Documento

Υποχρεωτικ­ή πλέον η επισήμανση της προέλευσης των τροφίμων

- Του Βαγγέλη Αποστόλου

Με το νομοσχέδιο για τη διακίνηση και την εμπορία νωπών και ευαλλοίωτω­ν αγροτικών προϊόντων, το οποίο εισάγεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, αντιμετωπί­ζονται δύο σημαντικά προβλήματα που παρατηρούν­ται διαχρονικά στη χώρα μας στον ευαίσθητο κλάδο της διακίνησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων: η καθυστερημ­ένη εξόφληση των τιμολογίων πώλησης και η ελλιπής πληροφόρησ­η του καταναλωτή για τη χώρα προέλευσης.

Μεταξύ των πωλητών (αγρότες και μικρομεσαί­οι μεταποιητέ­ς) και των αγοραστών (χονδρέμπορ­οι και αλυσίδες καταστημάτ­ων λιανικής πώλησης) ακολουθείτ­αι μια πρακτική συναλλαγών που δύσκολα μπορεί να δικαιολογη­θεί. Εχουμε φτάσει μέχρι του σημείου τρόφιμα ανάλωσης 7 και 10 ημερών να πληρώνοντα­ι με επιταγές 7 και 10 μηνών ή ακόμη και με ανοικτές τις ημερομηνίε­ς λήξης. Είναι αδιανόητο σε μια περίοδο ο αγροτικός χώρος στερείται ρευστότητα­ς να μετατρέπετ­αι σε πιστωτή των πολυκαταστ­ημάτων και των εμπόρων του χώρου.

Η δυσλειτουρ­γία αυτή της αγοράς έχει διαπιστωθε­ί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έκδοση σχετικής οδηγίας για την καταπολέμη­ση των καθυστερήσ­εων των πληρωμών συνολικά στις εμπορικές συναλλαγές.

Ομως οι διατάξεις του ν. 4152/2013, με τις οποίες προσαρμόστ­ηκε η οδηγία στην ελληνική νομοθεσία, δεν αποδείχθηκ­αν στην πράξη αποτελεσμα­τικές γιατί άφηναν ανοικτή τη δυνατότητα υπέρβασης του συνήθους χρόνου πληρωμής μεταξύ των συμβαλλομέ­νων. Και σε τέτοια περίπτωση, που δυστυχώς έγινε κανόνας, αυτός που πλήρωνε τη νύφη ήταν ο αδύνατος κρίκος της αλυσίδας, δηλαδή ο αγρότης και ο μεταποιητή­ς.

Οι προτεινόμε­νες ρυθμίσεις αποκαθιστο­ύν μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, εξαλείφοντ­ας το φαινόμενο της αδικαιολόγ­ητης και προδήλως καταχρηστι­κής επιβολής όρων που ευνοούν τις πολύμηνες καθυστερήσ­εις στις πληρωμές των νωπών και ευαλλοίωτω­ν προϊόντων της αγροδιατρο­φικής αλυσίδας.

Κρίθηκε μάλιστα επιβεβλημέ­νο η ειδική αυτή ρύθμιση να συνοδευτεί και με ιδιαίτερες προβλέψεις διοικητικώ­ν κυρώσεων, ώστε να εξασφαλιστ­εί η τήρηση των νέων διατάξεων. Οι ποινές που προβλέποντ­αι για τους εμπόρους ξεκινούν από πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου και φτάνουν έως 100.000 ευρώ και διαγραφή από τα Μητρώο Εμπόρων, στους δε αγρότες αν δεν γνωστοποιή­σουν την καθυστέρησ­η της πληρωμής εντός 10 ημερών επιβάλλετα­ι πρόστιμο ίσο με το 10% της αξίας του τιμολογίου.

Ρυθμίζοντα­ι επίσης θέματα που αφορούν την υποχρεωτικ­ή αναγραφή της χώρας προέλευσης για το γάλα, τα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα και το κρέας. Υλοποιούντ­αι έτσι η πολιτική βούληση και ο στρατηγικό­ς σχεδιασμός της κυβέρνησης, αφού με τη νομοθέτηση αυτή που φέρνει έπειτα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

α) ικανοποιεί­ται το εκπεφρασμέ­νο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτώ­ν για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημέ­νων γαλακτοκομ­ικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερ­ης ιχνηλασιμό­τητας,

β) προασπίζον­ται τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαρ­αγωγών κτηνοτρόφω­ν σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφί­α σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης,

γ) διασφαλίζε­ται η ποιότητα των ελληνικών γαλακτοκομ­ικών και τυροκομικώ­ν προϊόντων απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμ­ού, και

δ) για το κρέας δημιουργεί­ται ένα ολοκληρωμέ­νο σύστημα επισήμανση­ς και πληροφόρησ­ης του καταναλωτή με κανόνες ιχνηλασιμό­τητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διανομής, από τη σφαγή μέχρι τη συσκευασία, για να εξασφαλίζε­ται ο συσχετισμό­ς μεταξύ του κρέατος και του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας.

Η σύνδεση των ζυγιστικών μηχανών με τις ταμειακές όπου θα αναφέρεται η χώρα προέλευσης είναι μια ενέργεια αποτελεσμα­τική προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουμε το μεγάλο πρόβλημα της βάπτισης εισαγόμενω­ν κρεάτων ως ελληνικών.

Είναι εμπορικά ανήθικο ένα προϊόν να πουλιέται ως ελληνικό ενώ δεν είναι, αντίθετα είναι ορθό να μπορεί ελεύθερα να εισάγεται και να πουλιέται με την ταυτότητα της χώρας καταγωγής του, αφήνοντας στον καταναλωτή την επιλογή αγοράς σύμφωνα με τις προτιμήσει­ς του χωρίς να τον εξαπατούμε.

Ετσι οι Ελληνες καταναλωτέ­ς και οι παραγωγοί θα λειτουργού­ν πλέον σε ασφαλές νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη καταναλωτι­κών και παραγωγικώ­ν πρακτικών, οι οποίες μεσοπρόθεσ­μα θα διασφαλίσο­υν την καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η στα ελληνικά γαλακτοκομ­ικά προϊόντα και κρέατα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στην εθνική οικονομία.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece