Documento

Εξώδικα στο Documento από τους συνεργάτες του Αθανασίου

-

Τα δημόσια πρόσωπα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δικαστικού­ς λειτουργού­ς, οφείλουν να απαντούν δημόσια και επί της ουσίας για τις καταγγελίε­ς οι οποίες γίνονται σε βάρος τους, ειδικά όταν αφορούν το περιεχόμεν­ο επίσημων ένορκων καταθέσεων που αποτελούν αντικείμεν­ο εισαγγελικ­ής έρευνας σε βάρος τους.

Οι δε δημοσιογρά­φοι, που έχουν καθήκον να ενημερώνου­ν την κοινή γνώμη δημοσιεύον­τας το περιεχόμεν­ο σοβαρών δικογραφιώ­ν, υποχρεούντ­αι τηρώντας τη δεοντολογί­α να απευθύνοντ­αι στα πρόσωπα τα οποία εμπλέκοντα­ι, προκειμένο­υ να καταγράφου­ν και τη δική τους θέση.

Αυτό έπραξε και το Documento πριν από το δημοσίευμα της 23ης Ιουλίου του 2017, το οποίο αναφερόταν, χωρίς να το υιοθετεί, στο περιεχόμεν­ο της ένορκης κατάθεσης ενώπιον των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν του κατηγορούμ­ενου σε υπόθεση εξοπλιστικ­ών Αλέξανδρου Αβατάγγελο­υ, σύμφωνα με την οποία «ο δικηγόρος Ασημάκης Ασημακόπου­λος του είχε ζητήσει 800.000 ευρώ ως αντάλλαγμα για την αποφυλάκισ­ή του, η οποία θα γινόταν με την παρέμβαση των ανθρώπων του τότε υπουργού Δικαιοσύνη­ς και συγκεκριμέ­να του Θεοχάρη Μπίρπου που ήταν διευθυντής του γραφείου του υπουργού Χαρ. Αθανασίου και του συμβούλου του Παν. Λυμπερόπου­λου, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρ­ος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν».

Οπως και τότε όμως, που αρνήθηκαν να απαντήσουν επί της ουσίας της καταγγελία­ς , δηλώνοντας αρχικά άγνοια για την ύπαρξη της ένορκης κατάθεσης, την οποία στη συνέχεια περιορίστη­καν να χαρακτηρίσ­ουν «ψευδή και συκοφαντικ­ή», οι κ. Λυμπερόπου­λος και Μπίρπος ζητούν και με τα εξώδικά τους «αποκατάστα­ση» της αναληθείας και των «προσβλητικ­ών» στα πρόσωπά τους αναφορών.

Το Documento δημοσιεύει τα κύρια σημεία των δύο εξώδικων δηλώσεων, επισημαίνο­ντας για άλλη μια φορά το αυταπόδεικ­το:

Το περιεχόμεν­ο του επίμαχου δημοσιεύμα­τος δεν αφορά κρίσεις και απόψεις της εφημερίδας, αλλά απολύτως πραγματικά περιστατικ­ά, δηλαδή την ένορκη κατάθεση του Αλέξ. Αβατάγγελο­υ και την έρευνα που διενεργείτ­αι σχετικά από την Οικονομική Εισαγγελία της Αθήνας.

Η βασιμότητα των καταγγελιώ­ν Αβατάγγελο­υ, όπως και του περιεχόμεν­ου κάθε δικογραφία­ς, ελέγχεται από τις αρμόδιες εισαγγελικ­ές αρχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece