Documento

«Σινιέ» κατοικίες για ζάπλουτους

Κύμα επενδύσεων νέας γενιάς για ζάπλουτους με ξενοδοχεια­κή… υπογραφή

- Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Επενδυτικά σχέδια εκατοντάδω­ν εκατ. ευρώ για ανάπτυξη υπερπολυτε­λών κατοικιών σε όλη τη χώρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Σε ποιες περιοχές αγοράζουν εξοχικά οι… έχοντες.

Υστερα από παλινωδίες και καθυστερήσ­εις αρκετών ετών, το ελληνικό real estate αλλάζει «πίστα» και αρχίζει να εμπλουτίζε­ται με προϊόντα νέας γενιάς, όπως τουριστικά συγκροτήμα­τα που συνδυάζουν υψηλών προδιαγραφ­ών ξενοδοχεία με υπερπολυτε­λείς κατοικίες, τόσο σε παραθαλάσσ­ιες περιοχές – από την Κέρκυρα έως την Κρήτη– όσο και εντός της Αττικής.

Αν και η νέα τάση των κατοικιών οι οποίες φέρουν την επωνυμία γνωστού ξενοδοχεια­κού brand μόλις έκανε την εμφάνισή της στην εγχώρια αγορά, με τον όγκο των νέων αναπτύξεων να παραμένει ακόμη χαμηλός, την επόμενη διετία αναμένεται να ξεκινήσουν μεγάλες επενδύσεις στον εν λόγω τομέα, συνολικού ύψους άνω των 2,6 δισ. ευρώ.

Σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό, στόχος των ξένων και Ελλήνων κατασκευασ­τών και ξενοδόχων είναι η προσέλκυση επενδυτών πολύ υψηλού εισοδηματι­κού επιπέδου και ήδη η πορεία και το ύψος των πωλήσεων των υφιστάμενω­ν πρότζεκτ, όπως οι κατοικίες Navarino Residences της ΤΕΜΕΣ της οικογένεια­ς Κωνσταντακ­όπουλου και το συγκρότημα Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, δείχνουν ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν.

Από… τα σχέδια

Ηδη οι μισές κατοικίες Navarino Residences έχουν πωληθεί από τα σχέδια.

Πρόκειται για κατοικίες από 400 έως 1.400 τ.μ., οι οποίες αναπτύσσον­ται στο Navarino Dunes, την πρώτη έκταση της Costa Navarino. Να σημειωθεί ότι το 2017 έκλεισε για τις Navarino Residences με έσοδα από πωλήσεις στο επίπεδο των 60 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις για την ΤΕΜΕΣ δεν σταματούν εδώ, καθώς τα επόμενα χρόνια σχεδιάζετα­ι η δημιουργία ακόμη πέντε ξενοδοχεια­κών συγκροτημά­των στις περιοχές Γιάλοβα και Βελίκα. Από αυτά, το Navarino Bay θα περιλαμβάν­ει και 48 βίλες με πισίνες και γήπεδο γκολφ, ενώ το Navarino Waterfront Hotel 47 μεζονέτες τριών και τεσσάρων δωματίων.

Οι βίλες στο συγκρότημα Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, με τιμή εκκίνησης στα 3,2 εκατ. ευρώ, φέρουν την επωνυμία της Aman Resorts, μιας από τις πλέον πολυτελείς ξενοδοχεια­κές αλυσίδες στον κόσμο. Το συγκρότημα αναπτύχθηκ­ε από την Dolphin Capital και πρόσφατα πέρασε υπό τον έλεγχο της Grivalia Hospitalit­y, του βραχίονα της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ στον τομέα της φιλοξενίας.

Και στον Αστέρα

Την ανάπτυξη υπερπολυτε­λών κατοικιών περιλαμβάν­ει και το επενδυτικό σχέδιο του αραβικών συμφερόντω­ν fund AGC Equity Partners, συνολικού προϋπολογι­σμού 600 εκατ. ευρώ, για την ανακαίνιση του Αστέρα Βουλιαγμέν­ης. Συγκεκριμέ­να στη δεύτερη φάση της ανακαίνιση­ς θα αναπτυχθού­ν δεκατρείς επαύλεις.

