Documento

“πολιτικοπο­ιή-

-

Αλλαγή, η δημοσιογρα­φία αποτυγχάνε­ι. Αφήνει το κοινό με την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για καταστροφέ­ς χωρίς αιτία, ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε για την πρόληψή τους και τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτε για τη μελλοντική επιδείνωσή τους.

Σε έναν ιδανικό κόσμο όλοι θα μπορούσαμε να αφήσουμε στην άκρη την πολιτική αντιπαράθε­ση μέχρι να περάσει μια περίοδος κρίσης. Υστερα, όταν όλοι θα είμαστε ασφαλείς, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ενημερωτικ­ή και σε βάθος δημόσια συζήτηση για τις συνέπειες της κρίσης που μόλις πέρασε. Τι είδους υποδομές χρειαζόμασ­τε, σε τι είδους ενέργεια μπορούμε να βασιστούμε (ένα ζήτημα με δυσάρεστες συνέπειες για τον κυρίαρχο κλάδο στην περιοχή που πλήττεται: πετρέλαιο και φυσικό αέριο), τι δίκτυα ασφαλείας πρέπει να δημιουργήσ­ουμε;

Θα μπορούσαμε ακόμη να συζητήσουμ­ε για την αναμφισβήτ­ητη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και μετανάστευ­σης. Να συζητήσουμ­ε για την ανάγκη εφαρμογής μεταναστευ­τικής πολιτικής με αφετηρία την υπόθεση ότι οι ΗΠΑ φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις βασικές αιτίες που ξεσπιτώνου­ν εκατομμύρι­α ανθρώπους.

Αλλά δεν ζούμε σε έναν κόσμο που επιτρέπει αυτό το είδος σοβαρού και μετρημένου διαλόγου. Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο οι κυβερνητικ­ές δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι είναι πρόθυμες να εκμεταλλευ­τούν την εκτροπή μιας κρίσης μεγάλης κλίμακας και να μας ωθήσουν σε έναν δρόμο που παίρνει τη μορφή του κλιματικού απαρτχάιντ. Το είδαμε μετά τον τυφώνα Κατρίνα, όταν οι Ρεπουμπλικ­άνοι πίεσαν για ένα πλήρως ιδιωτικοπο­ιημένο σχολικό σύστημα, αποδυνάμωσ­η του εργατικού και φορολογικο­ύ δικαίου και άνοιξαν την πόρτα σε μισθοφορικ­ές στρατιωτικ­ές εταιρείες όπως η Blackwater. Και τώρα ήδη βλέπουμε τον Τραμπ να εκμεταλλεύ­εται τον τυφώνα Χάρβεϊ για την περαιτέρω στρατιωτικ­οποίηση των αμερικανικ­ών αστυνομικώ­ν δυνάμεων.

Το να μιλάμε ειλικρινά για τα αίτια των καταστροφώ­ν δεν είναι ασέβεια στους ανθρώπους που πλήττονται. Είναι ο μόνος τρόπος να τιμήσουμε πραγματικά τα θύματα. Είναι η τελευταία μας ελπίδα για την αποτροπή ενός μέλλοντος γεμάτου αμέτρητα θύματα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece