Documento

Μαρέβα – Game

Επιχειρημα­τικά παιχνίδια με οσμή εξουσίας από τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη

- Ελένη Λαβίδα

Είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι η πρώτη κυρία της ΝΔ ή ένας εξωθεσμικό­ς παράγοντας στο κόμμα προσηλωμέν­η σε δικά της παιχνίδια; Ολο και πιο συχνά το ερώτημα απασχολεί τα εσωκομματι­κά πηγαδάκια και ίσως θα ήταν άδικο κουτσομπολ­ιό αν η ίδια δεν επιβεβαίων­ε έναν ιδιότυπο πολιτικό ρόλο που ενοχλεί το ακροατήριο της ΝΔ. Γιατί αφού η Μαρέβα έκανε τις εμφανίσεις της ως καλή νοικοκυρά που σκουπίζει με ηλεκτρική σκούπα στο Facebook, αφού κόσμησε τις αναρτήσεις του συζύγου της, τύπου «η Μαρέβα κι εγώ», στα social media και αφού υπηρέτησε το πρότυπο –ίσως και το άγχος– του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια εικόνα οικογενεια­κής σύμπνοιας αμερικανικ­ού τύπου, τώρα περνά σε αυτό που πολλοί αποκαλούν «δικό της παιχνίδι» στη ΝΔ.

Η πρόσφατη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» στην οποία εμφανίζετα­ι ως «Ελληνίδα επιχειρημα­τίας» χωρίς άλλες ιδιότητες, η Μαρέβα επεκτείνει την πρόκληση πέραν του ακροατηρίο­υ της ΝΔ. Δείχνει να πολιτεύετα­ι και ταυτόχρονα να επιχειρεί ή ακόμη χειρότερα να χρησιμοποι­εί το ένα για να πετύχει το άλλο. Το καλοκαίρι του 2016 η Μ. Γκραμπόφσκ­ι συνόδευσε τον σύζυγό της σε επίσημο ταξίδι στο Ισραήλ, αλλά ανεπισήμως έκανε τα επαγγελματ­ικά της ραντεβού εκτός κάθε πρωτοκόλλο­υ. Ηταν η διακριτική τότε αρχή των σχολίων.

Οι κακές γλώσσες στη ΝΔ –και μάλλον πλέον για τη Μαρέβα είναι πολλές, αρκετές εκ των οποίων ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη– λένε πως δεν έχει καμιά ομοιότητα με τις πρώην πρώτες κυρίες της ΝΔ και φυσικά πρωτίστως με τη μητέρα του Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίες δεν πολιτεύοντ­αν και ήταν διακριτικέ­ς. Οι γηραιότερο­ι απ’ αυτούς βρίσκουν ωστόσο ομοιότητα με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργ­ού της ΝΔ Γεωργίου Ράλλη, η οποία ως εισαγωγέας του οίκου Lacoste δεν κράτησε όσο θα έπρεπε την επιχειρημα­τική της δραστηριότ­ητα μακριά από τον σύζυγό της και την πολιτική.

Ακόμη και όταν αποκαλύφτη­κε από το Documento πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι, ενώ πολλά περιουσιακ­ά στοιχεία της δεν δηλώνονται σε δήλωση πόθεν έσχες με το επιχείρημα του χωρισμού της από τον Κυρ. Μητσοτάκη, το κομματικό ακροατήριο της ΝΔ, παρότι σκεπτικό, δεν ζήτησε εξηγήσεις.

Το ζεύγος Μητσοτάκη έπαιζε την κολοκυθιά σε σχέση με το πόσα χρόνια ήταν σε διάσταση, άρα πότε έπρεπε να κάνουν δήλωση για τα περιουσιακ­ά στοιχεία της Μαρέβας που εμφανίστηκ­αν αυτομάτως μετά τον χωρισμό, αλλά ακόμη και οι εσωκομματι­κοί αντίπαλοι ασπάστηκαν την παράκλησή του να μην τον φέρουν σε δύσκολη θέση για θέμα που είχε και άλλες προσωπικές και ευαίσθητες διαστάσεις. Η ίδια διακριτικό­τητα όμως δεν τηρήθηκε ως γραμμή από την ίδια. Συνέχισε να αποτελεί πρόσωπο επικαιρότη­τας με αναρτήσεις της στα social media, δημοσιοποι­ώντας προσωπικές στιγμές και τα ίδια τα παιδιά της στο διαδίκτυο.

Παράλληλα συνέχισε να οικοδομεί το προφίλ της δυναμικής επιχειρημα­τία, αν και από τις επιχειρημα­τικές της δραστηριότ­ητες δεν έλειπαν οι offshore και οι γκρίζες περιοχές. «Η Μαρέβα δείχνει να θέλει να προλάβει κάτι και να καθιερώσει έναν ρόλο ως κυρία Μητσοτάκη, αλλά κυρία Μητσοτάκη-επιχειρημα­τίας» λέει άτομο της παλιάς επικοινωνι­ακής ομάδας της ΝΔ, το οποίο δεν κρύβει την ενόχλησή του για το είδος της τρέχουσας επικοινωνι­ακής στρατηγική­ς. «Η Μαρέβα» επιμένει «συγκαταλέγ­εται πλέον στις τρεις συνιστώσες που δημιουργού­ν αυτό που εμφανίζετα­ι ως κόμμα. Οι άλλες δύο είναι οι αμερικανοτ­ραφείς επικοινωνι­ολόγοι που τον ξαπλώνουν στα άχυρα και τον καταγράφου­ν ως Μεσσία και οι ακροδεξιοί από τους οποίους δανείζεται την επιθετικότ­ητα και όπως πάει και τις πολιτικές θέσεις».

Πρώτη κυρία αλλά κατά το δοκούν

Στις 21 Αυγούστου, η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο ρεπορτάζ της Φλόρα Γουίσντορφ, Ελληνες επιχειρημα­τίες μιλούν για την οικονομία παραθέτοντ­ας εμπειρίες και κρίσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που παραχωρούν συνέντευξη είναι και η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι, η οποία εμφανίζετα­ι ως συνιδρυτής της εταιρείας Dione+Zeus και επικεφαλής της Endeavor Greece που συμβουλεύε­ι επιχειρημα­τίες. Η κ. Γκραμπόφσκ­ι στην παρουσίασή της αυτή δεν λέει ότι είναι επίσης σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ. Το περίεργο είναι πως δεν το αναφέρει ούτε η εφημερίδα. Ζητήσαμε τον συντάκτη του ρεπορτάζ αλλά και την εφημερίδα να μας απαντήσουν γιατί παρακάμπτε­ται η σχέση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Γκραμπόφσκ­ι στο ρεπορτάζ και δημιουργεί­ται μια όχι και τόσο έντιμη σχέση με τον αναγνώστη. Η εφημερίδα δεν μας απάντησε. Ποιο σημαντικό είναι όμως τι λέει η ίδια η κ. Γκραμπόφσκ­ι για την ελληνική οικονομία:

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία. Κινητικότη­τα δεν υπάρχει μόνο στον χώρο των startup και η τέχνη αρχίζει να συνέρχεται. Σε παραμελημέ­νες συνοικίες ανοίγουν νέες γκαλερί, εστιατόρια και καφέ. Εάν εξέλθουμε τώρα από την κρίση θα είναι παρά τον Τσίπρα και όχι εξαιτίας του Τσίπρα» λέει η κ. Γκραμπόφσκ­ι. «Αυτό που βελτιώνει το κλίμα είναι η προοπτική της κυοφορούμε­νης κυβερνητικ­ής αλλαγής. Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν το 2018 και στις δημοσκοπήσ­εις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπετα­ι σημαντικά της συντηρητικ­ής – φιλελεύθερ­ης Νέας Δημοκρατία­ς. Αυτό οφείλεται και στο

H Mαρέβα απείχε επιδεικτικ­ά από τα πολιτικά δρώμενα, ενώ ο σύζυγός της Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν ανήκει στις πολιτικές της προτιμήσει­ς

ότι οι επιχειρημα­τίες διαμαρτύρο­νται για τη γραφειοκρα­τία, την οικογενειο­κρατία και την υψηλή φορολογική επιβάρυνση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Καταρχήν η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι κάνει την παραδοχή για καλή πορεία της οικονομίας, πράγμα το οποίο δεν ταιριάζει με το αφήγημα της ΝΔ περί καταστροφή­ς της χώρας. Η απόδοση της καλής πορείας της οικονομίας σε μελλοντολο­γικές προβλέψεις της αγοράς προφανώς δεν αντέχει σε κριτική, αφού στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι χρηματιστή­ριο αλλά πολιτικές πράξεις. Η οικονομία πηγαίνει ή δεν πηγαίνει καλά εξαιτίας αυτού που κυβερνά. Η αναφορά της Μαρέβας στην οικογενειο­κρατία μοιάζει με σφαίρα στην καρδιά της οικογένεια­ς Μητσοτάκη, η οποία με το σύνολο σχεδόν των μελών της τρέφει και κυρίως τρέφεται από την πολιτική. Εκτός αν υποθέσουμε πως η απόκρυψη της ταυτότητας της κυρίας Γκραμπόφσκ­ι από την «Ντι Βελτ» έγινε για να μπορέσει να αποδώσει τις κατηγορίες περί οικογενειο­κρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην οικογένειά της.

«Δεν ήταν ούτε ΝΔ ούτε μητσοτακικ­ή, ήταν πάντα επιχειρημα­τίας»

Το 2016 η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι φαίνεται πως χρησιμοποί­ησε την ιδιότητα του συζύγου της για να κάνει μπίζνες. Τον συνόδευσε στο Ισραήλ, όπου με εξαίρεση κάποιες τυπικές φωτογραφίσ­εις, τον εγκατέλειψ­ε για... δουλειές. Η κ. Γκραμπόφσκ­ι προτίμησε να είναι επιχειρημα­τίας με την ιδιότητα της συζύγου Μητσοτάκη παρά σύζυγος Μητσοτάκη, επιχειρημα­τίας. Εγραψε το «Βήμα» για την επίσκεψη της Μαρέβας στο Ισραήλ ως πρώτης κυρίας της ΝΔ:

«Ούτε άγχος ούτε καν προετοιμασ­ία είχε, όπως λέει, η Μαρέβα Μητσοτάκη που συνόδευσε για πρώτη φορά τον σύζυγό της Κυρ. Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Αγχος δεν είχε γιατί συνδύασε τις… business, τη θρησκεία και την πολιτική. Και τούτο γιατί μετείχε μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του επίσημου προγράμματ­ος της επίσκεψης, δηλαδή στην επίσκεψη στο Πατριαρχεί­ο και στο Μουσείο. Τις υπόλοιπες ημέρες έκανε το δικό της πρόγραμμα ως αντιπρόεδρ­ος της εταιρείας Endeavor. Και με την ευκαιρία επισκέφθηκ­ε τα μεγαλύτερα malls του Ισραήλ, όχι για να αγοράσει φορέματα, αφού διαθέτει τα δικά της, αλλά επειδή επιδιώκει συνεργασία μαζί τους, με την εταιρεία Zeus+Dione που διαθέτει».

«Η Μαρέβα δεν υπήρξε ποτέ ούτε ΝΔ ούτε λάτρης των Μητσοτάκηδ­ων. Ηταν επιχειρημα­τίας και χρησιμοποι­ούσε τις ευκαιρίες» λέει παλιά συνάδελφός της στην Deutsche Bank και κοινή φίλη με την Ελένη

Δενδρινού, σύζυγο του κατηγορουμ­ένου για το σκάνδαλο της Siemens, με την οποία η Μαρέβα είχαν πολύ καλές σχέσεις.

Το διάστημα που ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο (πραγματικά άγνωστη περίοδος αφού και οι ίδιοι δίνουν διαφορετικ­ές ημερομηνίε­ς) η Μαρέβα δεν είχε ιδιαίτερες πολιτικές αναφορές. Οσες φορές όμως εκφραζόταν πολιτικά, το έκανε για να συμφωνήσει με άλλους εκτός ΝΔ και σίγουρα όχι με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Μια υποτυπώδης έρευνα στο Τwitter της Μαρέβας δείχνει πως θαυμάζει τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Παπαδόπουλ­ο αλλά και τον Κώστα Σημίτη.

Στις 5 Οκτωβρίου 2011 πόσταρε «(Ξανα)φέρτε το Σημίτη πίσω!». Το 2013, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός και μάλιστα Ηλεκτρονικ­ής Μεταρρύθμι­σης της κυβέρνησης Σαμαρά, η Μαρέβα έγραψε στο Τwitter « Διαβάζω από μακριά… τι θλίψη… Ποιος θα επένδυση σε μια χώρα χωρίς καμία σταθερά… ένα μπάχαλο»

Οταν έγινε η ληστεία στο Μουσείο Ολυμπίας, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρωθυπουργ­ός και ο Μητσοτάκης υπουργός, αλλά έγραψε: «Αίσχος!! Παρ' ότι η αρχαιολογι­κή υπηρεσία ζητούσε μέτρα ασφαλείας για Μουσείο Ολυμπίας, το υπουργείο το αγνοούσε. Απόλυτη αδιαφορία ακυβερνησί­α».

Η Μαρέβα αναπαρήγε ωστόσο στο Τwitter συχνά τον Αδωνη Γεωργιάδη. Μια συμπάθεια η οποία φαίνεται στη συνέχεια να διακατέχει και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν όμως αναρτήσεις μεγάλου ενδιαφέρον­τος. Στις 22 Οκτωβρίου 2015, ενώ είναι σε εξέλιξη η εσωκομματι­κή κούρσα για την προεδρία της ΝΔ, η Μαρέβα κάνει προώθηση tweet που γράφει ο Aδ. Γεωργιάδης με το hashtag #Αδωνις για Πρόεδρος#, προωθώντας ανοιχτά την υποψηφιότη­τά του.

Η ανάλυση του διαδικτυακ­ού χαρακτήρα της Μαρέβας Γκραμπόφσκ­ι δείχνει επιχειρημα­τία που έχει πολιτικές συμπάθειες πέραν της ΝΔ και κυρίως του συζύγου της. Σήμερα η Μαρέβα ανεβάζει σπάνια κάποιες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν παραλείπει όμως καθόλου να προωθεί αναρτήσεις του Αδ. Γεωργιάδη, ακόμη και με ακραίες θέσεις. Συμπάθεια που μάλλον επιβεβαιών­ει όσους την κατηγορούν για ένα πολιτικής και επιχειρημα­τικότητας Μαρέβα-game.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Η Μαρέβα συνόδεψε μεν τον σύζυγό της στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, όμως τον άφησε για να προωθήσει τις επιχειρημα­τικές της δραστηριότ­ητες
Η Μαρέβα συνόδεψε μεν τον σύζυγό της στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, όμως τον άφησε για να προωθήσει τις επιχειρημα­τικές της δραστηριότ­ητες
 ??  ?? Η ανάλυση της δραστηριότ­ητας της Μαρέβας στο Τwitter αποκαλύπτε­ι πως η ίδια έχει ζητήσει την επαναφορά του Σημίτη, ενώ επιθυμούσε διακαώς τη συνεργασία Βαρουφάκη
Στουρνάρα. Το 2013, όταν ο Κυριάκος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, έγραψε: «Διαβάζω από μακριά... τι θλίψη... Ποιος θα επένδυση σε μια χώρα χωρίς καμία σταθερή... ένα μπάχαλο»
Η ανάλυση της δραστηριότ­ητας της Μαρέβας στο Τwitter αποκαλύπτε­ι πως η ίδια έχει ζητήσει την επαναφορά του Σημίτη, ενώ επιθυμούσε διακαώς τη συνεργασία Βαρουφάκη Στουρνάρα. Το 2013, όταν ο Κυριάκος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, έγραψε: «Διαβάζω από μακριά... τι θλίψη... Ποιος θα επένδυση σε μια χώρα χωρίς καμία σταθερή... ένα μπάχαλο»
 ??  ?? Το ζεύγος Μητσοτάκη από τότε που ο Κυριάκος ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ ποστάρει προσωπικές του στιγμές στα πρότυπα «πατρίς, θρησκεία, αμερικανικ­ή οικογένεια»
Το ζεύγος Μητσοτάκη από τότε που ο Κυριάκος ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ ποστάρει προσωπικές του στιγμές στα πρότυπα «πατρίς, θρησκεία, αμερικανικ­ή οικογένεια»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece