Στάση… Μακρόν στον δρόμο για τη ΔΕΘ

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με στελέχη της κυβέρνησης ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης

Documento - - ΠΟΛΙΤΙΚΉ - Δημήτρης Χατζηνικόλας

Εν συντομία

Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργού να οικοδομήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμαχίες που θα βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει από την κρίση. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα εντός συνόρων.

Γιατί ενδιαφέρει

Το στοίχημα του πρωθυπουργού συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και φυσικά με την περίφημη καθημερινότητα του πολίτη και την προοπτική εξόδου από την πολυετή οικονομική κρίση και ύφεση.

Η φυγή προς τα εμπρός με όχημα την οικονομία -παράλληλα με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο- σε συνδυασμό με την προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών και οικοδόμησης συμμαχιών στην Ευρώπη είναι τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα

το επόμενο χρονικό διάστημα. Το έγκυρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης παραμένει πρώτο θέμα στη σχετική λίστα σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού. Η προεργασία από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και γίνεται με βάση τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 4 Σεπτεμβρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας. Στο κομμάτι αναζήτησης συμμάχων στην Ευρώπη το σύνθημα «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Στο μυαλό του πρωθυπουργού υπάρχει πάντα η «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού. Στις σκέψεις του οικονομικού διευθυντηρίου στην Ευρώπη υπάρχει η πιστοληπτική γραμμή στήριξης με αυστηρό και τριμηνιαίο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα προσγειωθεί στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ευρωζώνης, έχοντας όμως απέναντί του τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βολφγκανγκ

Σόιμπλε και το ολοένα και αυξανόμενο αίτημα εντός της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για περισσότερο οικονομικό προστατευτισμό. Το πώς και εάν μπορούν όλα τα παραπάνω να συνδυαστούν υπηρετώντας τον βασικό στόχο του Μαξίμου που δεν είναι άλλος από την έξοδο στις αγορές το φθινόπωρο του 2018 είναι αυτό που αναζητά στην παρούσα φάση το Μαξίμου.

Σύμφωνα πάντως με Γάλλους αξιωματούχους, ο Εμ. Μακρόν θα επιχειρήσει να στείλει από την Αθήνα μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικής ένωσης. Και θα το κάνει αυτό σε μία ομιλία αλά Ομπάμα, από τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Προηγουμένως βέβαια θα φιλοξενήσει στο Παρίσι μια μίνι σύνοδο με τους ομολόγους του από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, με βασικό θέμα την τόνωση των ξένων επενδύσεων καθώς και την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων κατά του φορολογικού και κοινωνικού ντάμπινγκ.

Μέσα από την ομιλία του Γάλλου προέδρου αναμένεται να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής ΕΕ και ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων τους τελευταίους μήνες.

Ο Εμ. Μακρόν θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από υπουργούς και μεγάλη ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία, ενώ οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τρεις τομείς που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για την επόμενη περίοδο: την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τη σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές και το μέλλον της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος το παζλ αυτήν τη στιγμή «είναι

εξόχως πολυπαραγοντικό». Ουδείς πρέπει να λησμονεί και τον στόχο της κ. Λαγκάρντ για διεκδίκηση της θέσης του επικεφαλής του ESM, ο οποίος θα μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Αλλωστε η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου καλεσμένη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και οι συζητήσεις στο τρίγωνο Αθήνα, Βρυξέλλες, Παρίσι έχουν πάρει φωτιά.

Την ίδια ώρα όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου και τους συσχετισμούς στη νέα Μπούντεσταγκ όταν και θα λήξει η σιγή ασυρμάτου που έχουν επιβάλει στην Ευρώπη οι γερμανικές κάλπες για θέματα όπως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά τον στόχο της όσο το δυνατόν πιο «καθαρής» εξόδου της χώρας από τα προγράμματα επιτήρησης.

Και τώρα τρέχουν στα υπουργεία

Εντός των συνόρων η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, είτε αφορούν θέματα όπως η αξιολόγηση στο Δημόσιο είτε την επανεξέταση των κωδικών που αφορούν τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναμένεται τροπολογία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σχετικά με την αξιολόγηση.

Οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε αυτή την εβδομάδα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς, πέρα από τα προαναφερθέντα ζητήματα, αντικείμενο είχαν και την προετοιμασία για τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, επί τάπητος σε αυτές τις συναντήσεις τέθηκαν θέματα όπως η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι νεοφυείς επιχειρήσεις κ.ά. Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με οικονομικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας προτού αναχωρήσει για τη Φλώρινα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με σημαντικές ρυθμίσεις που θα αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα από τον υπουργό Παιδείας δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ έγινε και αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή του λυκείου, ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες τάξεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από υπουργούς και μεγάλη ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών, ενώ μέσω της ομιλίας του στην Πνύκα θα στείλει μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικής ένωσης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.