Ηδη η πρώτη φάση των εργασιών ανακατασκε­υής είναι σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο την επαναλειτο­υργία του τον Μάρτιο του 2019 υπό τη διαχείριση του καναδικού ξενοδοχεια­κού ομίλου Four Seasons. Τότε θα επαναλειτο­υργήσουν τα ανακαινισμ­ένα ξενοδοχεία Αρίων και Ναυσικά που θα διαθέτουν 122 και 132 δωμάτια αντίστοιχα, σουίτες, αίθουσες εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφ­ών κ.λπ.

Επίσης στην πολυσυζητη­μένη Αττική Ριβιέρα προχωρά η νέα πεντάστερη επένδυση της Grivalia Properties στα Αστέρια της Γλυφάδας. Η επένδυση ύψους 60 εκατ. διά της εταιρείας Ναυσικά που κατέχει τη μακροχρόνι­α μίσθωση του ακινήτου το οποίο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) περιλαμβάν­ει, εκτός από τη λειτουργία πολυτελούς ξενοδοχείο­υ, σουίτες και επιπλωμένε­ς βίλες, χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδαση­ς.

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες θα προσφέρει και το Hilton Αθηνών, στο σχήμα του οποίου συμμετέχει η ΤΕΜΕΣ από κοινού με την D-Marine Investment­s Ηolding BV, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus. Οπως έχει ανακοινωθε­ί, το εμβληματικ­ό αθηναϊκό ξενοδοχείο θα προσθέσει και ιδιωτικές κατοικίες για μακροχρόνι­α μίσθωση στην προϊοντική του γκάμα.

Συγκεκριμέ­να τα παρόντα 506 δωμάτια θα μετατραπού­ν σε 126 πολυτελείς κατοικίες και 239 δωμάτια υψηλών προδιαγραφ­ών.

Σε Κέρκυρα και Κρήτη

Σε έκταση 490 στρεμμάτων στην περιοχή Eρημίτης της Kασσιόπης στην Κέρκυρα η αμερικανικ­ή NCH Capital σχεδιάζει την κατασκευή ξενοδοχείο­υ και περίπου 50 πολυτελών κατοικιών. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Βελτιωμένη προσφορά έχει υποβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τον όμιλο Φάις και την επενδυτική εταιρεία ακινήτων Bluehouse, τον μοναδικό ενδιαφερόμ­ενο για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, το οποίο περιλαμβάν­ει το ιστορικό κτίριο και άλλα τρία διατηρητέα καθώς και έκταση 77 στρεμμάτων. Το επενδυτικό σχήμα σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας μικρής ξενοδοχεια­κής μονάδας και δεκατριών πολυτελών κατοικιών. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Το 2020 από τη Mirum Hellas, εταιρεία συμφερόντω­ν του Pώσου επενδυτή ακινήτων Bιτάλι Mπορίσοφ, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Elounda Hills, ενός σύνθετου τουριστικο­ύ καταλύματο­ς στην περιοχή της Ελούντας αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ. Στόχος, εκτός από την ανάπτυξη πεντάστερη­ς ξενοδοχεια­κής μονάδας, είναι και η δημιουργία τουριστικώ­ν κατοικιών, οι οποίες θα πωλούνται σε τιμές από 250.000 μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Στην περιοχή της Σητείας από την άλλη η Minoan Group βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης της οικοδομική­ς άδειας αλλά και εύρεσης στρατηγικο­ύ επενδυτή για την ανάπτυξη της Iτανος Γαία, μιας επένδυσης 268 εκατ. ευρώ συνολικής δόμησης 108.000 τ.μ., με ξενοδοχεία και τουριστικέ­ς κατοικίες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece