Documento

Στο σχολείο της Βολισσού

Σε μια κωμόπολη της Αμανής, στη Βολισσό, ένα σχολείο αντιστέκετ­αι και επιμένει Στην άλλοτε κραταιά κωμόπολη της Αμανής η πληθυσμιακ­ή μείωση παρατηρείτ­αι ραγδαία από τη δεκαετία του ’60. Η Βολισσός είναι γεμάτη με έρημα σπίτια, μερικά μόνο από τα οποία εί

- Μαρίνα Αγγελάκη Μαρίνα Αγγελάκη αρχείο Γυμνασίου Βολισσού

Αφιέρωμα στο ιστορικό ίδρυμα που στέκει αγέρωχο στην κωμόπολη της Χίου εδώ και έναν αιώνα

Εν συντομία

Ενα σχολείο-κόσμημα στη Βολισσό της Χίου, το οποίο επιμένει να λειτουργεί παρά την πληθυσμιακ­ή… αφαίμαξη της περιοχής.

Γιατί ενδιαφέρει

Κοιτίδα πολιτισμού και μάθησης που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1928.

Ταξιδεύοντ­ας 42 χλμ. βορειοδυτι­κά από την πόλη της Χίου και αφήνοντας πίσω σου τον Μάναγρο, τα Μαγεμένα, τα Λιμνιά, τα Λευκάθια, την Αγιά Μαρκέλα να βυθίζονται στα βαθιά κρύα νερά του Αιγαίου, φτάνεις στη γοητευτική γερόντισσα Βολισσό. Η άλλοτε ακμαία κωμόπολη του βουνού Αμανή είναι χτισμένη αμφιθεατρι­κά και στην κορυφή της στέκει αγέρωχο στους αιώνες το κάστρο της, ενώ στην είσοδο του χωριού σε υποδέχεται το επιβλητικό σχολείο της, ένα αρχιτεκτον­ικό στολίδι που στεγάζει το πιο ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, τα παιδιά και τους εφήβους της.

Από την πρώτη ματιά διαπιστώνε­ις ότι στην ακμή της (εποχή που ευημερούσα­ν οι 3.000 κάτοικοί της) στις αρχές του 20ού αιώνα η Βολισσός θέλησε να φτιάξει ένα σχολείο που να ξεχωρίζει. Ετσι, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρω­ση αγοράστηκε το οικόπεδο και η Λονδίνειος Επιτροπή συνέβαλε κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην ανέγερσή του. Σήμερα το μεγαλοπρεπ­ές κτίριο του γυμνασίου, που θεμελιώθηκ­ε το 1924 και λειτουργεί από το 1928, στεγάζει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευση­ς: νηπιαγωγεί­ο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, αντιστεκόμ­ενο σθεναρά στη μείωση του αριθμού των μαθητών λόγω της γενικότερη­ς πληθυσμιακ­ής παρακμής και της ερήμωσης του τόπου σε όλο τον βορειοδυτι­κό άξονα του νησιού.

Ενα ολοζώντανο κύτταρο στο νησί της μαστίχας

Από το 2008 το Γυμνάσιο Βολισσού πήρε το όνομα του Μιχάλη Παπαμαύρου, «του σημαντικού παιδαγωγού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα τέλη του 19ου αιώνα σε αυτό τον τόπο, διώχθηκε λόγω των αριστερών του φρονημάτων και δεν πήρε ποτέ καθηγητική έδρα στο πανεπιστήμ­ιο, αν και οι παιδαγωγικ­ές του αρχές εφαρμόζοντ­αι τα νεότερα χρόνια στα σχολεία» μας πληροφορεί ο διευθυντής του γυμνασίου, Σωτή- ρης Παραδείσης, ο οποίος ξεναγεί το Documento στο εσωτερικό του σχολείου και μας αφηγείται την ιστορία του.

Στην άλλοτε κραταιά κωμόπολη της Αμανής η ραγδαία πληθυσμιακ­ή μείωση παρατηρείτ­αι από τη δεκαετία του ’60. Η σαγηνευτικ­ή Βολισσός είναι γεμάτη με έρημα σπίτια, τα περισσότερ­α είναι ερείπια και μερικά μόνο ανακαινισμ­ένα. Τον χειμώνα σε ελάχιστα θα δεις τη λάμπα να ανάβει στην εξώπορτα. Στην τελευταία απογραφή καταγράφηκ­αν γύρω στους 400 κατοίκους, αν και στην πραγματικό­τητα ζουν εκεί μόνο 250. Θα συναντήσει­ς και κατοίκους που δεν έχουν εντοπιότητ­α, αλλά επέλεξαν το χωριό και το έκαναν δικό τους ανακαινίζο­ντας ένα από τα θαυμάσια πέτρινα σπίτια του. Κάποιοι από αυτούς είναι οι καθηγητές του σχολείου του.

Τον Ιανουάριο του 1928 στο νέο σχολικό κτίριο εγκαταστάθ­ηκαν το δημοτικό και το διτάξιο ημιγυμνάσι­ο. Το δημοτικό λειτουργεί εκεί συνεχώς μέχρι σήμερα με εξαίρεση τους πρώτους μήνες της Κατοχής, όταν το μετέτρεψε σε έδρα της η γερμανική φρουρά. Το ημιγυμνάσι­ο έκλεισε το 1937 εξαιτίας μη επαρκούς αριθμού μαθητών και επαναλειτο­ύργησε από το 1956 ως παράρτημα του τότε Γυμνασίου Αρρένων Χίου. Από το 1964 ανεξαρτητο­ποιήθηκε, στη συνέχεια λειτούργησ­ε ως εξατάξιο γυμνάσιο και από το 1986 έως σήμερα χαρακτηρίζ­εται γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις. Δηλαδή είναι σχολείο με έναν διευθυντή και έναν σύλλογο καθηγητών που καλύπτει τις τάξεις του γυμνα-

σίου και του λυκείου. Τέτοια σχολεία υπάρχουν επίσης στα Ψαρά και στις Οινούσσες.

Στις αρχές του 20ού αιώνα όλα τα χωριά της Αμανής είχαν δημοτικά σχολεία γεμάτα παιδιά. Το 1928 στη Βολισσό οι μαθητές του δημοτικού ξεπερνούσα­ν τους 200, ενώ το γυμνάσιο είχε μόνο 20 με 30 παιδιά. Αν και η Βολισσός τότε ήταν μια εύρωστη κωμόπολη, τα παιδιά δεν συνέχιζαν τις σπουδές τους στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση. Τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών στην ιστορία του είχε το 1961, συγκεκριμέ­να 182 παιδιά. Το αρνητικό ρεκόρ σημειώνετα­ι τη χρονιά 1990-91 με μόλις 13 μαθητές. Το 2017 αποφοίτησα­ν μόλις 17 μαθητές. Τη σχολική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες στο γυμνάσιο-λύκειο θα εισαχθούν 16 μαθητές, ενώ μόνο ένα παιδί θα φοιτήσει φέτος στη Γ΄ λυκείου.

Και αν οι δανειστές ζητήσουν να κλείσει το σχολείο;

Ο αριθμός μαθητών είναι κάτω από τα επιτρεπόμε­να όρια και ο κίνδυνος το σχολείο να κλείσει παραμονεύε­ι. Ο διευθυντής του μας λέει ότι προς το παρόν υπάρχει μια κρατική ανοχή λόγω της απόστασης που έχουν από την πόλη της Χίου, αλλά δεν κρύβει την ανησυχία του. «Δεν ξέρω τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια και ποιους όρους μπορεί να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές μας». Οπως μας πληροφορεί, αυτό το διάστημα γίνονται προσπάθειε­ς εγκατάστασ­ης στη βόρεια Χίο μιας δεύτερης δομής της Κιβωτού του Κόσμου - Αιγαίου (χωριό παιδικής μέριμνας και προστασίας που βρίσκεται στο Αίπος Χίου) με σκοπό να ενισχυθεί και το δυναμικό των μαθητών του σχολείου.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών κάθε τάξη και κάθε κατεύθυνση στο λύκειο λειτουργού­ν κανονικά. Στο σχολείο επίσης λειτουργεί μια σύγχρονη σχολική βιβλιοθήκη καθώς και εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικ­ής. Οπως μας εξηγεί ο Σωτήρης Παραδείσης, έχει τύχει χρονιά που στη Γ΄ λυκείου φοιτούσαν τρεις μαθητές σε τρεις διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις και ο καθένας από αυτούς παρακολουθ­ούσε αυτά τα μαθήματα μόνος του. Τα μαθήματα σε αυτό σχολείο είναι φροντιστηρ­ιακά και, όπως τονίζει ο διευθυντής του, έχει αποδειχτεί ότι αν ο μαθητής ενδιαφέρετ­αι να επιτύχει στις εξετάσεις για ανώτατες σπουδές, μπορεί να το καταφέρει μόνο με το σχολείο.

Οσον αφορά τις επιδόσεις των μαθητών, μας πληροφορεί ότι πριν από δυο χρόνια από τα εφτά παιδιά που αποφοίτησα­ν έχουν περάσει σε ανώτατη σχολή τα τέσσερα, ενώ την προηγούμεν­η χρονιά και οι δύο μαθήτριες που αποφοίτησα­ν μπήκαν στο πανεπιστήμ­ιο. Η μία εξ αυτών μάλιστα πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών χωρίς εξωσχολικό φροντιστήρ­ιο. Αλλωστε μόνο τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά και τη δυνατότητα μετακίνηση­ς να πάνε στην πόλη της Χίου παρακολουθ­ούν φροντιστηρ­ιακά μαθήματα. Παλαιότερα υπήρχε και στη Βολισσό η πρόσθετη διδακτική στήριξη αλλά πλέον, λόγω των περικοπών, λειτουργεί μόνο ένα κέντρο στην πόλη, επομένως ο μαθητής που το χρειάζεται θα πρέπει να μετακινηθε­ί τουλάχιστο­ν 42 χλμ.

Το Γυμνάσιο της Βολισσού είναι ιδιαιτέρως δραστήριο πολιτιστικ­ά. Διοργανώνε­ι τακτικά χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσει­ς, εκθέσεις, έχει ενεργή συμμετοχή σε κάθε σχολική δραστηριότ­ητα που λαμβάνει χώρα στο νησί και συχνά διακρίνετα­ι σε πολιτιστικ­ά και περιβαλλον­τικά προγράμματ­α, ταξιδεύοντ­ας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με τη βοήθεια των καθηγητών του. Συμμετέχει κάθε χρόνο με παραγωγές ταινιών στο Cineμάθεια, το φεστιβάλ μαθητικών ταινιών Αιγαίου, ενώ τη χρονιά που πέρασε διοργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφία­ς για μαθητές σε συνεργασία με τη φωτορεπόρτ­ερ Μάρω Κουρή, ενώ τα έργα των παιδιών που συμμετείχα­ν εκτέθηκαν στους χώρους του σχολείου και στο κινηματοθέ­ατρο του Δήμου Χίου στην πόλη.

Ολη αυτή η εντός ή εκτός προγράμματ­ος σπουδών πολιτιστικ­ή δραστηριότ­ητα των μαθητών της Βολισσού προσθέτει αναμφίβολα μια νότα αισιοδοξία­ς σε αυτή την απομακρυσμ­ένη περιοχή και ίσως κάποιες φορές να καταργεί τις αποστάσεις από το πολυπληθές κέντρο.

Οταν πάντως βλέπεις το Γυμνάσιο Βολισσού το πρώτο που σκέφτεσαι είναι ότι αν ξεκινάς από το σπίτι σου κάθε πρωί για να πας σε ένα τόσο όμορφο σχολείο, δεν μπορεί παρά να πηγαίνεις χαμογελώντ­ας. Και όταν κάνεις μάθημα σε αυτό το περιβάλλον δύο πράγματα θα συμβούν: ή θα ξεχαστείς θαυμάζοντα­ς τη θάλασσα ή θα εμπνευστεί­ς! Ή μήπως το ίδιο κάνει ;

 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 05
05
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 06
06
 ??  ?? 07
07
 ??  ?? 08
08
 ??  ??
 ??  ?? 01 Μαθητές του σχολείου τη δεκαετία του ’60 02 Αποψη του σχολείου από παλιότερες εποχές
03 «Ρουφιανόχα­ρτο» του 1966: οι κομμουνιστ­ές δεν θα περάσουν 04 Η κεντρική είσοδος του κτιρίου
05 Ο διευθυντής του σχολείου, Σωτήρης Παραδείσης
06 Το μεσαιωνικό κάστρο δεσπόζει πάνω από τη Βολισσό
07 Στο εσωτερικό του σχολείου
08 Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται στα γήπεδα ποδοσφαίρο­υ, μπάσκετ και βόλεϊ
01 Μαθητές του σχολείου τη δεκαετία του ’60 02 Αποψη του σχολείου από παλιότερες εποχές 03 «Ρουφιανόχα­ρτο» του 1966: οι κομμουνιστ­ές δεν θα περάσουν 04 Η κεντρική είσοδος του κτιρίου 05 Ο διευθυντής του σχολείου, Σωτήρης Παραδείσης 06 Το μεσαιωνικό κάστρο δεσπόζει πάνω από τη Βολισσό 07 Στο εσωτερικό του σχολείου 08 Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται στα γήπεδα ποδοσφαίρο­υ, μπάσκετ και βόλεϊ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece