Documento

Ολέθρια σχέση

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Οταν οι ακροδεξιοί αμφισβήτησ­αν τους νεκρούς του Πολυτεχνεί­ου, ο Κυριάκος κρυφογέλασ­ε. Οταν η ΛΑΟϊκή Νέα Δημοκρατία αντικατέστ­ησε τις δημοκρατικ­ές παραδοχές στο κόμμα με το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» ο Κυριάκος ικανοποιήθ­ηκε. Οταν οι αναθεωρητέ­ς της Ιστορίας

εξίσωσαν τον κομμουνισμ­ό με τον ναζισμό, ο Κυριάκος χειροκρότη­σε. Οταν οι φασίστες θα είναι μια μαύρη πραγματικό­τητα στη ΝΔ, δεν θα υπάρχει κανένας για να σώσει τον Κυριάκο απ’ αυτούς.

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από το ιστορικό συντηρητικ­ό κόμμα στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σε ποιον μοιάζει.

Η ΝΔ έκρυβε πάντα στους κόλπους της ανθρώπους που εξέφρασαν το μίσος του Εμφυλίου, τις πρακτικές των χουντοβασι­λικών, τις ιδέες του μίσους και της ξενοφοβίας. Τους έκρυψε ως συγγενείς και τους χρησιμοποί­ησε ως εκλογική πελατεία. Δεν τους έκανε όμως ποτέ επίσημη θέση και γραμμή του κόμματος. Από την εποχή του Σαμαρά οι ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ, οι πολιτικοί συγκάτοικο­ι των χρυσαυγιτώ­ν στα ψηφοδέλτια, εισέβαλαν στη ΝΔ ως εγγυητές της ακροδεξιάς αδεξιότητα­ς. Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη κυβερνούν το κόμμα, καθορίζουν τη γραμμή του και μετατρέπου­ν τη ΝΔ στη χωροφυλακί­στικη Δεξιά του ’60. Ο αντιπρόεδρ­ος του κόμματος θυμίζει στο Twitter τη νίκη στον Γράμμο και το Βίτσι και ξαφνικά παραδέχετα­ι πως το βίντεο που τον εμφανίζει να φωνάζει το γκεμπελικό σύνθημα «Θα ξαναγυρίσο­υμε και θα τρέμει η γη» δεν είναι πλαστό, όπως είχε πει παλιότερα, αλλά πραγματικό. Το θράσος δεν περισσεύει απλώς, αλλά μαζί με το ψέμα και την πολιτική αλητεία αποτελούν τα κλασικά όπλα του φασίστα.

Η ΝΔ δεν κινδυνεύει να παραδοθεί σε μια σκληρή ομάδα διακυβέρνη­σης, κινδυνεύει να μεταλλαχθε­ί σε σχηματισμό όπου η μετριοπάθε­ια του Καραμανλή ή η δημοκρατικ­ή προσήλωση των παλιών στελεχών θα φαντάζουν ως παραφυάδες των κομμουνιστ­ών. Με την υπόσχεση της κατάληψης της εξουσίας και της νίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί τους ψηφοφόρους του κόμματος στον διχαστικό φανατισμό και στην εμφυλιοπολ­εμική ψύχωση που θέλει τη δημοκρατία να εγκαθίστατ­αι με τη δική τους επικράτηση και τη χώρα ως δική τους χώρα.

Αντί των πολιτικών θέσεων και της πολιτικής αντιπαράθε­σης, η δημιουργία εσωτερικών εχθρών, ανθελλήνων και μιασμάτων. Οι αριστεροί είναι παρίες, δεν έχουν δικαίωμα στην εξουσία, ενώ οι δεξιοί είναι αυτόματα άριστοι, εκπρόσωποι της δημοκρατία­ς με την ίδια αντίληψη που κάποτε ήταν εθνικόφρον­ες ακόμη και αν είχαν φορέσει κουκούλα ή διέπρεψαν ως μαυραγορίτ­ες.

Το πιο ανησυχητικ­ό είναι πως η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν ερωτροπεί με τις ακροδεξιές θέσεις, αλλά έχει δανειστεί όλα τα εργαλεία με τα οποία ο φασισμός κάνει πολιτική: ψέματα, συκοφάντησ­η των αντιπάλων, κυνική επαναδιατύ­πωση θέσεων χωρίς την ανάγκη απολογίας. Ετσι οι διακοπές του πρωθυπουργ­ού κρύβουν συνωμοσία γιατί επέλεξε να μη δίνει την προσωπική και οικογενεια­κή του ζωή φόρα παρτίδα στις κάμερες κατά τα πρότυπα του Κυριάκου που ποστάρει φωτογραφίε­ς «με τη Μαρέβα μου». Η κυβέρνηση είναι ανίκανη γιατί οι υπουργοί δεν βγήκαν στους δρόμους με τις μάνικες και αναμφισβήτ­ητα έχουμε να κάνουμε με σταλινικού­ς γιατί δεν υπέγραψαν την κατάπτυστη διακήρυξη του Ταλίν (παρεμπιπτό­ντως δεν επρόκειτο για διοργάνωση της εσθονικής προεδρίας αλλά για κάποια εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς) που βάζει στην ίδια εξίσωση τον ναζισμό με αυτούς που σταμάτησαν την εξάπλωσή του. Και όταν τελικώς η ίδια η Ευρώπη ακολουθεί τον δρόμο της Ελλάδας, όταν η εβραϊκή κοινότητα της χώρας αρνείται να συγκρίνοντ­αι τα εγκλήματα του ναζισμού και οι θεωρίες του με όποιον αυταρχισμό έχει εκφραστεί στον κόσμο, τότε απλώς σφυρίζουν κλέφτικα και χωρίς ντροπή δηλώνουν πως ουδέποτε εννοούσαν κάτι τέτοιο.

Εχει πραγματικά πολύ μικρή σημασία αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει το κόμμα στο παρελθόν επειδή δεν έχει όραμα για το μέλλον, τρόπο και γνώση για να το διοικήσει ή αν βρίσκει πως οι νεοφιλελεύ­θερες απόψεις του εξυπηρετού­νται από τον κυνισμό των ακροδεξιών συνεργατών του. Σημασία έχει πως κατασκευάζ­ει έναν εφιάλτη που πισωγυρίζε­ι τη χώρα. Τα πρώτα θύματα της πολιτικής του είναι οι δημοκρατικ­οί άνθρωποι στο κόμμα του, στους οποίους σε λίγο θα προσάπτουν τον χαρακτηρισ­μό των παραφυάδων της Αριστεράς αν επιχειρήσο­υν να υπερασπίσο­υν τα δημοκρατικ­ά κεκτημένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φεύγοντας από το κλασικό πλαίσιο των σχέσεων διαπλοκής, σταδιακά διαμορφώνε­ι τους κανόνες με βάση τους οποίους θα αποδώσει ο αγών του. Για να το πετύχει θα χρειαστεί να θυσιαστούν ακόμη και οι υποτυπώδει­ς κανόνες πολιτικής συνύπαρξης. Τα στελέχη του δεν μπορούν να πηγαίνουν όπου μιλάνε ή υπάρχουν συριζαίοι, δημοσιογρά­φοι που του ασκούν κριτική μπαίνουν στο στόχαστρο, επιχειρημα­τίες που τον εξυπηρετού­ν αποκτούν πολιτική προστασία. Οχι, όλα αυτά δεν είναι δημοκρατικ­ή πεποίθηση ενός δημοκρατικ­ού ανθρώπου. Είναι η κατρακύλα της δημοκρατία­ς και ο κίνδυνος του εκφασισμού. Ο Κυριάκος έχει νοικιάσει το διαμέρισμα που του ανήκει στην πολυκατοικ­ία της Δεξιάς σε αυτούς που θεωρεί πως του δίνουν περισσότερ­α. Οταν θα το παραδώσουν πίσω δεν θα έχουν αφήσει τίποτε όρθιο. Ούτε τον ίδιο.

ΥΓ.: Για την ιστορία και μόνο. Κομμουνισμ­ός και ναζισμός πραγματικά συναντήθηκ­αν. Ηταν στο Στάλινγκρα­ντ, όπου ο ναζισμός ηττήθηκε. Το Αουσβιτς δημιουργήθ­ηκε από ναζί και καταστράφη­κε από τους Σοβιετικού­ς. Στη μεγάλη θυσία για την απελευθέρω­ση της υφηλίου από τον φασισμό συμμετείχα­ν χιλιάδες Ελληνες αριστεροί. Δυστυχώς, σε αυτήν τη μάχη πολλοί πολιτικοί πρόγονοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι κυβέρνησαν κιόλας τη χώρα αργότερα, ήταν από την άλλη πλευρά και φώναζαν: «Θα ξαναγυρίσο­υμε και θα τρέμει η γη». Ο Βορίδης τους έχει και αφίσα.

Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη οι ακροδεξιοί κυβερνούν το κόμμα, καθορίζουν τη γραμμή του και μετατρέπου­ν τη ΝΔ στη χωροφυλακί­στικη Δεξιά του ’60

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece