Ο Νόλαν πάει πόλεμο

Ο σκηνοθέτης του «Dark Knight» ταξιδεύει στην ακτή της Δουνκέρκης του 1940

Documento - - VILLE ΣΙΝΕΜΆ - Κωνσταντίνος Καϊμάκης Δουνκέρκη (Dunkirk)

Πολεμική, διεθνούς συμπαραγωγής 2017 (106΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κρίστοφερ Νόλαν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Φιον Γουάιτχεντ, Τομ Γκλιν-Κάρνι, Χάρι Στάιλς, Κίλιαν Μέρφι, Κένεθ Μπράνα, Τομ Χάρντι

What’s up, doc?

Τον Μάιο του 1940 στην παραλία της Δουνκέρκης εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από τις γερμανικές δυνάμεις.

Η ετυμηγορία

Η επιχείρηση «Ντιναμό» που σχεδιάστηκε από τους Βρετανούς για τη διάσωση των εγκλωβισμένων συμμαχικών δυνάμεων (σχεδόν 200.000 Βρετανοί και 140.000 Βέλγοι και Γάλλοι στρατιώτες) έδειχνε εξαρχής καταδικασμένη.

Τελικά η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία που ξεπέρασε κατά πολύ ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους, όμως οι ιστορικοί ακόμη δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς για ποιον λόγο οι Γερμανοί δεν αποδεκάτισαν τους εχθρούς τους.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν παίρνει ουσιαστικά θέση για τις ιστορικές παραμέτρους της Δουνκέρκης. Ενδιαφέρεται πρωτίστως να φτιάξει ένα καλοχτισμένο πολεμικό έπος που δεν θα έχει προηγούμενο στην ιστορία του σινεμά και ίσως του χαρίσει το πρώτο του Οσκαρ. Ως έναν βαθμό τα καταφέρνει. Σε ένα πολεμικό φιλμ παλιάς κοπής όπου η δράση είναι μάλλον δευτερεύουσας ση- μασίας (οι μοναδικές σκηνές μάχης αφορούν τις καλοφτιαγμένες εναέριες μονομαχίες Βρετανών και Γερμανών πιλότων, ενώ σε κανένα άλλο σημείο του φιλμ δεν απεικονίζονται οι Γερμανοί, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ενός αόρατου μπαμπούλα), ο δημιουργός των «Inception» και «Interstellar» ποντάρει στον φόβο του θανάτου και στη σιωπή.

Υπάρχουν ποιητικές σκηνές όπου ο γαλήνιος ήχος των κυμάτων και των πουλιών λειτουργεί αντιστικτικά στο σκηνικό του θανάτου ή άλλες όπου η εκατόμβη της Δουνκέρκης θυμίζει ειδυλλιακό τουριστικό θέρετρο. Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφιβολία για το τι διακυβεύεται εκείνες τις στιγμές. Δύο είναι τα μοτίβα στα οποία πατάει ο Νόλαν για να φτιάξει ένα πολεμικό θρίλερ με δραματικές κορυφώσεις. Από τη μια είναι το θέμα της επιβίωσης. Από την άλλη είναι η ταυτότητα του ήρωα.

Σε μια στροφή 180 μοιρών ο δημιουργός μετατρέπει τη «Δουνκέρκη» του από τοπίο θανάτου σε πεδίο δόξης λαμπρό, αναδεικνύοντας

Το πολεμικό έπος του Κρίστοφερ Νόλαν είναι μια τεχνικά άρτια δημιουργία (μυρίζομαι ήδη αρκετά Οσκαρ...) σχετικά με την αινιγματική μάχη της Δουνκέρκης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.