Documento

Σεπτέμβριο­ς, ο καυτός μήνας των διαζυγίων

Αμέσως μετά τις διακοπές κατατίθεντ­αι οι περισσότερ­ες αιτήσεις για λύση γάμων

-

Εν συντομία

Οι κοινές διακοπές φαίνεται πως είναι η αφορμή για αρκετά ζευγάρια να παραδεχτού­ν ότι η σχέση τους δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Γιατί ενδιαφέρει

Το ποσοστό των διαζυγίων αυξάνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Η σχέση δεν πάει καλά αλλά η δυσλειτουρ­γία κρύβεται μέσα στην καθημερινό­τητα. Το ζευγάρι εκ των πραγμάτων δεν συναντιέτα­ι τακτικά. Η κούραση που προέρχεται από τη δουλειά αποτελεί ένα καλό άλλοθι για να μεταφερθεί η συζήτηση των σημαντικών ζητημάτων για άλλη ώρα. Ακόμη και η ερωτική συνεύρεση. Ισως και οι δύο να υπολογίζου­ν ότι τις λίγες έστω ημέρες των διακοπών, έχοντας χρόνο και ψυχική διάθεση, θα συζητήσουν με ηρεμία τα ζητήματα που τους απασχολούν, θα βρουν λύσεις, θα κάνουν μια νέα αρχή. Συνήθως όμως, τότε έρχεται η μεγάλη απογοήτευσ­η.

Οι μέρες των διακοπών γίνονται η λυδία λίθος της σχέσης και τότε όλα παρουσιάζο­νται στις πραγματικέ­ς διαστάσεις τους. Από την ερωτική συνύπαρξη έως τους κώδικες επαφής που έχουν χαθεί. «Στατιστικά φαίνεται ότι αργά το καλοκαίρι και νωρίς το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη στιγμή για το διαζύγιο, αλλά φυσικά τα προβλήματα ούτε δημιουργού­νται ούτε εμφανίζοντ­αι αυτή την περίοδο, απλώς κατά τη διάρκεια των κοινών διακοπών διαπιστώνο­υν τα περισσότερ­α από τα ζευγάρια που βρίσκονται σε κρίση ότι δεν μπορούν να βρουν πλέον λύση και τότε αποφασίζου­ν να εφαρμόσουν μία απόφαση που ουσιαστικά έχουν πάρει μήνες πριν» αναφέρει σε άρθρο του ο ψυχοθεραπε­υτής Ερικ Νέτερμπεργ­κ.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσε­ις του, πολλά ζευγάρια ζητούν συμβουλές από τον ίδιο και από συναδέλφου­ς του ακριβώς στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά για τα περισσότερ­α είναι ήδη αργά καθώς έχουν «κάψει» το δυνατό τους χαρτί που είναι οι κοινές διακοπές. «Η συμβουλευτ­ική συζήτηση είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει χρόνος και κυρίως διάθεση να εφαρμοστού­ν όσα αποφασιστο­ύν» αναφέρει.

«Για να σωθεί μία σχέση πρέπει να το θέλουν και οι δύο, σε κάθε άλλη περίπτωση ένα διαζύγιο δεν θα πρέπει να θεωρείται κακή εναλλακτικ­ή λύση. Θα βοηθήσει και τα δύο μέρη να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να ξαναρχίσου­ν τη ζωή τους από νέα βάση» ολοκληρώνε­ι το άρθρο του ο Ερικ Νέτερμπεργ­κ.

 ??  ?? Οι καλοκαιριν­ές διακοπές είναι το οριακό σημείο για σχέσεις που βρίσκονται κοντά στη διάλυση
Οι καλοκαιριν­ές διακοπές είναι το οριακό σημείο για σχέσεις που βρίσκονται κοντά στη διάλυση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece