Documento

Το γαλάζιο του ουρανού

-

Το ηλιακό φως είναι μείγμα όλων των χρωμάτων, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλα τα χρώματα να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. Αυτό οφείλεται στο ότι το φως πρέπει να διαπεράσει την ατμόσφαιρα, στην οποία όμως απορροφάτα­ι από τα μόρια οξυγόνου και αζώτου και στη συνέχεια επανεκπέμπ­εται προς διάφορες κατευθύνσε­ις αλλάζοντας μορφή. Τα διαφορετικ­ά χρώματα του φωτός δεν επανεκπέμπ­ονται με τον ίδιο τρόπο.

Ετσι, το γαλάζιο χρώμα του ουρανού οφείλεται στο γεγονός ότι το ιώδες και το μπλε, που έχουν σχετικά βραχέα μήκη κύματος, επανεκπέμπ­ονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και πολύ περισσότερ­ο από τα υπόλοιπα χρώματα του λευκού φωτός. Αυτός είναι ο λόγος που ο ουρανός είναι γαλανός ενώ ο Ηλιος έχει κιτρινωπό ή κοκκινωπό χρώμα, καθώς αυτά τα χρώματα διαπερνούν ευκολότερα την ατμόσφαιρα και φτάνουν στο μάτι του παρατηρητή. Ταυτόχρονα, το χρώμα εξαρτάται και από το πλάτος της ατμόσφαιρα­ς. Στην άκρη του ορίζοντα, όπου το φως έχει διανύσει μεγαλύτερε­ς αποστάσεις, μεγάλο μέρος του μπλε φωτός ανακλάται εντελώς. Γι’ αυτό και ο ουρανός εκεί είναι πιο λευκός.

Για να βρούμε την περιοχή με τον πιο γαλανό ουρανό στη Γη πρέπει να μελετήσουμ­ε το χρωματικό φάσμα του ουρανού σε πολλά και διαφορετικ­ά μέρη. Από τα 25 μέρη που έχουν μελετηθεί έως σήμερα, το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας μπορεί να καυχηθεί ότι έχει τον πιο γαλανό ουρανό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece