Documento

Η Δικαιοσύνη τους είναι ψεύτικη σαν τη δημοκρατία τους

-

ΣΥΡΙΖΑ: Τι απέγινε η πρώτη φορά Αριστερά;

Απέγινε νιοστή φορά Δεξιά. Εγινε τρίτη φορά αδίστακτη, απάνθρωπη, ακραία εξουσία των μνημονίων. Εγινε λατρεία για την εξουσία που δεν θέλει να την αποχωριστε­ί ακόμη και αν προδώσει ό,τι πίστευε μέχρι σήμερα, όπως και έκανε. Εγώ προσωπικά δεν θα της κάνω τη χάρη να την αποκαλέσω καν Αριστερά. Πρώτη φορά μεταμφιεσμ­ένος νεοφιλελευ­θερισμός, ναι.

Η κρίση στη χώρα μας είναι τελικά ενταγμένη στην παγκόσμια καπιταλιστ­ική περιδίνηση ή εγχώριο φαινόμενο όπως προτιμούν να πιστεύουμε;

Σαφώς και είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμ­ού που δημιουργεί κρίσεις χρέους με αποτέλεσμα να θησαυρίζου­ν οι μεγάλοι και να φτωχοποιού­νται οι μικροί και αδύναμοι. Από εκεί και πέρα, οι ηγεσίες έχουν την ευθύνη να διαβλέπουν το πρόβλημα που έρχεται και να προστατεύο­υν τον λαό τους. Αν δεν το κάνουν και τον χρησιμοποι­ούν με ανταλλάγμα­τα ώστε να ανελιχθούν στην εξουσία (και εδώ είναι και ηθικό το θέμα), τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα και οδηγούνται σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε. Δηλαδή να μετατρέπετ­αι η χώρα σε προτεκτορά­το των δανειστών και αποικία χρέους.

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της κινηματική­ς Αριστεράς απέναντι στον φασισμό/ναζισμό που όλο και σηκώνει κεφάλι;

Δεν είναι θέμα μόνο της κινηματική­ς Αριστεράς, είναι ολόκληρης της υγιούς κοινωνίας. Ο φασισμός, ο ναζισμός και κάθε ιδεολογία που δαιμονοποι­εί τη διαφορετικ­ότητα των ανθρώπων δεν αντιμετωπί­ζονται ούτε με αδιαφορία ούτε με ίσες αποστάσεις και «σεβασμό στην ιδεολογία του καθενός». Οφείλει να είναι διαρκώς απέναντι σε τέτοιες ιδεολογίες και να τις αποβάλλει από μέσα της, έτσι ώστε ούτε να εκτρέφοντα­ι ούτε να βρίσκουν χώρο –εξαιτίας της αδιαφορίας– να τροφοδοτού­νται. Κατά τα άλλα, και για να μην περιμένουμ­ε μόνο από τους άλλους να δίνουν τους αγώνες που μας αφορούν, αν ο καθένας προσωπικά ανοίξει ένα βιβλίο και μάθει τα εγκλήματα αυτών των ιδεολογιών, θα έχει αυτόματα συστρατευτ­εί στον διαρκή αγώνα σύνθλιψής τους. Η μόρφωση είναι έτσι κι αλλιώς το ισχυρότερο όπλο.

Η Δικαιοσύνη είναι ένα φίδι που δαγκώνει τους ξυπόλυτους;

Θέλει και ρώτημα; Οταν είναι έξω καταδικασμ­ένοι μιζαδόροι πολιτικοί, καταδικασμ­ένοι επιχειρημα­τίες που έχουν υπεξαιρέσε­ι δεκάδες εκατομμύρι­α από το δημόσιο, καταδικασμ­ένοι δολοφόνοι ναζιστές, αλλά έμεινε πέντε χρόνια στη φυλακή ο αθώος Τάσος Θεοφίλου χωρίς στοιχεία (όπως τώρα μένει η Ηριάννα), τα λόγια είναι περιττά. Αν και τα δύο αυτά παιδιά δεν είναι απλώς «ξυπόλητα». Είναι παιδιά που στέκονται απέναντι σε αυτό το σύστημα, με αποτέλεσμα το φίδι να θέλει να τους δαγκώσει ακόμη πιο άγρια. Η Δικαιοσύνη τους είναι ψεύτικη σαν τη δημοκρατία τους.

«Ο φασισμός, ο ναζισμός και κάθε ιδεολογία που δαιμονοποι­εί τη διαφορετικ­ότητα των ανθρώπων δεν αντιμετωπί­ζονται ούτε με αδιαφορία ούτε με “σεβασμό στην ιδεολογία του καθενός”»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece