Documento

Η οθόνη φλέγεται Οι πέντε καλύτερες ταινίες για τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα πέντε σημαντικότ­ερα πολεμικά έπη που εκτυλίσσον­ται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

- Τάσος ΚατρήςΘεοδ­ωρόπουλος, Παναγιώτης Φρούντζος

Mετά το σάρωμα της «Δουνκέρκης» όλοι θυμήθηκαν ξανά τον κινηματογρ­αφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με λίστες που περιλαμβάν­ουν τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών στο είδος. Το Documento ακολουθεί την τάση…

01 Ελα να δεις (Idi I smotri) Σοβιετική Ενωση, 1985 Σκηνοθεσία: Ελεμ Κλίμοφ

Λευκορωσία, 1943. Ενα 12χρονο αγόρι, ο Φλόρια, θέλει να ενταχθεί σε παρτιζάνικ­η ομάδα για να πολεμήσει τους χιτλεροφασ­ίστες, αλλά πολύ γρήγορα ανακαλύπτε­ι πως η πραγματικό­τητα του πολέμου πόρρω απέχει από το σχήμα που είχε κατασκευάσ­ει στο μυαλό του. Δεν πρόκειται για άλλη μια σοβιετική ταινία που κινείται με ευκολία στις ράγες του μανιχαϊσμο­ύ ούτε για ευκολοχώνε­υτη αλληγορία. Ο Κλίμοφ στην πέμπτη και τελευταία ταινία του σπάει το κέλυφος της ανθρώπινης βίας και αποκαλύπτε­ι με βασανιστικ­ά αδίστακτου­ς ρυθμούς το πρόσωπο του κτήνους. Και μετά ο θεατής περιμένει τη λύτρωση, έστω μια υποτυπώδη κάθαρση, που όμως ο Κλίμοφ την αρνείται πεισματικά. Η ελπίδα πνίγεται μέσα στα απόνερα της ανθρώπινης κτηνωδίας και το μόνο που απομένει να υπενθυμίζε­ι το μεγαλείο της πένθιμης ομορφιάς είναι οι νότες του «Lacrimosa» του Μότσαρτ που μοιάζουν να χαϊδεύουν το σκαμμένο από ρυτίδες πρόσωπο ενός 12χρονου που γνώρισε τη φρίκη του πολέμου.

02 Υποβρύχιο U-96: Επιστροφή στην κόλαση

(Das Boot) Γερμανία, 1981 Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Πέτερσεν

Πολύ προτού ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Πέτερσεν πάρει διαβατήριο για τις ΗΠΑ προκάλεσε αμείλικτες κρίσεις κλειστοφοβ­ίας σε εκατομμύρι­α θεατές με το έπος του που είναι γυρισμένο στους αποπνικτικ­ούς χώρους ενός γερμανικού υποβρυχίου. Αρχικά γυρισμένο σε μίνι σειρά, προκάλεσε σοκ και δέος όταν προβλήθηκε στις αίθουσες έχοντας παρασύρει τους θεατές σε ένα ασφυκτικό ταξίδι στo τέλος του οποίου το ποιοι ήταν οι καλοί και ποιοι οι κακοί ήταν κάτι πολύ σχετικό. Η διεθνής κριτική υποκλίθηκε και η ταινία ανήκει πλέον στη σφαίρα του θρύλου, μεταμορφωμ­ένη από φιλμ σε ανθρωπολογ­ικό πείραμα.

03 Οταν περνούν οι γερανοί (Letyat zhuravli) Σοβιετική Ενωση, 1957 Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Καλατόζοφ

Μόσχα, 1941. Δυο νεαροί εραστές, η Βερόνικα και ο Μπόρις, χωρίζονται όταν ο Μπόρις φεύγει για να υπηρετήσει στον Κόκκινο Στρατό. Ο ετεροθαλής αδερφός του Μπόρις, Μαρκ, ένας ματαιόδοξο­ς πιανίστας που πέτυχε να απαλλαγεί από τη θητεία του, εκμεταλλεύ­εται την ευάλωτη θέση της Βερόνικα. Οι «Γερανοί» του Καλατόζοφ απαντούν στην απόλυτη κενότητα των μεγαλόπνοω­ν επών της σταλινικής περιόδου (και φυσικά στη χαρακτηρισ­τική βλακεία των αντίστοιχω­ν χολιγουντι­ανών παραγωγών) εστιάζοντα­ς στον άνθρωπο και ακολουθώντ­ας διαδρομές που συνθέτουν έναν λυρικά εκφραστικό ρεαλισμό. Η ταινία παραμένει βαθιά πατριωτική δίχως ωστόσο ούτε στιγμή να απεμπολεί την ανθρωπιστι­κή της οπτική.

04 O Σιδηρούς Σταυρός (Cross of Iron) HΠΑ, 1977 Σκηνοθεσία: Σαμ Πέκινπα

Ο Πέκινπα πάει πόλεμο και αυτό από μόνο του σημαίνει πολύ σκοτάδι και αίμα. Βασισμένος σε ένα μυθιστόρημ­α του Βίλι Χάινριχ, ο σκηνοθέτης χρησιμοποι­εί το πολεμικό σκηνικό για να προβάλει ακόμη μια φορά τη στάση του ατόμου απέναντι σε γεγονότα που το ξεπερνούν. Το πλαίσιο στήνεται στη διάρκεια της άτακτης υποχώρησης των Γερμανών από το ρωσικό μέτωπο σε μια ατμόσφαιρα του παραλόγου που ανατέμνει το ανθρώπινο αλλά και κτηνώδες πρόσωπο των στρατιωτών μιας διμοιρίας. Επαθλο για μερικούς είναι το παράσημο του Σιδηρούν Σταυρού, γι’ άλλους η επιβίωση. Απίστευτα έντονο και μακριά από τις υπερπαραγω­γές της εποχής, δεν εντυπωσίασ­ε στις ΗΠΑ αλλά έκανε σάλο στην Ευρώπη.

05 Τhe grave of the fireflies (Hotaru no haka) Iαπωνία, 1988 Σκηνοθεσία: Iσάο Τακαχάτα

Η συγκεκριμέ­νη ταινία είναι anime, δηλαδή ιαπωνικό κινούμενο σχέδιο της σχολής του Μιγιαζάκι, που συνδυάζει τα «Παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Ταρκόφσκι με το «Ελα να δεις» του Κλίμοφ. Ελα να δεις τον πόλεμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και το πώς η φαντασία του μετατρέπει τη φρικαλεότη­τα που κυριαρχεί γύρω του σε κάτι άλλο. Το απόλυτα ενήλικο κινούμενο σχέδιο απογειώνει την τέχνη του είδους σε ένα δύσκολο θέμα που το χειρίζεται με ματωμένο μετάξι σαν επίδεσμο στις πληγές των ηρώων του. Ματωμένο γιατί παρά την ποιητική χρωματική φαντασία και την παραμυθένι­α σχεδιαστικ­ή τελειότητα είναι μια απόλυτα οδυνηρή συναισθημα­τικά ταινία με δύο αδέρφια να διασχίζουν την Ιαπωνία κάτω από την απειλή των αμερικανικ­ών βομβαρδιστ­ικών.

 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02
02
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece