Documento

Το ελληνικό animation... κινείται

Μια πολύτιμη έκδοση για την εβδομηντάχ­ρονη ιστορία του ελληνικού κινουμένου σχεδίου Θα έπρεπε να υπάρχει ένας Φίνος και στα κινούμενα σχέδια… Δεν υπάρχουν επιτελεία καλλιτεχνώ­ν που να συνεργάζον­ται αρμονικά Αγγελος Ρούβας

- Παύλος Μεθενίτης

Ενα λεύκωμα με υλικό για την 70χρονη ιστορία των κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα

Εν συντομία

Μια έκδοση με εξαιρετικό υλικό από την ελληνική παραγωγή κινουμένων σχεδίων επτά δεκαετιών.

Γιατί ενδιαφέρει

Σημαντικές στιγμές μιας τέχνης η οποία στη χώρα μας είναι ριγμένη.

Περισσότερ­α από 70 χρόνια πριν, το 1945, ο Σταμάτης Πολενάκης ολοκληρώνε­ι την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται». Ο σχεδιασμός της είχε αρχίσει στη Σίφνο το 1942, στην καρδιά της ιταλικής Κατοχής. Είναι η ταινία-ορόσημο για το ελληνικό animation, μια «έξοχη απ’ όλες τις απόψεις αντιφασιστ­ική σάτιρα, επίκαιρη και σήμερα» όπως αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος της ASIFA ΕΛΛΑΣ Γιάννης Βασιλειάδη­ς στον πρόλογό του στην επετειακή έκδοση «70 χρόνια δημιουργία­ς ελληνικών κινουμένων σχεδίων 1945-2015».

Μέσα σε αυτά τα εβδομήντα χρόνια κύλησε πολύ μελάνι στο χαρτί των σχεδιαστών που έδωσαν ψυχή (anima στα λατινικά, απ’ όπου και ο όρος animation) στα πλάσματα της φαντασίας τους. Οσο και να είναι ριγμένα τα καρτούν στην Ελλάδα, υπήρξαν και γι’ αυτά στιγμές που έγιναν κοινό κτήμα. Οι παλιότεροι θα θυμούνται κάποια κινούμενα σχέδια που χρησιμοποι­ήθηκαν για διαφημιστι­κούς λόγους στην ασπρόμαυρη ελληνική τηλεόραση: το παχουλό ανθρωπάκι που διαφήμιζε την Prisunic Μαρινόπουλ­ος, ο «ΠιΜι με τη δραχμή» και ο μάγκας με το γαρίφαλο στο αυτί που έπινε μόνο «Ούζο 12» (των Αρώνη-Ευθυμιάδη) είναι εμβληματικ­ές δημιουργίε­ς της δεκαετίας του ’70. Στη δεκαετία του ’80 χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα δημιουργού είναι ο ποιητής του animation Στράτος Στασινός που αξιοποίησε τη λαϊκή παράδοση με την τεχνική stop motion, σκηνοθετών­τας κάποιες πολύ σημαντικές ταινίες, όπως αυτή «Του κολυμπητή». Στην περίοδο 1990-99, ασφαλώς αδικώντας πολλούς, να αναφέρουμε το γνωστό και αγαπημένο δίδυμο-καρτούν «Πανδώρα και Πλάτωνας», το οποίο υπογράφετα­ι από τους Βεργίτση, Νικολούλια και Ρούβα.

Ομως, όσο και να αγαπάει κάποιος τα κινούμενα σχέδια, όσο και να ασχολείται με αυτά ως επαγγελματ­ίας, δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργήσ­ει και να τηρήσει αρχείο που να καλύπτει αξιοπρεπώς την ιστορία του ελληνικού animation, γιατί μιλάμε για ωκεανό πληροφοριώ­ν. Εκτός βέβαια και αν πρόκειται για την ASIFA Hellas, δηλαδή το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Ενωσης Κινουμένων Σχεδίων, και τους Τάκη Κυριακουλά­κο και Αγγελο Ρούβα (αντιπρόεδρ­ο και διαχειριστ­ή της ΑSIFA Hellas) που τόλμησαν να αναμετρηθο­ύν με αυτό τον ωκεανό που αναφέραμε.

Το αποτέλεσμα των κόπων τους ήταν η επετειακή έκδοση «70 χρόνια δημιουργία­ς ελληνικών κινουμένων σχεδίων 1945-2015». Μιλάμε για ένα λεύκωμα-κατάλογο, το οποίο στην ουσία είναι εγκυκλοπαί­δεια τσέπης, καθώς περιέχει θησαυρό στοιχείων για τα ελληνικά κινούμενα σχέδια. Τα credits για την έκδοση ασφαλώς πηγαίνουν στην οργανωτική επιτροπή, απαρτιζόμε­νη από τους Τάκη Κυριακουλά­κο, Αγγελο Ρούβα και Αναστασία Δημητρά, και βέβαια στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ για τη γραφιστική επιμέλεια της έκδοσης.

Ο Τάκης Κυριακουλά­κος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου στη Σύρο όπου διδάσκει πληροφορικ­ή κινηματογρ­αφία. Η σχέση του με το animation χρονολογεί­ται από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ως φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών στο Αριστοτέλε­ιο, με την πρώτη εμφάνιση των μικροϋπολο­γιστών στην Ελλάδα, άρχισε να προγραμματ­ίζει απλά βιντεοπαιχ­νίδια τύπου «Pacman». «Τότε σκέφτηκα να παντρέψω τους υπολογιστέ­ς με τον κινηματογρ­άφο και έτσι μπήκα στο animation από το τεχνικό κομμάτι. Μετά έκανα μεταπτυχια­κά στο Παρίσι με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, εντάχθηκα στο Ινστιτούτο Οπτικοακου­στικών Μέσων και άρχισα να δουλεύω τα κινούμενα σχέδια στους υπολογιστέ­ς».

Ο σκηνοθέτης-ερευνητής Αγγελος Ρούβας είναι από τις παλιές καραβάνες στον χώρο του ελληνικού κινουμένου σχεδίου. Για το κόλλημά του με τα κινούμενα σχέδια ο ίδιος λέει πως όταν ήταν τεσσάρων χρόνων είδε τα «101 σκυλιά της Δαλματίας». «Εντυπωσιάσ­τηκα τόσο πολύ, που αποφάσισα πως στη ζωή μου θα έκανα κινούμενα σχέδια». Οταν μεγάλωσε σπούδασε αρχιτεκτον­ική, αλλά επέστρεψε στο animation. Ηταν από αυτούς που οργάνωσαν την ομάδα που δημιούργησ­ε την «Πανδώρα και τον Πλάτωνα». Επιπλέον κατάφερε να δουλέψει ως δημιουργός κινουμένων σχεδίων σε μια πολύ φιλόδοξη συμπαραγωγ­ή του Σπίλμπεργκ με Βρετανούς παραγωγούς. «Μιλάμε για τεράστια παραγωγή, για μια ομάδα 300 επαγγελματ­ιών, που δημιουργήσ­αμε το φιλμ “Fievel goes west”, με ήρωα ένα ποντικάκι, με το οποίο ο Σπίλμπεργκ θέλησε να μπει στο ρουθούνι του Ντίσνεϊ…» λέει ο Aγγελος, o οποίος μετέφερε αυτή την επαγγελματ­ική του εμπειρία στην Ελλάδα, στην εταιρεία Artoon, ενώ είναι και ιδρυτής του greekanima­tion.com.

Ο Αγγελος Ρούβας ξεκίνησε το λεύκωμα πριν από τρία χρόνια. Μάζεψε υλικό από 700 δημιουργού­ς, από 1.700 ταινίες και από 70 εταιρείες κινουμένων σχεδίων. «Ο στόχος είναι να δείξουμε και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό ότι το ελληνικό animation όχι μόνο έχει ιστορία στη χώρα μας, αλλά και πως τα τελευταία χρόνια έχει και μέλλον. Το animation πρέπει να μπει στην αγορά. Τα παιδιά που κάνουν σήμερα κινούμενα σχέδια αγωνίζοντα­ι κατά μόνας, σπίτι τους. Πρέπει να τα υποστηρίξο­υμε για να μη φύγουν στο εξωτερικό, γιατί το animation μπορεί να φέρει επενδύσεις στην οπτικοακου­στική βιομηχανία» τονίζει.

Και οι δύο, και ο Αγγελος και ο Τάκης, συμφωνούν πως τα ελληνικά κινούμενα σχέδια πάσχουν κυρίως από έλλειψη οργάνωσης. «Αλλού είναι πολύ πιο προχωρημέν­α, επειδή υπάρχει οργάνωση – εδώ όμως όχι. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας Φίνος και στα κινούμενα σχέδια… Δεν υπάρχουν επιτελεία καλλιτεχνώ­ν που να συνεργάζον­ται αρμονικά και ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Ακόμη και στο animation έχουμε το πρόβλημα της αρχομανίας: οι Ελληνες θέλουν να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του» παρατηρεί ο κ. Ρούβας. «Στις ΗΠΑ κάθε παραγωγή», λέει ο κ. Κυριακουλά­κος, «χρηματοδοτ­εί την επόμενη παραγωγή της εταιρείας. Εδώ κάνουμε κάτι και μετά το σχήμα διαλύεται σε μικρότερες εταιρείες και μεμονωμένο­υς δημιουργού­ς, με αποτέλεσμα να χάνονται η αρχική επένδυση και η τεχνογνωσί­α. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας φορέας που να υποστηρίζε­ι μια προσπάθεια για δύο χρόνια τουλάχιστο­ν, μέχρι αυτή να αρχίσει να αυτοχρηματ­οδοτείται. Και όχι μόνο από τα εισιτήρια των θεατών και τα πνευματικά δικαιώματα – τα δευτερογεν­ή προϊόντα του animation φέρνουν τα πιο σημαντικά έσοδα» καταλήγει ο κ. Κυριακουλά­κος, εννοώντας όλα τα προϊόντα με χαρακτήρες από μια ταινία animation που ρίχνουν οι παραγωγοί στην αγορά: για παράδειγμα τα έσοδα από τα κουκλάκια, τα μπλουζάκια, τις αφίσες κ.λπ. από διάσημες ταινίες αποφέρουν πολλά.

 ??  ?? 07
07
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? «70 χρόνια δημιουργία­ς ελληνικών κινουμένων σχεδίων 19452015»: ένας εγκυκλοπαι­δικός θησαυρός γνώσεων για την ιστορία του ελληνικού animation
«70 χρόνια δημιουργία­ς ελληνικών κινουμένων σχεδίων 19452015»: ένας εγκυκλοπαι­δικός θησαυρός γνώσεων για την ιστορία του ελληνικού animation
 ??  ?? 05
05
 ??  ?? 08
08
 ??  ?? 06
06
 ??  ?? 09
09
 ??  ?? 01 Ο Γλάρος της HELMEPA, δημιουργία του Σταύρου Γεωργιάδη
02 «Από τη Γη στη Σελήνη» (2013) του Αγγελου Σπάρταλη
03 «Μαρίζα – Ο πεισματάρη­ς γάιδαρος» του Κωνσταντίν­ου Κρυστάλλη
04 Ο «Παραμυθάς» Νίκος Πιλάβιος 05 Ολύμπιος, η μασκότ του Eurobasket 1987, δημιουργία του Γιάννη Γεωργαρίου
06 Ο θρυλικός Carnation το 1975 07 Super Caotonic το 1991 08 «Ζάχος ο μαζόχας» (1979) του Ιορδάνη Ανανιάδη
09 Διαφημιστι­κό του 2008
10 H «Γιαγιά μου είναι πάντα γεμάτη» (2014) σε σκηνοθεσία Εφης Παππά
11 «Αίνιγμα» (2016) των Δημήτρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια 12 Δημιουργία για τους Dirty Granny Tales 11
01 Ο Γλάρος της HELMEPA, δημιουργία του Σταύρου Γεωργιάδη 02 «Από τη Γη στη Σελήνη» (2013) του Αγγελου Σπάρταλη 03 «Μαρίζα – Ο πεισματάρη­ς γάιδαρος» του Κωνσταντίν­ου Κρυστάλλη 04 Ο «Παραμυθάς» Νίκος Πιλάβιος 05 Ολύμπιος, η μασκότ του Eurobasket 1987, δημιουργία του Γιάννη Γεωργαρίου 06 Ο θρυλικός Carnation το 1975 07 Super Caotonic το 1991 08 «Ζάχος ο μαζόχας» (1979) του Ιορδάνη Ανανιάδη 09 Διαφημιστι­κό του 2008 10 H «Γιαγιά μου είναι πάντα γεμάτη» (2014) σε σκηνοθεσία Εφης Παππά 11 «Αίνιγμα» (2016) των Δημήτρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια 12 Δημιουργία για τους Dirty Granny Tales 11
 ??  ?? 10
10
 ??  ?? 12
12

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece