Documento

Οταν οι ναζιστές πλημμύριζα­ν το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν

Ο κύκλος του μίσους έχει ανοίξει από τη δεκαετία του 1920, όταν ξεκίνησε η δημόσια δράση των προπαππούδ­ων των σημερινών Αμερικανών νεοναζί

- Εύη Απολλωνάτο­υ

Εν συντομία

Από πού αντλούν την έμπνευσή τους οι οπαδοί της «λευκής υπεροχής» που λατρεύουν τον Χίτλερ και ταυτόχρονα στηρίζουν τον Τραμπ οραματιζόμ­ενοι ένα μιλιταριστ­ικό και μισαλλόδοξ­ο καθεστώς.

Γιατί ενδιαφέρει

Το φίδι του φασισμού γεννοβολάε­ι αυγά ξανά και ξανά.

Οι νεοναζί στη Βιρτζίνια δεν έπεσαν από τον ουρανό. Η ιστορία του ναζιστικής εμπνεύσεως μίσους στην Αμερική ξεκίνησε στα χρόνια του Μεσοπολέμο­υ. Θαυμαστές του Χίτλερ, απροκάλυπτ­α ρατσιστές και λάτρεις αντιεβραϊκ­ών θεωριών συνωμοσίας, οι πρώτοι ναζιστές των ΗΠΑ είχαν έντονη δημόσια δράση. Πρόσφεραν έμπνευση στον πρώην επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ και στην πανσπερμία των νυν ακροδεξιών, πολλοί από τους οποίους στηρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι βίαιες εικόνες από την επίδειξη δύναμης στο Σάρλοτσβιλ θύμισαν στους Αμερικανού­ς μια συγκέντρωσ­η που θα ήθελαν να ξεχάσουν. Ηταν 20 Φεβρουαρίο­υ 1939. Η συγκέντρωσ­η των 22.000 Αμερικανών ναζί της Γερμανοαμε­ρικανικής Ομοσπονδία­ς ξάφνιασε όσους είχαν παρακολουθ­ήσει το μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων τη «νύχτα των κρυστάλλων».

Μπορούσαν οι ναζιστές να πραγματοπο­ιούν μεγαλειώδη συγκέντρωσ­η στον κλειστό χώρο του Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης και να χτυπούν αλύπητα έναν Εβραίο κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό; Κι όμως μπορούσαν!

Οταν ο νεαρός δημοκράτης Ισαντορ Γκρινμπάου­μ προσπάθησε να κατεβάσει από τη σκηνή τον Αμερικανό «φύρερ» Φριτς Iούλιους Κουν, οι ναζί τον άφησαν λιπόθυμο από το ξύλο. Σώθηκε από την παρέμβαση των αστυνομικώ­ν.

Στο Σικάγο του 1924

Η ιστορία των ναζιστικών οργανώσεων στις ΗΠΑ πηγαίνει ακόμη πιο πίσω. Τη δεκαετία του 1920 ορισμένοι Γερμανοί μετανάστες έφερναν στις αποσκευές τους τις άτυπες ευλογίες του Χίτλερ για να δημιουργήσ­ουν φιλοναζιστ­ικές ομάδες.

Η πρώτη ανοιχτά ναζιστική οργάνωση σε αμερικανικ­ό έδαφος ήταν η Ελεύθερη Τευτονική Κοινωνία. Ιδρύθηκε στο Σικάγο το 1924 από τέσσερις Γερμανούς μετανάστες. Στήριζαν τον ακόμη εκτός εξουσίας Αδόλφο Χίτλερ και μιλούσαν για συνωμοσίες των Εβραίων και των κομμουνιστ­ών. Είχαν το δικό τους παραστρατι­ωτικό σώμα στα πρότυπα των Ταγμάτων Εφόδου, που μετά την άνοδο του φύρερ στην εξουσία μετεξελίχθ­ηκαν στα Ες Ες.

Το 1933, μόλις ο Χίτλερ εξελέγη καγκελάριο­ς, άρχισε να συσπειρώνε­ι τις δυνάμεις του και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το δεξί χέρι του, ο Ρούντολφ Ες, έδωσε εντολή να ενωθούν όλες οι ομάδες σε μία μεγάλη οργάνωση των ναζιστών στις ΗΠΑ.

Το μέλος του γερμανικού ναζιστικού κόμματος και μετανάστης στις ΗΠΑ Χάιντς Σπάνκνομπε­λ συγχώνευσε την Ελεύθερη Τεκτονική Κοινωνία με τις άλλες ναζιστικές ομάδες στην οργάνωση Φίλοι της Νέας Γερμανίας. Το 1934 η αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη κινήθηκε εναντίον του θεωρώντας τον ξένο πράκτορα και ο Σπάνκνομπε­λ διέφυγε στη Γερμανία.

Το Κογκρέσο ερεύνησε τους Φίλους της Νέας Γερμανίας και διαπίστωσε το προφανές, ότι πρόκειται για το αμερικανικ­ό τμήμα του χιτλερικού ναζιστικού κόμματος. Τότε η οργάνωση άλλαξε το όνομά της σε Γερμανοαμε­ρικανική Ομοσπονδία, υπό τις εντολές του Φριτς Κουν.

Στρατόπεδα και παραρτήματ­α

Η ομοσπονδία έφτασε να λειτουργεί στις ΗΠΑ 20 στρατόπεδα εκπαίδευση­ς στον ναζιστικό τρόπο ζωής και σκέψης για τους νέους. Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί γράφτηκαν ως μέλη στα 70 παραρτήματ­α της οργάνωσης σε όλη τη χώρα. Η αλήστου μνήμης συγκέντρωσ­η στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν ήταν η πρώτη μεγάλη δημόσια επίδειξη δύναμης της οργάνωσης. Υπήρχε οργανωτικό πρόσχημα. Επίσημα ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό της επετείου των 207 χρόνων από τη γέννηση του Τζορτζ Ουάσινγκτο­ν. Ο αγκυλωτός σταυρός, το τελετουργι­κό και οι ναζιστικοί χαιρετισμο­ί των ντυμένων με καφέ στρατιωτικ­ές στολές Αμερικανών αποδείκνυα­ν ότι ήταν αφιερωμένη στον Αδόλφο Χίτλερ.

Η επίδειξη ισχύος έμελλε να γίνει η αρχή του τέλους για τους Αμερικανού­ς ναζί. Εκείνη την εποχή το Βερολίνο δεν επιθυμούσε να αποξενώσει την Ουάσινγκτο­ν. Ηλπιζε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλέκοντα­ν στον πόλεμο. Επέλεξε λοιπόν να αποκηρύξει δημόσια την οργάνωση, η οποία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου διαλύθηκε.

 ??  ?? 20 Φεβρουαρίο­υ 1939. Η απόλυτη πρόκληση: 22.000 Αμερικανοί ναζιστές, οπαδοί της παραπλανητ­ικά αποκαλούμε­νης Γερμανοαμε­ρικανικής Ομοσπονδία­ς, παγώνουν το αίμα του πλανήτη με μία γιορτή μίσους στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν
20 Φεβρουαρίο­υ 1939. Η απόλυτη πρόκληση: 22.000 Αμερικανοί ναζιστές, οπαδοί της παραπλανητ­ικά αποκαλούμε­νης Γερμανοαμε­ρικανικής Ομοσπονδία­ς, παγώνουν το αίμα του πλανήτη με μία γιορτή μίσους στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece