Εξώδικα στο Documento από τους συνεργάτες του Αθανασίου

Documento - - ...ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΌΜΟ -

Τα δημόσια πρόσωπα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δικαστικούς λειτουργούς, οφείλουν να απαντούν δημόσια και επί της ουσίας για τις καταγγελίες οι οποίες γίνονται σε βάρος τους, ειδικά όταν αφορούν το περιεχόμενο επίσημων ένορκων καταθέσεων που αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας σε βάρος τους.

Οι δε δημοσιογράφοι, που έχουν καθήκον να ενημερώνουν την κοινή γνώμη δημοσιεύοντας το περιεχόμενο σοβαρών δικογραφιών, υποχρεούνται τηρώντας τη δεοντολογία να απευθύνονται στα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται, προκειμένου να καταγράφουν και τη δική τους θέση.

Αυτό έπραξε και το Documento πριν από το δημοσίευμα της 23ης Ιουλίου του 2017, το οποίο αναφερόταν, χωρίς να το υιοθετεί, στο περιεχόμενο της ένορκης κατάθεσης ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων του κατηγορούμενου σε υπόθεση εξοπλιστικών Αλέξανδρου Αβατάγγελου, σύμφωνα με την οποία «ο δικηγόρος Ασημάκης Ασημακόπουλος του είχε ζητήσει 800.000 ευρώ ως αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του, η οποία θα γινόταν με την παρέμβαση των ανθρώπων του τότε υπουργού Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Θεοχάρη Μπίρπου που ήταν διευθυντής του γραφείου του υπουργού Χαρ. Αθανασίου και του συμβούλου του Παν. Λυμπερόπουλου, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

Οπως και τότε όμως, που αρνήθηκαν να απαντήσουν επί της ουσίας της καταγγελίας , δηλώνοντας αρχικά άγνοια για την ύπαρξη της ένορκης κατάθεσης, την οποία στη συνέχεια περιορίστηκαν να χαρακτηρίσουν «ψευδή και συκοφαντική», οι κ. Λυμπερόπουλος και Μπίρπος ζητούν και με τα εξώδικά τους «αποκατάσταση» της αναληθείας και των «προσβλητικών» στα πρόσωπά τους αναφορών.

Το Documento δημοσιεύει τα κύρια σημεία των δύο εξώδικων δηλώσεων, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά το αυταπόδεικτο:

Το περιεχόμενο του επίμαχου δημοσιεύματος δεν αφορά κρίσεις και απόψεις της εφημερίδας, αλλά απολύτως πραγματικά περιστατικά, δηλαδή την ένορκη κατάθεση του Αλέξ. Αβατάγγελου και την έρευνα που διενεργείται σχετικά από την Οικονομική Εισαγγελία της Αθήνας.

Η βασιμότητα των καταγγελιών Αβατάγγελου, όπως και του περιεχόμενου κάθε δικογραφίας, ελέγχεται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.