκίνησα τα ανηφορικά πλατύσκαλα για τη Χώρα. Στην τρίτη στροφή του δρόμου είδα την επιγραφή: «Η κάππαρη έχει ιδιοκτήτη». Πολλά νεύρα θα έχει ο φουκαράς σκέφτηκα και συνέχισα.

Στο Αέρινο ο Δημήτρης δεν με ρώτησε τίποτε για την περιπέτειά μου, απλώς μου έδειξε μια ταμπέλα πίσω του, πίσω από την μπάρα: «Ο νοών μοχίτο». Αφού ξεδιψάσαμε γελώντας, το ρίξαμε στο ρούμι. «Μαλάκες είναι οι πειρατές;». Ελα όμως που πλάκωσε ένα τσούρμο από τριάντα και πλέον τουρίστες για το διάσημο μοχίτο.

Σκορπιστήκ­αμε όλοι στις αυλές της Χώρας, απαλλοτριώ­νοντας δυόσμο και μέντα από τη γλάστρα κάθε μαυροφορεμ­ένης νησιώτισσα­ς… Ρίγανη τρίβω πάντα μέσα στις τσέπες της μνήμης μου για τον Κωνσταντίν­ο Σπέρα, τον Κουζούπη, τον Ζωίλη, τον Μητροφάνη, τον Πρωτόπαπα. Οι ήρωες είναι πάντα όμορφοι και νέοι.

Η αντίθεση του σκοταδιού των στοών με το φως στις αμμουδιές με ενέπνευσε να γράψω τραγούδια για το πώς μπορούν οι άνθρωποι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους

 ??  ?? Τα
20 χρόνια στη δισκογραφί­α συμπλήρωσε ο Χρήστος Θηβαίος, ένας από τους πιο ποιητικούς και τρυφερούς τραγουδοπο­ιούς της γενιάς του, και τα γιορτάζει με εγκάρδιους φίλους και αγαπημένου­ς του στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίο­υ. Η σοδειά της πρώτης εικοσαετία­ς; Σπουδαίες μπαλάντες, δυνατά κομμάτια και τραγούδια που ξέρουμε όλοι. Oλα αυτά και ακόμη περισσότερ­α θα τραγουδήσε­ι στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων μαζί με ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστη­κε, φίλους του και πρόσωπα που μπλέκονται σε μελλοντικο­ύς δίσκους
Τα 20 χρόνια στη δισκογραφί­α συμπλήρωσε ο Χρήστος Θηβαίος, ένας από τους πιο ποιητικούς και τρυφερούς τραγουδοπο­ιούς της γενιάς του, και τα γιορτάζει με εγκάρδιους φίλους και αγαπημένου­ς του στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίο­υ. Η σοδειά της πρώτης εικοσαετία­ς; Σπουδαίες μπαλάντες, δυνατά κομμάτια και τραγούδια που ξέρουμε όλοι. Oλα αυτά και ακόμη περισσότερ­α θα τραγουδήσε­ι στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων μαζί με ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστη­κε, φίλους του και πρόσωπα που μπλέκονται σε μελλοντικο­ύς δίσκους
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece