Εχουν καταργήσει το ακατάσχετο στην πράξη

Πιτσιλής και τράπεζες έχουν καταργήσει το ακατάσχετο στην πράξη

Documento - - ΜΠΡΟΣΤΙΝΉ ΣΕΛΊΔΑ - Σταύρος Κ. Χαρίτος

Εν συντομία

Το OK των θεσμών περιμένει το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσουν ρυθμίσεις και διευκολύνσεις προκειμένου να μπει όριο στο μακρύ χέρι της εφορίας με τις αλλοπρόσαλλες κατασχέσεις στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ΑΑΔΕ… έχει ξεφύγει, με κατασχέσεις προνοιακών επιδομάτων, μισθών, λογαριασμών συνδικαιούχων, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση προς τις τράπεζες για την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Επί τάπητος έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών το μείζον ζήτημα των απευθείας κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών από την εφορία καθώς και το ύψος των προστίμων για τους φορολογούμενους που αργούν έστω και μία μέρα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (επιβάλλεται πρόστιμο 15% τον μήνα, δηλαδή 180% ετησίως! – ποιος μίλησε για τοκογλυφία;). Επίσης επανεξετάζεται το ύψος για το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και το ύψος των δόσεων προς την εφορία.

Οι πολίτες υφίστανται καθημερινά σε πολλές περιπτώσεις άδικη μεταχείριση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην οποία επικεφαλής είναι ο Γιώργος Πιτσιλής. Με τις εντολές που έχει δώσει στις τεχνικές υπηρεσίες της, σε συνεργασία με τα στοιχεία λογαριασμών των τραπεζών, κατάσχονται ακόμη και προνοιακά επιδόματα, αδειάζουν κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί για χρέη ενός ή κατάσχεται το ίδιο ποσό σε κάθε λογαριασμό που έχει στην τράπεζα ο οφειλέτης, με αποτέλεσμα να κατάσχονται ποσά πολλαπλάσια της οφειλής!

Σημειωτέον ότι μεγάλες είναι οι ευθύνες των δανειστών στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως σχολιάζουν πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, διότι όσες φορές έχει τεθεί το ζήτημα στα τεχνικά κλιμάκια (τέθηκε επιτακτικά κατά τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας), εκείνα παραπέμπουν στον καλύτερο συντονισμό της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες για να αποφεύγονται οι αδικίες. Τραπεζικές πηγές που συμμετείχαν στις συναντήσεις με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα αναφέρουν στο Documento ότι πρέπει να γίνει συνολική και αναλυτική καταγραφή των επιδομάτων με ρητή πρόβλεψη για τον ακατάσχετο ή μη χαρακτήρα τους, διότι οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια μπορούν να δεσμευτούν και ποια όχι.

Η κυβέρνηση φαίνεται να δουλεύει πάνω σε ένα μοντέλο διευκόλυνσης των φορολογουμένων αφενός, με δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφετέρου. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκαθαρίζουν ότι όσοι χρωστούν στην εφορία και γενικότερα όσοι έχουν χρέη προς το δημόσιο και βεβαίως εντάσσονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα δεν έχουν άλλο όπλο από το να δηλώσουν τον λογαριασμό τους ως ακατάσχετο στο Taxisnet.

Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Τον ακατάσχετο λογαριασμό μπορούν να τον δημιουργήσουν στην ειδική εφαρμογή του Τaxisnet στη διεύθυνση της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και πρέπει να επιλεγεί η ενότητα «Δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες». Οπως προαναφέρθηκε, οι καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο, αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Κατά προτεραιότητα πρέπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός της μισθοδοσίας. Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Τεκμαί-

ρεται ότι στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων. Για παράδειγμα, σε λογαριασμό με υπόλοιπο 2.400 ευρώ και δύο συνδικαιούχους δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση (αν ο λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος), καθώς υπάρχει το όριο προστασίας των 1.250 ευρώ. Γενικώς σε κοινούς λογαριασμούς κατάσχεται το ένα δεύτερο αν οι δικαιούχοι είναι δύο και το ένα τρίτο αν οι δικαιούχοι είναι τρεις.

Λογαριασμοί και μισθοδοσία

Πλην όμως έχει παρατηρηθεί ότι το μακρύ χέρι της ΑΑΔΕ μπαίνει και σαρώνει ακόμη και τους λογαριασμούς στους οποίους υπάρχουν συνδικαιούχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο Συνήγορος του Πολίτη, οι φορολογικές αρχές επιβάλλουν κατάσχεση ακόμη και στην περίπτωση που τα κατατεθειμένα ποσά αποτελούν διακριβωμένα εισοδήματα (μισθοί, συντάξεις, βοηθήματα ή επιδόματα) του ενός μόνο δικαιούχου ο οποίος δεν είναι καν ο οφειλέτης, ενώ οφειλέτης του δημοσίου είναι ο έτερος συνδικαιούχος που δεν έχει νομική σχέση με τα χρήματα.

Στην περίπτωση αυτή το μέσο άμυνας που έχουν οι φορολογούμενοι είναι να σπάσουν τον κοινό λογαριασμό ανοίγοντας ο καθένας δικό του και οι κατασχέσεις να περιοριστούν μόνο στον οφειλέτη.

Εστω ότι ο λογαριασμός μισθοδοσίας είναι ακατάσχετος. Αν ο φορολογούμενος είναι απλήρωτος από την εργασία του δύο μήνες, η εφορία θα δει το συνολικό ποσό. Δηλαδή αν πληρωθεί τον πρώτο οφειλόμενο μισθό μέσα στον τρέχοντα μήνα και λίγες μέρες μετά πληρωθεί τον επόμενο, η εφορία θα δει το συνολικό ποσό. Αν, για παράδειγμα, ο εργαζόμενος αμείβεται με 800 ευρώ τον μήνα και στον λογαριασμό του εμφανιστούν, έστω και με λίγες μέρες διαφορά, 1.600 ευρώ, θα μείνουν τα 1.250 και θα τραβηχτούν τα υπόλοιπα 350 ευρώ. Δηλαδή οι δύο αυτές καταθέσεις από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο δεν λογίζονται ως διαφορετικές, δύο διαφορετικών μηνών, αλλά ως… σούμα. Σε αυτή την περίπτωση τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον εργοδότη, αλλά σε περιόδους κρίσης ρευστότητας όπως η σημερινή σπάνια υπάρχει ανταπόκριση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Συμψηφισμοί

Φορολογούμενοι έχουν μείνει… ενεοί μπροστά στο ΑΤΜ διότι ενώ έχουν κάνει ρύθμιση για τα χρέη τους στην εφορία βλέπουν άδειους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Σε αυτή την περίπτωση, όπως

Μοντέλο διευκόλυνσης των φορολογουμένων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, χωρίς όμως να παραγνωρίζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα

εξηγούν από το ΥΠΟΙΚ, είτε δεν έχουν τηρήσει τις δόσεις –οι οποίες είναι ασφυκτικές, μόλις 12 μήνες– είτε η εφορία συμψήφισε παλαιότερες οφειλές είτε δεν έκαναν ακατάσχετο τον λογαριασμό τους. Σε κάθε περίπτωση ο ακατάσχετος λογαριασμός «είναι μια κάποια λύσις»…

Προνοιακά επιδόματα

Εχει παρατηρηθεί ότι αν σε λογαριασμό ανέργου καταβληθεί μαζεμένο το επίδομα ανεργίας για δύο ή τρεις μήνες και ο ίδιος έχει χρέη στην εφορία, γίνεται της… αναλήψεως από την ΑΑΔΕ.

«Συνταγματικά ανεκτή»

Η νομοθεσία προβλέπει ότι το κατασχετήριο δεν κοινοποιείται στον οφειλέτη, ακριβώς για να μη σπεύσει να αποσύρει τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του. Η σχετική πρόβλεψη έχει κριθεί συνταγματικά ανεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν ο οφειλέτης ρυθμίσει εκ των υστέρων την οφειλή του, τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εις βάρος του συνήθως δεν αίρονται. Σημειωτέον ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει εντοπίσει περιπτώσεις που ο οφειλέτης ρύθμισε την οφειλή του εντός 30 ημερών από τη λήψη του σχετικού ειδοποιητηρίου, αλλά η ΔΟΥ προχώρησε στην έκδοση κατασχετηρίου και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του.

Πολλαπλές κατασχέσεις

Για παράδειγμα, σε οφειλέτη με οφειλή στον ασφαλιστικό φορέα ύψους 2.000 ευρώ έφτασαν να κατασχέσουν 6.000 ευρώ. Ο λόγος; Είχε τρεις λογαριασμούς σε τρεις διαφορετικές τράπεζες και το κατασχετήριο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αποστάλθηκε ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες. Κάθε τράπεζα δεσμεύει το ποσό χωρίς να ελέγχεται εάν η απαίτηση του ασφαλιστικού ταμείου έχει ήδη καλυφθεί.

Πλέον και ακίνητα

Από την πλευρά της η εφορία μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Τα μέτρα αυτά είναι:

α) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια του οφειλέτη, δηλαδή ΙΧ αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.

β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ.

γ) Κατάσχεση ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.