Θρίλερ με τη φορμόλη σε ιχθυοτροφεία

Οι καταγγελίες για την καρκινογόνο ουσία, οι μηνύσεις και η αγωγή του 1 εκατ. ευρώ

Documento - - ΜΠΡΟΣΤΙΝΉ ΣΕΛΊΔΑ - Λαμπρινή Παπαδοπούλου Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Η έκθεση αυτοψίας στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας Ανδρομέδα ΑΕ διαπίστωσε την ύπαρξη φορμόλης. H εταιρεία υποστηρίζει ότι η χρήση ήταν νόμιμη ενώ o πρώην υπάλληλος έχει διαφορετική άποψη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση με την καρκινογόνο ουσία.

Μια αγωγή εταιρείας που ζητά από πρώην υπάλληλό της να καταβάλει 1 και πλέον εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, μηνύσεις για εξύβριση και απειλές, αλλά και σοβαρότατες καταγγελίες για χρήση φορμόλης σε μονάδες ιχθυοτροφείων. Οσα συμβαίνουν μεταξύ του ιχθυολόγου Χρήστου Λοβέρδου-Στελακάτου και της εταιρείας Ανδρομέδα ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, συνθέτουν ένα δικαστικό θρίλερ με σοβαρότατες προεκτάσεις που δεν αποκλείεται να αφορούν και τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες γίνεται χρήση φορμόλης στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας, κάτι που διαπιστώθηκε και από έλεγχο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Με τη μόνη διαφορά ότι, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η χρήση ήταν νόμιμη και με βάση κτηνιατρικές συνταγές, ενώ ο Χρ. Στελακάτος υποστηρίζει ότι μπορεί πράγματι να υπήρχε κτηνιατρική συνταγή, εντούτοις από τον έλεγχο που έγινε δεν διαπιστώθηκε πως «η χορήγηση αυτή ήταν η ενδεδειγμένη ούτε σε ποιο είδος ψαριού χορηγήθηκε».

Η καταγγελία το 2017

Ας πάρουμε όμως ένα ένα τα γεγονότα κατά την εξέλιξη της υπόθεσης. Στις 24 Ιουλίου 2017 ο Χρ. Στελακάτος απέστειλε στον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά έγγραφη καταγγελία αναφορικά με τη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας του ομίλου Ανδρομέδα ΑΕ στην τοποθεσία Ορμος Βάλτου στην Ηγουμενίτσα. Στην καταγγελία ο Χρ. Στελακάτος έκανε λόγο για «σοβαρές ενδείξεις για τη διάπραξη παραβάσεων κατά τις ιχθυοκαλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται» στη συγκεκριμένη μονάδα. Συγκεκριμέ- να αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σε «αλόγιστη χρήση της καρκινογόνου ουσίας φορμαλδεΰδης ή φορμόλης για την εφαρμογή αντιπαρασιτικών λουτρών στα ψάρια πριν διατεθούν προς κατανάλωση και στην τελική διάθεση των υπολειμμάτων από τις χρησιμοποιούμενες ποσότητες στο ευαίσθητο υδάτινο και ατμοσφαιρικό περιβάλλον της περιοχής», σε «θανάτωση προστατευόμενων ειδών ορθοπανίδας», «χρήση ληγμένων ιχθυοτροφών», «κακές συνθήκες υγιεινής στον χώρο εγκατάστασης», «διαφυγή ψαριών όπως το λαβράκι», «ανορθολογική και ανεξέλεγκτη διάθεση νεκρών ψαριών στο θαλάσσιο οικοσύστημα» κ.λπ.

Η καταγγελία διαβιβάστηκε στο αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Την ίδια περίοδο απέστειλε σχετικό έγγραφο και η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία προς την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Ως αποτέλεσμα κλιμάκιο της συγκεκριμένης διεύθυνσης πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τόσο στη θέση Ορμος Βάλτου στην Ηγουμενίτσα όσο και στη θέση Ορμος Νενούδα στα όρια του Δήμου Φιλιατών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας, πράγματι εντοπίστηκαν δύο πλαστικά δοχεία φορμόλης στις δύο ιχθυοτροφικές μονάδες. Τα δοχεία ήταν βάρους 1.795 κιλών και συνολικού όγκου 1.000 λίτρων, από τα οποία το ένα περιείχε 200 λίτρα διαλύματος φορμόλης ενώ το άλλο δεν είχε ανοιχτεί. Επιπλέον εντοπίστηκαν άδεια δοχεία φορμόλης τα οποία ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ (προορίζονταν για ανακύκλωση), καθώς και ένας «σάκος θεραπείας για την εφαρμογή λουτρών φορμόλης».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας, από την εταιρεία προσκομίστηκαν «το φαρμακευτικό μητρώο της μονάδας, η κτηνιατρική συνταγή και το πιστοποιητικό έγκρισης του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, από τα οποία προέκυψε ότι το φαρμακευτικό μητρώο ήταν ορθά συμπληρωμένο και η χορήγηση της φορμόλης έγινε μετά από έκδοση συνταγής κτηνιατρικών φαρμάκων». Ωστόσο, όπως υποστηρίζει στις προτάσεις που κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ο Χρ. Στελακάτος, «από την έκθεση αυτοψίας προκύπτει μεν η χορήγηση της φορμόλης μετά από έκδοση συνταγής κτηνιατρικών φαρμάκων, αλλά δεν προκύπτει πως η χορήγηση αυτή ήταν η ενδεδειγμένη ούτε σε

ποιο είδους ψαριού χορηγήθηκε». Επίσης στις προτάσεις του ο ιχθυολόγος υποστηρίζει πως το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ δεν σημαίνει «πως δεν είναι επικίνδυνο και τοξικό και η πιθανή χρήση του θα πρέπει να γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις την τήρηση των οποίων η αυτοψία αδυνατεί να διαπιστώσει». Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις του Χρ. Στελακάτου, όπως προκύπτει από την έκθεση αυτοψίας «το σκεύασμα με φορμόλη που χρησιμοποιεί η ενάγουσα είναι εγκεκριμένο για χρήση στην τσιπούρα με κτηνιατρική συνταγή, ενώ δεν προκύπτει έγκριση για τους λοιπούς θαλάσσιους μεσογειακούς ιχθύς όπως το λαβράκι και το φαγκρί».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί παράνομης συσκευασίας ψαριών, χρήσης ακατάλληλων ιχθυοτροφών, θανάτωσης ειδών ορθοπανίδας και διαφυγής ψαριών με έντονη θηρευτική, όπως το λαβράκι, οι ελεγκτές δεν εντόπισαν κάτι σχετικό.

Αυτό που εντόπισαν ήταν η ύπαρξη πλυντηρίου διχτυών στις ιχθυομονάδες, η εγκατάσταση του οποίου όμως δεν προβλεπόταν από τους τότε περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας που περιλαμβάνονται στις Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ). Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας, οι ελεγκτές εντόπισαν «ασυμφωνία των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας αναφορικά με τους ιχθυοκλωβούς, ως προς τον συνολικό αριθμό τους, τη συνολική επιφάνειά τους αλλά και ως προς τον τύπο των χρησιμοποιούμενων ιχθυοκλωβών».

Το χρονικό των διώξεων

Στις καταγγελίες του Χρ. Στελακάτου η εταιρεία απάντησε με κατάθεση αγωγής. Σε αυτήν η εταιρεία αρνείται όλα όσα αναφέρει ο καταγγέλλων και μάλιστα ζητεί από τον Χρ. Στελακάτο το ποσό του 1.000.055 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη. Η εν λόγω αγωγή έχει εκδικαστεί αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος μιλώντας στο Documento κάνει λόγο για προσπάθεια οικονομικού αφανισμού του. «Είναι ξεκάθαρο πως ο οικονομικά δυνατότερος προσπαθεί να συντρίψει τον ασθενέστερο οικονομικά» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι για όλα αυτά είχε ενημερώσει τους ανωτέρους του στην εταιρεία κατά το παρελθόν και είχε δεχτεί «ψυχολογικό πόλεμο».

Από την πλευρά της η δικηγόρος Αννυ Παπαρούσου, η οποία έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Χρ. Στελακάτου από κοινού με τη δικηγόρο Χρύσα Πετσιμέρη, υπογραμμίζει στο Documento: «Σε σχέση με τις υπόλοιπες καταγγελίες, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για άσκηση δικαιολογημένου ενδιαφέροντος ενός ενεργού πολίτη ο οποίος ενδιαφέρεται για τα κοινά και θέτει ερωτήματα τα οποία αντί να απαντηθούν επιστημονικά απαντώνται με αγωγές και μηνύσεις».

Παράλληλα, ασκήθηκε εναντίον του μήνυση από υπάλληλο της εταιρείας για εξύβριση και απειλή. Συγκεκριμένα, στις 23 Αυγούστου 2017 εργαζόμενη της επιχείρησης τον κατηγόρησε ότι «με πρόθεση της προκάλεσε τρόμο και ανησυχία απειλώντας την με βία και απευθυνόμενος σε αυτήν με φράσεις όπως: “δεν θα σε πετύχω εκτός πόλης που δεν θα έχεις τους δικούς σου, θα δεις τι θα σου κάνω, θα σε απαγάγω, θα ζητήσω λύτρα και αν ο πατέρας σου δεν τα στείλει θα σε στέλνω κομμάτι κομμάτι, θα σου κάψω το Q3”». Ακόμη, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, προσέβαλε με λόγο την τιμή και την υπόληψη της εγκαλούσας λέγοντάς της «άντε μωρή που ξύνεις τα @ σου». Η ίδια ανέφερε πως αφορμή για αυτήν τη λεκτική επίθεση ήταν συνομιλία που είχαν πριν από περίπου έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας του είχε ζητήσει να είναι πιο συνεργάσιμος έτσι ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία και η δουλειά τους.

Η απόφαση που εκδόθηκε τον καταδίκασε σε επτά χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και χωρίς ανασταλτικό δικαίωμα στην έφεση. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροί του, για την εν λόγω απόφαση δεν κλητεύθηκε σύννομα καθώς η κλήση παραδόθηκε στην παλιά του διεύθυνση, αν και ο ίδιος είχε δηλώσει τη νέα. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ακόμη ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηγουμενίτσας καθώς τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής τιμωρούνται με ανώτατη ποινή μέχρι ένα έτος το καθένα. Ο Χρ. Λοβέρδος-Στελακάτος άσκησε έφεση στις 26.10.2018 ζητώντας παράλληλα τη χορήγηση αναστολής στην έφεσή του, όπως και συνέβη.

«Είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά να υπάρχει μία στην ουσία ανυπόστατη νομικά απόφαση η οποία καταδικάζει τον Χρήστο Λοβέρδο-Στελακάτο σε καταδικαστική ποινή επτά ετών χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα αναστολής στην έφεση για τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής που τιμωρούνται με ποινή έως ενός έτους έκαστο» τονίζει στο Documento η Αν. Παπαρούσου και συμπληρώνει: «Αν και κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση και ζητήθηκε και επιτεύχθηκε η αναστολή εκτέλεσής της, παραμένει ένα πολύ σοβαρό θέμα το πώς υπήρξε και διακινήθηκε εντός του πρωτοδικείου Ηγουμενίτσας αυτή η απόφαση».

Ομως αυτή δεν είναι η μοναδική μήνυση που έχει κατατεθεί σε βάρος του Χρ. Στελακάτου. Την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να εκδικαστεί μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί σε βάρος του από την πλευρά ανώτερου στελέχους της εταιρείας με την κατηγορία της εξύβρισης αλλά και της απαίτησης χρηματικού ποσού προκειμένου να μη δημοσιεύει τίποτα σε βάρος της εταιρείας. Η υπόθεση τελικά έλαβε αναβολή.

Ο Χρ. Στελακάτος βέβαια δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και όλα αυτά τα αποδίδει σε μια προσπάθεια αποδόμησης της προσωπικότητάς του από την πλευρά της εταιρείας. «Είμαι 38 χρόνων, δεν έχω καταδικαστεί ποτέ για τίποτα, δεν έχω δεχτεί ποτέ μήνυση για τίποτα, δεν έχω μηνύσει ποτέ πολίτη για τίποτα, το ποινικό μου μητρώο ήταν καθαρό και ξαφνικά στο δικαστήριο εμφανίζομαι ως απαγωγέας και τρελός. Ολα αυτά έχουν έναν και μόνο στόχο: να αποδομηθώ ως χαρακτήρας» υπογραμμίζει στο Documento.

«Είναι ξεκάθαρο πως ο οικονομικά δυνατότερος προσπαθεί να συντρίψει τον ασθενέστερο οικονομικά» Χρήστος Λοβέρδος-Στελακάτος Καταγγέλλων και μηνυόμενος ιχθυολόγος

Το 2017 ο ιχθυολόγος Χρ. ΛοβέρδοςΣτελακάτος καταγγέλλει επωνύμως τη χρήση φορμόλης σε ιχθυοτροφεία (δεξιά) στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης. Ακολούθησε η έκθεση αυτοψίας (αριστερά η πρώτη σελίδα και το επίμαχο σημείο για την εύρεση της καρκινογόνου φορμαλδεΰδης)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.