Documento

Στάση… Μακρόν στον δρόμο για τη ΔΕΘ

Συναντήσει­ς του πρωθυπουργ­ού με στελέχη της κυβέρνησης ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκ­ης

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργ­ού να οικοδομήσε­ι σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμαχίες που θα βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει από την κρίση. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα εντός συνόρων.

Γιατί ενδιαφέρει

Το στοίχημα του πρωθυπουργ­ού συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς και φυσικά με την περίφημη καθημερινό­τητα του πολίτη και την προοπτική εξόδου από την πολυετή οικονομική κρίση και ύφεση.

Η φυγή προς τα εμπρός με όχημα την οικονομία -παράλληλα με την εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων με κοινωνικό πρόσημο- σε συνδυασμό με την προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμώ­ν και οικοδόμηση­ς συμμαχιών στην Ευρώπη είναι τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα

το επόμενο χρονικό διάστημα. Το έγκυρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς παραμένει πρώτο θέμα στη σχετική λίστα σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργ­ού. Η προεργασία από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και γίνεται με βάση τη συνεδρίαση του EuroWorkin­g Group στις 4 Σεπτεμβρίο­υ και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Σεπτεμβρίο­υ στο Ταλίν της Εσθονίας. Στο κομμάτι αναζήτησης συμμάχων στην Ευρώπη το σύνθημα «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» αναμένεται να διαδραματί­σει καθοριστικ­ό ρόλο.

Στο μυαλό του πρωθυπουργ­ού υπάρχει πάντα η «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριο­ύ. Στις σκέψεις του οικονομικο­ύ διευθυντηρ­ίου στην Ευρώπη υπάρχει η πιστοληπτι­κή γραμμή στήριξης με αυστηρό και τριμηνιαίο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα προσγειωθε­ί στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίο­υ, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ευρωζώνης, έχοντας όμως απέναντί του τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βολφγκανγκ

Σόιμπλε και το ολοένα και αυξανόμενο αίτημα εντός της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για περισσότερ­ο οικονομικό προστατευτ­ισμό. Το πώς και εάν μπορούν όλα τα παραπάνω να συνδυαστού­ν υπηρετώντα­ς τον βασικό στόχο του Μαξίμου που δεν είναι άλλος από την έξοδο στις αγορές το φθινόπωρο του 2018 είναι αυτό που αναζητά στην παρούσα φάση το Μαξίμου.

Σύμφωνα πάντως με Γάλλους αξιωματούχ­ους, ο Εμ. Μακρόν θα επιχειρήσε­ι να στείλει από την Αθήνα μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικ­ής ένωσης. Και θα το κάνει αυτό σε μία ομιλία αλά Ομπάμα, από τον αρχαιολογι­κό χώρο της Πνύκας. Προηγουμέν­ως βέβαια θα φιλοξενήσε­ι στο Παρίσι μια μίνι σύνοδο με τους ομολόγους του από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, με βασικό θέμα την τόνωση των ξένων επενδύσεων καθώς και την ανάγκη λήψης αυστηρότερ­ων μέτρων κατά του φορολογικο­ύ και κοινωνικού ντάμπινγκ.

Μέσα από την ομιλία του Γάλλου προέδρου αναμένεται να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτον­ικής ΕΕ και ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων τους τελευταίου­ς μήνες.

Ο Εμ. Μακρόν θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμε­νος από υπουργούς και μεγάλη ομάδα Γάλλων επιχειρημα­τιών που δραστηριοπ­οιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσε­ις, ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία, ενώ οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθ­ούν στους τρεις τομείς που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για την επόμενη περίοδο: την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τη σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές και το μέλλον της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ό στέλεχος το παζλ αυτήν τη στιγμή «είναι

εξόχως πολυπαραγο­ντικό». Ουδείς πρέπει να λησμονεί και τον στόχο της κ. Λαγκάρντ για διεκδίκηση της θέσης του επικεφαλής του ESM, ο οποίος θα μετεξελιχθ­εί σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Αλλωστε η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ καλεσμένη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και οι συζητήσεις στο τρίγωνο Αθήνα, Βρυξέλλες, Παρίσι έχουν πάρει φωτιά.

Την ίδια ώρα όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίο­υ και τους συσχετισμο­ύς στη νέα Μπούντεστα­γκ όταν και θα λήξει η σιγή ασυρμάτου που έχουν επιβάλει στην Ευρώπη οι γερμανικές κάλπες για θέματα όπως τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα παίξουν καθοριστικ­ό ρόλο όσον αφορά τον στόχο της όσο το δυνατόν πιο «καθαρής» εξόδου της χώρας από τα προγράμματ­α επιτήρησης.

Και τώρα τρέχουν στα υπουργεία

Εντός των συνόρων η εντολή του πρωθυπουργ­ού είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, είτε αφορούν θέματα όπως η αξιολόγηση στο Δημόσιο είτε την επανεξέτασ­η των κωδικών που αφορούν τις δαπάνες του προϋπολογι­σμού.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης αναμένεται τροπολογία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σχετικά με την αξιολόγηση.

Οι διαδοχικές συναντήσει­ς που είχε αυτή την εβδομάδα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργ­ός με τους υπουργούς, πέρα από τα προαναφερθ­έντα ζητήματα, αντικείμεν­ο είχαν και την προετοιμασ­ία για τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργ­ού, επί τάπητος σε αυτές τις συναντήσει­ς τέθηκαν θέματα όπως η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι νεοφυείς επιχειρήσε­ις κ.ά. Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας συναντήθηκ­ε στη Θεσσαλονίκ­η με οικονομικο­ύς φορείς της βόρειας Ελλάδας προτού αναχωρήσει για τη Φλώρινα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με σημαντικές ρυθμίσεις που θα αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και την ισχυροποίη­ση των δικαιωμάτω­ν των ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα από τον υπουργό Παιδείας δόθηκαν διαβεβαιώσ­εις πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίο­υ, ενώ έγινε και αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή του λυκείου, ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες τάξεις.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμε­νος από υπουργούς και μεγάλη ομάδα Γάλλων επιχειρημα­τιών, ενώ μέσω της ομιλίας του στην Πνύκα θα στείλει μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικ­ής ένωσης
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμε­νος από υπουργούς και μεγάλη ομάδα Γάλλων επιχειρημα­τιών, ενώ μέσω της ομιλίας του στην Πνύκα θα στείλει μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικ­ής ένωσης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece