Η θερινή συνωμοσία του Τσίπρα

Το μυστήριο με τις διακοπές του, ο ανασχηματισμός και το τηλεφώνημα Τσακαλώτου

Documento - - ΜΠΡΟΣΤΙΝΉ ΣΕΛΊΔΑ - Δάφνη Δημητρίου

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ανασχηματισμού πριν από το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης. Η διαρροή πληροφοριών για ανασχηματισμό οι οποίες στη συνέχεια αναιρούνται, δήθεν ύστερα από εκβιασμούς Τσακαλώτου, είναι δημιούργημα των τσακαλιών στο μιντιακό δάσος. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να εξετάζει επιμέρους αλλαγές και, όπως τονίζουν από το Μαξίμου, «έχει εμπλουτίσει τον πρωινό καφέ με μακρά τηλεφωνήματα με τον Τσακαλώτο με τον οποίο σχολιάζουν με χιούμορ όσα γράφουν πως έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει οι

δυο τους». Απέναντι στο αντιπολιτευτικό μενού και μένος που περιλαμβάνει Μαδούρο, σενάρια για τις διακοπές του πρωθυπουργού, συνωμοσίες και σύρσιμο της ΝΔ στα πρότυπα της χωροφυλακίστικης Δεξιάς του ’60 (φυσικά και με ολίγο από

Στάλιν), ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως αντιτάσσει αυτό που αποκαλεί οραματική διακυβέρνηση. Οι συναντήσεις με ξένους ηγέτες, οι πρωτοβουλίες για την

άλλη Ευρώπη, μέτρα για την οικονομία που δεν θα εντάσσονται στον συνήθη οικονομισμό και την παροχολογία αλλά θα οικοδομούν μια άλλη οικονομία με νέους σε ηλικία επιχειρηματίες ως φορείς της συνιστούν τον πρωθυπουργικό προγραμματισμό. «Θα τους αφήσουμε στον άγονο και στεγνό πολιτικό επαρχιωτισμό τους για να προχωρήσουμε

μπροστά» φαίνεται πως είναι το κυβερνητικό μότο, ενώ αρκετοί πιστεύουν (ανάμεσά τους απ’ ό,τι φαίνεται και ο πρωθυπουργός) πως η υπερέκθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον καταστροφολογικό λαϊκισμό τον τοποθετεί πλέον στην κατηφορική πλευρά του βουνού και αποδεικνύει την αδυναμία του πολιτικού λόγου του. «Οταν φτάνεις στο σημείο να μιλάς συνωμοτικά για την απόφαση του πρωθυπουργού να περάσει πέντε μέρες με τα παιδιά του με τρόπο που ο ίδιος συνηθίζει, όχι με κάμερες και για τις κάμερες, τότε έχεις διακόψει με τη σοβαρή πολιτική» είναι η άποψη ανθρώπου του Μαξίμου.

O πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να εμφανιστεί στη ΔΕΘ με τρόπο που θα δίνει έμφαση στην ουσία και όχι την επικοινωνία. Κεντρική θέση στις φετινές εξαγγελίες του θα έχει η νέα γενιά, που έχει πληρώσει βαρύτερα απ’ όλους την κρίση και τα μνημόνια

Με τους ανθρώπους του Κυρ. Μητσοτάκη και τα λαγωνικά του φιλικού τους Τύπου να αναζητούν μέσα στον Αύγουστο, ιδιαίτερα όταν ξέσπασε η φωτιά στην Αττική, τον «άφαντο» πρωθυπουργό, όπως και τους επίσης «άφαντους» υπουργούς του, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε φέτος μερικές αξιοσημείωτες θερινές επιδόσεις.

Πρώτον, κατάφερε να οργανώσει τις διακοπές του με τέτοιον τρόπο ώστε αυτός, η σύζυγός του και τα παιδιά τους να βρεθούν για ένα πενθήμερο στο Αιγαίο χωρίς να τους παρακολουθούν κάμερες, δημοσιογράφοι και κακεντρεχή κουτσομπολιά.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό φυσικά, σε μια περίοδο που θεωρείται πολιτικά νεκρή εκμεταλλεύτηκε τη ραστώνη της πρωτεύουσας για να έχει συνεργασία με έναν μεγάλο αριθμό υπουργών χωρίς την πίεση της καθημερινότητας, ώστε να συζητήσουν διεξοδικά και να καταλήξουν στον προγραμματισμό της χειμερινής εφόδου για την ανάπτυξη και την προώθηση σειράς από μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Και τρίτον, με το επιτελείο του Μαξίμου αλλά και τη συνδρομή των αρμόδιων υπουργών, να προετοιμαστεί για την παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει τις σκέψεις και το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο. Με την παραδοσιακή έμφαση στην οικονομία, αλλά και σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ορατοί οι «άφαντοι» και το έργο τους.

Αν ακολουθούσε κανείς τη λογική και την ορολογία της κατασκοπευτικού τύπου αντιπολίτευσης θα μπορούσε να μιλήσει για θερινή συνωμοσία του Τσίπρα, που αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός τηρεί τις καλύτερες συνωμοτικές παραδόσεις του αριστερού κινήματος της χώρας, το οποίο για χρόνια υποχρεώθηκε από τους πολιτικούς προγόνους του Μητσοτάκη να δρα σε συνθήκες παρανομίας.

Ανασχηματισμός γιοκ

Αφού αντάλλαξε γνώμες με πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κατέληξε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανασχηματισμού αυτή την ώρα. Η κυβέρνηση είναι σχετικά φρέσκια, η αποτελεσματικότητά της θεωρείται γενικά ικανοποιητική και προβλήματα τριβών και συγκρούσεων ικανά να διαταράξουν την πορεία της δεν υπάρχουν.

Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι στο Μαξίμου έχουν εκλάβει ως ανέκδοτο τη διαβόητη ρήξη του Τσίπρα με τον Τσακαλώτο, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος, με την αγγλοσαξονική του παιδεία και νοοτροπία, αδυνατεί να καταλάβει πώς και από πού τον εμφανίζουν να εκβιάζει για να κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών. Η δε γνήσια απορία του λέγεται ότι μεγεθύνει τον αστείο χαρακτήρα αυτής της –βγαλμένης από την κοιλιά κάποιων δημοσιογράφων– ιστορίας.

Για να ολοκληρώσουμε πάντως τα περί ανασχηματισμού, ο Αλ. Τσίπρας προβληματίζεται και συζητά κάποιες ελάχιστες κινήσεις, χωρίς να έχει καταλήξει, με στόχο τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου σε κάποιους κρίσιμους τομείς. Καμιά όμως σχετική απόφαση και πρωτοβουλία δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τη ΔΕΘ. Και πάντως ούτε γενικός ανασχηματισμός ούτε ανασχηματισμός εικόνας πρόκειται να υπάρξουν. Σ’ αυτό είναι κατηγορηματικοί όλοι οι συνομιλητές μας.

ΔΕΘ της νεολαίας

Ο Αλ. Τσίπρας θα προσέλθει στην έκθεση της Θεσσαλονίκης για να εξαγγείλει κάποια σημαντικά μέτρα κοστολογημένα, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα καθιερωμένα. Κεντρική θέση στις συγκεκριμένες εξαγγελίες του φέτος θα έχουν οι νέοι, η νέα γενιά, που έχει πληρώσει βαρύτερα απ’ όλους την κρίση και τα μνημόνια. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων:

•Τη διάθεση 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εξευρεθεί, για την επιδότηση της εργασίας των νέων.

•Σημαντικές αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

•Ηλεκτρονικά συγγράμματα για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές.

•Διευκόλυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας (start-up).

Σε γενικές γραμμές και λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα εμπειρία, θετική και αρνητική, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη με τρόπο που θα δίνει έμφαση στην ουσία και όχι την επικοινωνία. Θα μιλήσει βέβαια, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, για τη νέα μέρα που αρχίζει για τη χώρα με το τέλος της επιτροπείας και θα αναφερθεί στις νέες δυνατότητες για την κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτέλους κάποια προγράμματα που ταιριάζουν με το αριστερό της πρόσωπο και τις κοινωνικές της αναφορές και δεν αποτελούν κληρονομημένες μνημονιακές υποχρεώσεις. Θα αποφύγει, ωστόσο, τις οξύτητες και την πόλωση, θέτοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την αντιπαράθεση με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πειστεί ότι το θετικό πρόσωπο της κυβέρνησης και το έργο της είναι εκείνα που θα καθορίσουν το αυριανό πρόσωπο της χώρας αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς. «Θα αφήσουμε τα “όχι σε όλα” και την κατεδάφιση στην αμετανόητη ΝΔ» λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Τσίπρα.

Πυκνός ο Σεπτέμβριος

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην καλοκαιρινή του συνωμοσία –την Πέμπτη ήταν στο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς– συμπεριλαμβάνεται η προετοιμασία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Μακρόν, της επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού

Τζεντιλιόνι, της ελληνοβουλγαρικής συνάντησης και συμφωνίας για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με πόλεις της Βουλγαρίας. Ολα αυτά μέσα στον Σεπτέμβρη, μαζί με τα εγκαίνια της Ιόνιας οδού και τον νέο γύρο συναντήσεων με μια σειρά υπουργούς, με σκοπό να συμφωνηθούν και να αποσαφηνιστούν όσα θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Τέλος, αλλά όχι το πιο σημαντικό, μετά τη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν και κάποιες αποφάσεις που αφορούν αλλαγές στα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με στέλεχος του μηχανισμού η κυβέρνηση έχει μπροστά της νέες καταστάσεις και νέα καθήκοντα.

Στο Μαξίμου έχουν εκλάβει ως ανέκδοτο τη διαβόητη ρήξη του Τσίπρα με τον Τσακαλώτο, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος αδυνατεί να καταλάβει ποιοι τον εμφανίζουν να εκβιάζει για να κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών

Ο Αλ. Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε τη θερινή ραστώνη προκειμένου να συζητήσει με τους συνεργάτες του τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.