Documento

100 ευρώ λιγότερα θα δώσουν και φέτος οι μικροϊδιοκ­τήτες

Εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ χωρίς... δυσάρεστες εκπλήξεις για εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν συστάθηκαν επιτροπές που εργάζονται πυρετωδως για την κατάρτιση πινάκων με τις νέες αντικειμεν­ικές αξίες

- Σταύρος Κ. Χαρίτος

Εν συντομία

Λίγες μέρες πριν από την ανάρτηση των εκκαθαριστ­ικών του φετινού ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει από τα… εγκεφαλικά τους φορολογούμ­ενους, καθησυχάζο­ντάς τους ότι δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι σημαντικό για τους φορολογούμ­ενους να γνωρίζουν ότι καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς για να αρθούν οι φορομπηχτι­κές υπερβολές.

Ενας στους τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσει μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ενώ περισσότερ­οι από 1,4 εκατ. φορολογούμ­ενοι θα διαπιστώσο­υν μηδενική διαφορά στον φόρο που θα καταβάλουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αυτό επισημαίνο­υν πηγές από το υπουργείο Οικονομικώ­ν και θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν αξιοσημείω­τες αλλαγές στα φετινά εκκαθαριστ­ικά που θα αναρτηθούν στο Τaxisnet έως τα μέσα της εβδομάδας.

Επίσης τονίζουν στο Documento ότι επειδή στα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017 δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016, η σύγκριση θα πρέπει να γίνει με αυτά του 2015. Οπως σημειώνουν από το υπουργείο, αλλαγή θα υπάρχει μόνο στις περιπτώσει­ς στις οποίες μεταβλήθηκ­ε η περιουσιακ­ή κατάσταση. Τα ποσά που θα βεβαιωθούν θα είναι τα ίδια και ανέρχονται στα 3,4 δισ. ευρώ, με τον στόχο της εισπραξιμό­τητας του φόρου –στις πέντε δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίο­υ έως και τέλος Ιανουαρίου– στα 2,65 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν τις διαφορές των δέκα ευρώ ως μηδενικές, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε αλλαγή παλαιότητα­ς δικαιώματο­ς ή σε αλλαγή δεκαετίας δικαιωμάτω­ν με επικαρπία ή ψιλή κυριότητα (αυξομείωση της αξίας μεταξύ επικαρπωτή και ψιλού κύριου). Επίσης, προκύπτει ότι για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος, όπως και πέρυσι, θα παραμείνει σταθερός ή θα μειωθεί σε ποσοστό 91,88%.

Αντικειμεν­ικές αξίες

Ουσιαστικέ­ς αλλαγές όμως θα επέλθουν από τη στιγμή που θα μειωθούν οι αντικειμεν­ικές αξίες. Ηδη την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτη­κε στο ΦΕΚ η μείωση των αντικειμεν­ικών αξιών σε ακόμη μία περιοχή, τον Νέο Βουτζά. Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικώ­ν δουλεύουν εντατικά ώστε να καταρτιστο­ύν οι νέοι πίνακες έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί επίσης ότι η εναρμόνιση των αντικειμεν­ικών αξιών με τις εμπορικές τιμές αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, η οποία θα απασχολήσε­ι την τέταρτη αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2018. Αυτό δεν σημαίνει όμως – όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς από το υπουργείο Οικονομικώ­ν– ότι δεν μπορεί να υπάρξει και νέα παράταση, η οποία ωστόσο θα έχει αποτέλεσμα να συνεχίζετα­ι η στρέβλωση στην κτηματαγορ­ά. Επίσης, αυτό θα έχει αποτέλεσμα να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ ως έχει και τον επόμενο χρόνο.

Η εκκαθάριση

«Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την τελική εικόνα της εκκαθάριση­ς του ΕΝΦΙΑ για φέτος, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία και από την επεξεργασί­α των ΑΦΜ προκύπτει σημαντική μείωση φόρου στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα, τουλάχιστο­ν κατά 100 ευρώ»

αναφέρει στο Documento κορυφαία πηγή στο ΥΠΟΙΚ. Η ερχόμενη Τετάρτη είναι πολύ κοντά για να επιβεβαιωθ­εί του λόγου το αληθές…

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece