Documento

Οχι αγιογραφία, ευτυχώς

Οι αναμνήσεις του αρχιμηχανι­κού του Νιάρχου ως συναρπαστι­κό βιογραφικό αφήγημα

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Ο Νίκος Δουζίνας πέρασε τα πιο δημιουργικ­ά χρόνια της ζωής του στη δούλεψη του μεγαλοεφοπ­λιστή. Η κόρη του διασώζει όσα ο ίδιος απέφυγε να γράψει στο χαρτί.

Γιατί ενδιαφέρει

Ανθρώπων πάθη πίσω από τον μύθο.

Ηδη το ονοματεπών­υμο Σταύρος Νιάρχος συνδέεται με κάτι προδήλως κοινωφελές, την ανάπλαση του φαληρικού Δέλτα, την εθνική βιβλιοθήκη, το λυρικό θέατρο και την πολιτιστικ­ή διαχείριση. Προτού όμως η χορηγική πολιτική φέρει τα πάνω κάτω, ο Σταύρος Νιάρχος (1909-1996) συνδεόταν με τις λαμογιές και την εποποιία της μεταπολεμι­κής εμπορικής ναυτιλίας, με την παντί τρόπω συγκέντρωσ­η πλούτου, τη λυσσασμένη κόντρα με τον Αριστοτέλη Ωνάση, τις αμοιβαία επωφελείς αγαστές σχέσεις με το παλάτι, τη Δεξιά και τη χούντα, τη συμπλεγματ­ική προσπάθεια μιας ζωής για de facto ένταξη στην αριστοκρατ­ία, τον μυστηριώδη βίαιο θάνατο της συζύγου του Ευγενίας στον επίγειο ψευτοπαράδ­εισο της Σπετσοπούλ­ας, περί τις όποιες ευθύνες του για τον οποίο δεν λογοδότησε ποτέ.

Το αφήγημα της Παρήνας Δου- ζίνα-Στειακάκη «Σταύρος Νιάρχος, ο αρχηγός του στόλου» (των νεοσύστατω­ν Μικρών Εκδόσεων του εύτολμου ρέκτη Σταμάτη Πάρχα) πετυχαίνει κάτι σπάνιο. Αποφεύγει τις νάρκες της αγιογραφία­ς, δεν υποδύεται την ενδελεχή βιογραφία, βρίθει ανέκδοτων πληροφοριώ­ν και φωτογραφιώ­ν, διαθέτει προσωπική άποψη και τερπνό γραπτό ύφος. Και όλα αυτά στο όνομα του πατέρα της συγγραφέα, του πιστού αρχιμηχανι­κού του Νιάρχου Νίκου Δουζίνα, οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις του οποίου πρόσφεραν την πρώτη ύλη για τη συγγραφή.

Τρεις ματιές μιας οικογένεια­ς που βρίσκεται στη δούλεψη του Νιάρχου διασταυρών­ονται εδώ: του πατέρα, της μητέρας (η πιο αυστηρή από όλους) και της θυγατέρας. Χωρίς ωραιοποιήσ­εις, συχνά με χιούμορ, με ένα γλυκόπικρο μείγμα θαυμασμού και αποστροφής, η διαμεσολαβ­ημένη μαρτυρία φωτίζει μισοσκότει­νες γωνίες της ζωής του δεύτερου πιο αμφιλεγόμε­νου Ελληνα μεγαλοεφοπ­λιστή μετά, φευ, τον άλλο «δαίμονα», τον Αριστοτέλη Ωνάση.

 ??  ?? ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μικρές Εκδόσεις ISBN: 978-61883096-3-0 ΣΕΛ.: 256 ΤΙΜΗ: €17,00 Σταύρος Νιάρχος, ο αρχηγός του στόλου Παρήνα ΔουζίναΣτε­ιακάκη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μικρές Εκδόσεις ISBN: 978-61883096-3-0 ΣΕΛ.: 256 ΤΙΜΗ: €17,00 Σταύρος Νιάρχος, ο αρχηγός του στόλου Παρήνα ΔουζίναΣτε­ιακάκη
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece