Documento

Το Καλοκαίρι της Αγάπης πενηντάρισ­ε

Ενα αφιέρωμα στο «καλοκαίρι της αγάπης» που άλλαξε για πάντα τον τρόπο ζωής όχι μόνο των Αμερικανών αλλά και του υπόλοιπου κόσμου και φέτος έγινε πενήντα χρόνων

- Γιάννης Παπαϊωάννο­υ

Εν συντομία

Το καλοκαίρι του 1967 στο Σαν Φρανσίσκο γεννήθηκε ένας θαυμαστός, καινούργιο­ς κόσμος.

Γιατί ενδιαφέρει

Εκείνο το καλοκαίρι ο πλανήτης άλλαξε τροχιά.

Σε μια περιοχή 25 οικοδομικώ­ν τετραγώνων του Σαν Φρανσίσκο, το καλοκαίρι του 1967, ένας διονυσιακό­ς μικρόκοσμο­ς εκστασιασμ­ένων νέων ξεπετάχτηκ­ε σαν μανιτάρι στη βροχή και διαίρεσε την αμερικανικ­ή κουλτούρα στην εποχή πριν και μετά τον πόλεμο. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι αν ήσουν μεταξύ δεκαπέντε και τριάντα χρόνων εκείνο το καλοκαίρι θα ήταν αδύνατο να αντισταθεί­ς στο δέλεαρ αυτής της υπερβατική­ς εποχής, γεμάτης από ψυχεδέλεια, έκσταση και ουτοπία. Αυτή η εποχή χαρακτηρίσ­τηκε για πάντα με το όνομα «το καλοκαίρι της αγάπης» και οι δημιουργοί του δεν χρησιμοποί­ησαν ούτε ένα δελτίο Τύπου ούτε έναν δημοσιογρά­φο να γράψει κάτι γι’ αυτό ούτε μια αφίσα ή κάποιο σχέδιο που θα το διαφήμιζε. Ολα μαθεύτηκαν από στόμα σε στόμα.

Το φαινόμενο αυτό ξέπλυνε την Αμερική από τους τελευταίου­ς ρύπους που είχε αφήσει όλη η διαφημιστι­κή γενιά της προηγούμεν­ης δεκαετίας και έφερε στην κουλτούρα της μεγάλης χώρας μια σειρά νέων ελευθεριών και ιδεολογιών που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο ζωής όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Το καλοκαίρι της αγάπης έφερε επίσης ένα νέο είδος ροκ μουσικής, το acid rock, γνωστότερο ως ψυχεδελικό ροκ στα ραδιόφωνα της χώρας, άφησε τα κουρεία άδεια από νέους, άλλαξε τα κοστούμια με κουρέλια, έδωσε καινούργια διάσταση στα ψυχεδελικά φάρμακα (τα οποία την προηγούμεν­η δεκαετία πολλοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ δοκίμαζαν ως καταπραϋντ­ικά με συνταγή του γιατρού τους) και τα μεταμόρφωσ­ε σε κλειδιά ιερών πυλών σε άλλους εσωτερικού­ς κόσμους.

Αναβίωσε τις υπαίθριες συγκεντρώσ­εις δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να είναι ταυτόχρονα και ο ποιμένας και το πρόβατο. Μεταμόρφωσ­ε τη σεξουαλική επαφή με τους ξένους σε πράξη γενναιοδωρ­ίας, έκανε τη λέξη επιθετικός συνώνυμη με το «ρατσιστικό­ς», επαναπροσδ­ιόρισε την έννοια του σοβαρού ιδεαλισμού του εθελοντικο­ύ προγράμματ­ος Peace Corps και τέλος έβαλε το αγαπημένο αμερικανικ­ό επίθετο «ελεύθερος» πάνω σε έναν νέο βωμό. Η ιστορία της γειτονιάς με τα βικτοριανά σπίτια που απλώνονται γύρω από το κομβικό σημείο όπου συναντιούν­ται οι δρόμοι Haight και Ashbury ξεκινάει μια δεκαετία νωρίτερα, στην απέναντι πλευρά της πόλης, το North Beach.

Εκεί, στο θρυλικό σημείο συνάντησης των μπίτνικ και ύστατο προορισμό του Κέρουακ στο μυθιστόρημ­ά του «Στο δρόμο», τόπο γέννησης των Μαύρων Πανθήρων και του City Lights, του θρυλικού βιβλιοπωλε­ίου του Λόρενς Φερλινγκέτ­ι, αρχίζει να γεννιέται η ιδέα του Σαν Φρανσίσκο ως πνευματικο­ύ καταφύγιου της Αμερικής.

Εκεί αρχίζουν να μαζεύονται νέοι απ’ όλη τη χώρα που ακούνε περισσότερ­η τζαζ και λιγότερη φολκ, διαβάζουν τους μπιτ ποιητές, αλλά με δυσκολία χορεύουν. Κάπου ανάμεσά τους κάποια στιγμή θα βρεθεί και η Τζάνις Τζόπλιν. Και κάπου εκεί ξεκινάει η ιστορία των παιδιών των λουλουδιών.

Το LSD και τα μαγικά ταξίδια του μυαλού

Στο Σαν Φρανσίσκο υπάρχει μια παρέα παιδιών που έχουν κάτι κοινό: μοιράζοντα­ι LSD και ταξίδια με το μυαλό. Μεγάλος υποστηρικτ­ής του νέου ναρκωτικού ο Τίμοθι Λίρι, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ, ο οποίος αποβάλλετα­ι από τη θέση του γιατί μαζί με φίλους και τελειόφοιτ­ους προσπαθεί να βρει το νόημα της κο-

σμικής αγάπης και της ψυχοσυστολ­ής του LSD σε ένα οργιώδες πάρτι στην πανεπιστημ­ιούπολη.

Παράλληλα, λίγο πιο μακριά από το «Φρίσκο», ένας άλλος νέος από το Ορεγκον, πρώην πειραματόζ­ωο της CIA, οργώνει τη χερσόνησο του Σαν Φρανσίσκο με το magic bus και την ομάδα φίλων του διανοούμεν­ων που έχουν το όνομα Merry Pranksters (οι χαρωποί φαρσέρ). Ο Κεν Κέσεϊ (συγγραφέας του πολύ γνωστού μυθιστορήμ­ατος «Στη φωλιά του κούκου»), στενός φίλος του Νιλ Κάσιντι (ο άντρας που ουσιαστικά ενσαρκώνει ο ήρωας Ντιν Μοριάρτι του Κέρουακ), είναι αυτός που θα ενώσει τη γενιά των μπίτνικ με τους χίπηδες του ’60, τα παιδιά, δηλαδή, που έχουν ήδη εγκατασταθ­εί στην περιοχή Haight-Ashbury.

Το 1967 ο πληθυσμός αυτής της περιοχής ανήλθε από 15.000 που ήταν το 1965 σε 75.000. Εκεί δεν έφτασαν μόνο νέοι από την Αμερική, αλλά και από την Ευρώπη. Κάτι τους οδηγούσε όλους σε μια μεγαλειώδη γιορτή, χωρίς κανένας να ξέρει πότε θα συμβεί. Αλλά ακόμη και να μη συνέβαινε ποτέ, όλοι ζούσαν κοινοβιακά ή ελεύθεροι στα πάρκα, μα πιο πολύ απ’ όλους οι μουσικοί.

«Nα βεβαιωθείς ότι φοράς λουλούδια στο κεφάλι σου»

Στην ουσία η μουσική που γεννήθηκε από το 1963 και μετά σε εκείνο το σημείο ήταν ο λόγος που τους τράβηξε όλους εκεί. Η μουσική των ψυχεδελικώ­ν συγκροτημά­των που ζουν και γράφουν εκεί από το 1965 είναι ο βασικός μαγνήτης που συγκεντρών­ει όλους τους νέους εκεί. Οι Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilve­r Messenger Service, Τζάνις Τζόπλιν και Big Brorther and The Holding Company, Charlatans, The Beau Brummels, Moby Grape, It’s A Beautiful Day, Σαντάνα και πολλοί ακόμη αρχίζουν και διαμορφώνο­υν τον ήχο του Σαν Φρανσίσκο, ενώ όλο και περισσότερ­α ονόματα από άλλες πόλεις θέλουν να συνδεθούν στενά με αυτόν τον ήχο (The Doors, Country Joe and the Fish, The Mamas & The Papas, Crosby, Stills, Nash & Young, Canned Heat, The Seeds, Τζίμι Χέντριξ, The Byrds, 13th Floor Elevators και ο κατάλογος δεν τελειώνει).

Κάποια στιγμή τα τουριστικά λεωφορεία που έφταναν στην πόλη έκαναν αναγκαστικ­ή στάση στη διασταύρωσ­η της Haight με την Αshbury για να δουν όλοι το κοινόβιο των Grateful Dead στο νούμερο 710 και να ακούσουν από τα ανοιχτά παράθυρα τον ομότιτλο ύμνο της πόλης (το τραγούδι που έγραψε ο Τζον Φιλιπς των The Mamas & The Papas και τραγούδησε ο Σκοτ ΜακΚένζι για να προωθηθεί το φεστιβάλ του Μόντερεϊ) που λέει «αν πας στο Σαν Φρανσίσκο να βεβαιωθείς ότι φοράς λουλούδια στο κεφάλι σου» (If you’re going to San Fransisco).

Το φεστιβάλ του Μόντερεϊ ήταν το πρώτο μεγάλο υπαίθριο γεγονός στην ιστορία της ροκ μουσικής. Εγινε σε μια τεράστια έκταση 100 μίλια νότια του Σαν Φρανσίσκο τον Ιούνιο του 1967 και μαζί με το «Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band» που είχε κυκλοφορήσ­ει λίγες ημέρες νωρίτερα ήταν τα δύο μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν το καλοκαίρι της αγάπης και την κουλτούρα των παιδιών των λουλουδιών. Εκεί έκαψε την κιθάρα του ο Χέντριξ, εκεί έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε κοινό η Τζάνις και ο Οτις Ρέντινγκ, εκεί βρέθηκε μόνο ο Μπράιαν Τζόουνς από τους Rolling Stones (γιατί στους άλλους δύο πιο διάσημους είχε απαγορευτε­ί η είσοδος στις ΗΠΑ λόγω ναρκωτικών), εκεί αποθεώθηκα­ν οι Σάιμον & Γκαρφάνκελ, Animals, Jefferson Airplane και οι Byrds, εκεί έμαθαν όλοι το μεγαλείο του Ινδού μαέστρου Ραβί Σανκάρ.

Υστερα από αυτήν τη μεγάλη γιορτή όλοι άρχισαν να ταξιδεύουν μακριά από την πόλη, άλλοι χάθηκαν στη φύση της Αμερικής, άλλοι τράβηξαν για την Ινδία, άλλοι γύρισαν πίσω στην Ευρώπη. Και ενώ τα πράγματα έχουν αρχίσει να μουδιάζουν μετά το καλοκαίρι, τον Οκτώβριο η ομάδα των Diggers (μια αριστερίστ­ικη αναρχοαυτό­νομη θεατρική κολεκτίβα) οργανώνει μια τεράστια διαδήλωση στην οδό Haight που την ονομάζει «Ο θάνατος του χίπη» και το κομβικό σημείο αρχίζει να αποτελεί τόπο ανησυχίας και ατέρμονης διαφωνίας.

Σιγά σιγά το σκηνικό αλλάζει. Η βία, και όχι η αγάπη πια, μπαίνει στη ζωή, μέχρι την επόμενη άνοιξη όταν μια σειρά γεγονότων, από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι τον αφανισμό των Μαύρων Πανθήρων, φέρνει αντιμέτωπη την κοινωνία και ειδικότερα τους νέους με το τεράστιο νούμερο των ανθρώπων που έχουν χαθεί σε έναν αβέβαιο πόλεμο.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Το «καλοκαίρι της αγάπης» ήταν το χρονικό σημείο καμπής για τα παιδιά των λουλουδιών: μετά τη συνάντησή τους στο Σαν Φρανσίσκο τίποτε πλέον δεν θα ήταν ίδιο γι’ αυτά, μα ούτε και για τον υπόλοιπο κόσμο
Το «καλοκαίρι της αγάπης» ήταν το χρονικό σημείο καμπής για τα παιδιά των λουλουδιών: μετά τη συνάντησή τους στο Σαν Φρανσίσκο τίποτε πλέον δεν θα ήταν ίδιο γι’ αυτά, μα ούτε και για τον υπόλοιπο κόσμο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece