100 ευρώ λιγότερα θα δώσουν και φέτος οι μικροϊδιοκτήτες

Εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ χωρίς... δυσάρεστες εκπλήξεις για εκατομμύρια φορολογούμενους Στο υπουργείο Οικονομικών συστάθηκαν επιτροπές που εργάζονται πυρετωδως για την κατάρτιση πινάκων με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Documento - - ΑΚΊΝΗΤΑ - Σταύρος Κ. Χαρίτος

Εν συντομία

Λίγες μέρες πριν από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει από τα… εγκεφαλικά τους φορολογούμενους, καθησυχάζοντάς τους ότι δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι σημαντικό για τους φορολογούμενους να γνωρίζουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αρθούν οι φορομπηχτικές υπερβολές.

Ενας στους τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσει μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατ. φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν μηδενική διαφορά στον φόρο που θα καταβάλουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αυτό επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών και θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές στα φετινά εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στο Τaxisnet έως τα μέσα της εβδομάδας.

Επίσης τονίζουν στο Documento ότι επειδή στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017 δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016, η σύγκριση θα πρέπει να γίνει με αυτά του 2015. Οπως σημειώνουν από το υπουργείο, αλλαγή θα υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες μεταβλήθηκε η περιουσιακή κατάσταση. Τα ποσά που θα βεβαιωθούν θα είναι τα ίδια και ανέρχονται στα 3,4 δισ. ευρώ, με τον στόχο της εισπραξιμότητας του φόρου –στις πέντε δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου έως και τέλος Ιανουαρίου– στα 2,65 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν τις διαφορές των δέκα ευρώ ως μηδενικές, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε αλλαγή παλαιότητας δικαιώματος ή σε αλλαγή δεκαετίας δικαιωμάτων με επικαρπία ή ψιλή κυριότητα (αυξομείωση της αξίας μεταξύ επικαρπωτή και ψιλού κύριου). Επίσης, προκύπτει ότι για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος, όπως και πέρυσι, θα παραμείνει σταθερός ή θα μειωθεί σε ποσοστό 91,88%.

Αντικειμενικές αξίες

Ουσιαστικές αλλαγές όμως θα επέλθουν από τη στιγμή που θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. Ηδη την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ακόμη μία περιοχή, τον Νέο Βουτζά. Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν εντατικά ώστε να καταρτιστούν οι νέοι πίνακες έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί επίσης ότι η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, η οποία θα απασχολήσει την τέταρτη αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2018. Αυτό δεν σημαίνει όμως – όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών– ότι δεν μπορεί να υπάρξει και νέα παράταση, η οποία ωστόσο θα έχει αποτέλεσμα να συνεχίζεται η στρέβλωση στην κτηματαγορά. Επίσης, αυτό θα έχει αποτέλεσμα να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ ως έχει και τον επόμενο χρόνο.

Η εκκαθάριση

«Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την τελική εικόνα της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για φέτος, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία και από την επεξεργασία των ΑΦΜ προκύπτει σημαντική μείωση φόρου στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα, τουλάχιστον κατά 100 ευρώ»

αναφέρει στο Documento κορυφαία πηγή στο ΥΠΟΙΚ. Η ερχόμενη Τετάρτη είναι πολύ κοντά για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.