Η κομπίνα των POS

Πώς ο πρώην Νο 2 των Jumbo έστησε τη «μηχανή» με τους Κινέζους

Documento - - ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ - Σταύρος Κ. Χαρίτος

Εν συντομία

Θέμα συστημάτων ασφαλείας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αναδεικνύει η υπόθεση.

Γιατί ενδιαφέρει

Οταν ο κ. Παπαευαγγέλου προμηθεύεται τόσο εύκολα POS και μάλιστα από τρεις διαφορετικές τράπεζες, τι να πει το… ψιλικατζίδικο στα Πατήσια που δυσκολεύεται να πάρει έστω και ένα εξαιτίας των προμηθειών που πληρώνει;

Μείζον θέμα για τα συστήματα ελέγχου των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τον κλάδο εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων που υπερβαίνουν τα 86 δισ. ευρώ και της μετοχικής τους κατάρρευσης στο χρηματιστήριο ανέδειξε το σκάνδαλο του Νο 2 του Jumbo, μέχρι πρότινος αναπληρωτή αντιπροέδρου του ομίλου, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Πέρα από δεύτερο χτύπημα στην αξιοπιστία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, τρεις μήνες μετά το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης της Folli Follie από τον εμπνευστή και δημιουργό της Δημήτρη Κουτσολιούτσο, με την υπόθεση Παπαευαγγέλου το θέμα φαίνεται να παίρνει τη νομική οδό μετά την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία ζητά την πραγματοποίηση έρευνας από την Οικονομική Εισαγγελία.

Με το… κόλπο των POS τα οποία διέθετε σε Κινέζους επενδυτές ο κ. Παπαευαγγέλου χρέωνε συναλλαγές με αντικείμενο την αγορά ακινήτων και δέλεαρ την περίφημη Χρυσή Βίζα, θεσμό που γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία, ανασταίνοντας την αγορά ακινήτων, πρωτίστως στην Αθήνα. Ως γνωστόν, ο ενδιαφερόμενος ξένος επενδυτής αποκτά τη Χρυσή Βίζα, δηλαδή άδεια παραμονής στην Ελλάδα, αν αγοράσει ακίνητο στη χώρα μας αξίας από 250 χιλιάδες ευρώ και πάνω. Ο κ. Παπαευαγγέλου λέγεται ότι είχε εξασφαλίσει POS στο όνομα της εταιρείας ακινήτων που διαθέτει, πράγμα αφύσικο για εταιρεία αυτού του αντικειμένου, χωρίς οι εποπτικές αρχές και κυρίως οι τράπεζες να είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν τι υπηρεσίες χρέωνε ο κ. Παπαευαγγέλου.

Μέσω των POS πραγματοποιούνταν συναλλαγές της τάξης των 10 και 20 χιλιάδων ευρώ. Σημειωτέον ότι πριν από το καλοκαίρι η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να προστατέψει το νόμισμά της μετά τους εξουθενωτικούς δασμούς για την οικονομία της που έθεσε σε εφαρμογή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε ρίξει στην αγορά συναλλάγματος για τη στήριξη του γουάν περί το 1 τρισ. δολ.! Πλέον τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας διαμορφώνονται κοντά στα 3,2 τρισ. δολ., οπότε, προκειμένου να αποτρέψει την εξαγωγή συναλλάγματος, επέβαλε capital controls. Που σημαίνει ότι κανείς Κινέζος πολίτης δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές αξίας πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό. Για την ιστορία, μόνο το 2017, όπως γράφουν οι «Financial Times», Κινέζοι επενδυτές ξόδεψαν για την αγορά ακινήτων διεθνώς πάνω από 200 δισ. δολ.!

Η «πατέντα» που εμπνεύστηκε ο κ. Παπαευαγγέλου ήταν να χρεώνει από διαφορετικά POS και βεβαίως από διαφορετικούς λογαριασμούς των Κινέζων επενδυτών μικροποσά για τα δικά τους δεδομένα, της τάξης των 10.000-20.000 ευρώ. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι ο ιδιαίτερα κλειστός άνθρωπος και αθόρυβος επιχειρηματίας είχε δεξαμενή πελατών για να αντλήσει και να τους πασάρει ακίνητα και δη πολυτελή, τα οποία χτυπούσε στους πλειστηριασμούς. Οι ίδιοι κύκλοι εντοπίζουν τους πρόθυμους αγοραστές στους προμηθευτές της Jumbo, οι οποίοι βεβαίως δεν εξαντλούνται στην Κίνα. Μέρος των προμηθευτών του ομίλου εντοπίζεται και στην αγορά της Ρωσίας.

Τράπεζες

Τα POS είναι αριθμημένες συσκευές που παρέχουν τραπεζική υπηρεσία, υπό την έννοια ότι χρήματα μιας συναλλαγής κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από το εποπτικό πλαίσιο να εφαρμόζουν την αρχή «Γνώριζε τον πελάτη σου» (ΚΥC – know your client). Είναι απορίας άξιο πώς ελληνικά POS λειτουργούσαν στο Πεκίνο και κανείς στη διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της ΕΤΕ, από την οποία έγιναν συναλλαγές περί τα 50 εκατ. ευρώ, δεν παραξενεύτηκε.

Ο κ. Παπαευαγγέλου συνεργαζόταν αρχικά με άλλες δύο τράπεζες. Μία εξ αυτών ήταν η Eurobank. Οπως ανέφεραν πηγές της διοίκησής της στο Documento, οι τεχνικές της υπηρεσίες κατά το πρώτο δίμηνο της χρήσης των δικών της POS δεν διαπίστωσαν πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στον τρίτο μήνα της συνεργασίας, όταν οι συναλλαγές ξέφυγαν πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα ασυνήθιστο για ένα μόνο μηχανηματάκι POS. Το αποτέλεσμα ήταν η Eurobank και ακολούθως η Τράπεζα Πειραιώς –POS της οποίας επίσης είχε ο κ. Παπαευαγγέλου, ακολουθώντας την ίδια τακτική (χαλαρά στην αρχή και πανικός στη συνέχεια)– να διακόψουν τις συναλλαγές.

Σημειωτέον ότι στις τράπεζες υπάρχουν επιτροπές ελέγχου οι οποίες παρακολουθούν την ασφάλεια των συναλλαγών. Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν μέλη του ΔΣ. Στην Εθνική Τράπεζα –που πρωταγωνίστησε στη συγκεκριμένη υπόθεση με συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ– πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Andrew McIntyre, αντιπρόεδρος ο Claude Piret, ενώ τα άλλα δύο μέλη είναι Ελληνες.

Oι συναλλαγές με την Εθνική έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ, λόγω του ύψους τους έγιναν αντιληπτές από τις κινεζικές αρχές και έτσι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Στις άλλες δύο τράπεζες, Eurobank και Πειραιώς, οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ. Ενώ πληροφορίες φέρουν και την Alpha να εμπλέκεται στις συναλλαγές μέχρι κάποιου σημείου.

Η «πατέντα» του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου μέσω τριών τραπεζών με αντικείμενο την αγορά ακινήτων από Κινέζους επενδυτές και δέλεαρ τη Χρυσή Βίζα

Χρυσή Βίζα

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η χορήγηση Χρυσής Βίζας κατόπιν πληρωμών με κάρτα απαγορεύεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τους δύο τελευταίους μήνες υπάρχει πλήθος ερωτημάτων στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής για χρήση καρτών προκειμένου να εξασφαλιστεί η άδεια παραμονής! Η δε γραμματεία παραπέμπει τα αιτήματα στο Enterprise Greece και βεβαίως απορρίπτονται. «Δεν μπορούν να γίνουν με ηλεκτρονικά μέσα οι συναλλαγές για κάποιον αλλοδαπό που επιθυμεί να πάρει άδεια παραμονής στη χώρα μας. Κι αυτό διότι δεν διασφαλίζεται η προέλευση των κεφαλαίων» αναφέρουν πηγές κοντά στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα. «Οι πληρωμές γίνονται μόνο με τραπεζικό έμβασμα και δίγραμμες επιταγές» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εnterprise Greece, οι Κινέζοι είναι οι πρώτοι στη λίστα χορήγησης αδειών παραμονής εξαιτίας αγοράς ακινήτου – 1.700 συνολικά. Που σημαίνει ότι στην ελληνική αγορά ακινήτων έχουν ρίξει κατ’ ελάχιστον 425 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων συναλλαγών (90-100 εκατ. ευρώ) το 20% φαίνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί μέσω της εταιρείας Destiny Επενδύσεων του κ. Παπαευαγγέλου!

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Παπαευαγγέλου θεωρεί ότι όλα έγιναν νόμιμα και δηλώνει πως η εταιρεία του, η Destiny Επενδύσεων, έχει οργανωμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ συνεργάζεται με δύο επίσημα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

O πρώην Νο 2 του Jumbo Ευάγγ. Παπαευαγγέλου που υποστηρίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.