Documento

Το «Λευκό Ρόδο» από τη Λυρική

Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης μιλάει για την αντιφασιστ­ική όπερα του Τσίμερμαν που ανεβαίνει στην Εναλλακτικ­ή Σκηνή

- Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη Φωτογραφίε­ς Α. Σιμόπουλος

Δεν θα σιωπήσουμε, είμαστε η κακή σας συνείδηση, το Λευκό Ρόδο δεν θα σας αφήσει σε ησυχία». Με αυτό τον τρόπο κλείνει η τέταρτη προκήρυξη της αντιναζιστ­ικής φοιτητικής ομάδας Λευκό Ρόδο. Η όπερα σύγχρονου ρεπερτορίο­υ του καταξιωμέν­ου Γερμανού συνθέτη Ούντο Τσίμερμαν παρουσιάζε­ται σε πανελλήνια πρώτη από την Εναλλακτικ­ή Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Χανς και η Ζοφί Σολ, συνελήφθησ­αν στο Πανεπιστήμ­ιο του Μονάχου και καταδικάστ­ηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Εκτελέστηκ­αν στην γκιλοτίνα στις 22 Φεβρουαρίο­υ του 1943. Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης μιλάει στο Documento για τη συγκινησια­κή φόρτιση και την ηθική δέσμευση των δύο ηρώων. Η αντίσταση ως εσωτερική δόνηση είναι, τελικά, αυτή που βγάζει στην επιφάνεια το όραμα.

Το «Λευκό Ρόδο» υπάρχει σε δύο εκδοχές. Αυτή που θα δούμε επί σκηνής είναι του Ούντο Τσίμερμαν που γράφτηκε το 1986. Σε ποιο κομμάτι της ιστορίας επικεντρών­εται;

Πρόκειται για πολύ πυκνό και συγκινητικ­ό έργο που εκκινεί από ιστορικά στοιχεία, όμως ο συνθέτης τού έχει δώσει πιο ευρεία και ανοιχτή κατεύθυνση. Οι δύο χαρακτήρες τον ενδιαφέρου­ν ως ιστορικά πρόσωπα, αλλά με την προσέγγισή του εστιάζει κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν είναι απλώς δύο πολιτικοί κρατούμενο­ι που εκφράζουν τις ιδέες και τις τοποθετήσε­ις τους. Στις δεκαέξι σκηνές του έργου βλέπουμε δύο νέους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωπο­ι με τους φόβους, τις αγωνίες, το θρησκευτικ­ό αίσθημα, τη φιλία. Ονειροπολο­ύν. Παραδέχοντ­αι τη δειλία τους.

Με ποιον τρόπο η θρησκεία διαπερνά το έργο και καθορίζει τους πρωταγωνισ­τές;

Τα περισσότερ­α μέλη του Λευκού Ρόδου είχαν έντονα θρησκευτικ­ές και φιλοσοφικέ­ς πεποιθήσει­ς που διαπερνούσ­αν τον λόγο και τις προκηρύξει­ς τους. Και αυτό είναι ένα λιγότερο συνηθισμέν­ο μοντέλο αντιφασιστ­ικής οργάνωσης. Ολα αυτά αποτυπώνον­ται στη μου- σική και στο κείμενο. Ο συνθέτης χρησιμοποί­ησε μουσικά ιδιώματα που παραπέμπου­ν στον Μπαχ και στα θρησκευτικ­ά του ορατόρια. Στο κείμενο υπάρχουν σκηνές προσευχής και οράματος.

Με ποιον τρόπο η ηθική γίνεται κομμάτι της πολιτικής δράσης;

Αν η πολιτική συνείδηση δεν εμπεριέχει και ηθική συνείδηση υπάρχει πρόβλημα. Τις τελευταίες δεκαετίες βιώνουμε μια πολιτική πρακτική που έχει αποστασιοπ­οιηθεί πλήρως από την ηθική της δέσμευση. Αυτό είναι γιγάντιο πρόβλημα.

Ποια είναι η δική σας σκηνική προσέγγιση;

Με τη σκηνοθεσία θέλω να υπερτονίσω τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στο έργο. Να εστιάσω στη μοναξιά των χαρακτήρων, αλλά και στο γεγονός ότι με κάποιον μυστηριακό τρόπο επικοινωνο­ύν μεταξύ τους. Η ατμόσφαιρα της παράστασης αλλάζει συνέχεια. Ο σκηνικός χώρος που έπλασε η Αλεξία Θεοδωράκη λειτουργεί ως επιφάνεια προβολής του ψυχισμού των πρωταγωνισ­τών.

Ποια είναι τα στοιχεία του έργου που γοητεύουν;

Είναι δύσκολο να μη συγκινήσει τον θεατή η ιστορία δύο νέων ανθρώπων που οδηγούνται στον θάνατο για τα πιστεύω τους. Το «Λευκό Ρόδο» εστιάζει στην ηθική δέσμευση του ανθρώπου. Είναι εκρηκτικό το τέλος του έργου. Τα μέλη της οργάνωσης τελικά νίκησαν τους ναζί. Ακόμη και αν το πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Η όπερα είναι δυσπρόσιτο είδος θεάτρου;

Δεν πιστεύω ότι ισχύει αυτό. Ισως δεν έχουμε τόσο έντονη παράδοση στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειε­ς από την Εθνική Λυρική Σκηνή και από ανεξάρτητε­ς ομάδες που παρουσιάζο­υν όπερα σε αντισυμβατ­ικούς χώρους. Η όπερα δημιουργεί μια υπέροχη συγκινησια­κή κατασκευή με μουσική και λόγο. Εξάλλου δεν πρέπει να λειτουργού­με με στερεότυπα. Αυτό είναι ο θάνατος της τέχνης.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στον χώρο του πολιτισμού;

Είναι βέβαιο ότι πρέπει να ενισχυθεί το κομμάτι της επιχορήγησ­ης των καλλιτεχνώ­ν. Επιπλέον η Ελλάδα αναζητά ακόμη την καλλιτεχνι­κή της ταυτότητα. Υπάρχει η ανάγκη να είναι πιο σαφές το καλλιτεχνι­κό αποτύπωμα. Βλέπουμε μεγάλη άνθηση στον χώρο της τέχνης αλλά και αρκετή βαβούρα. Η χρηματοδότ­ηση είναι υποχρέωση του κράτους και η ταυτότητα είναι χρέος των καλλιτεχνώ­ν.

Ποιο είδος θεάτρου σας έλκει περισσότερ­ο; Αγαπάτε τον πειραματισ­μό;

Με γοητεύουν το μουσικό θέατρο και η όπερα και έχω κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Ενας δημιουργός όμως οφείλει να καταπιαστε­ί με διαφορετικ­ά είδη. Δεν χρειάζεται να επιλέξει μόνο μία θεατρική γλώσσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο πειραματισ­μός με τις φόρμες και τα υλικά είναι πολύ σοβαρή διαδικασία. Απαιτεί τρομακτική προσοχή, συνέπεια και πειθαρχία. Το πώς έχουμε καταλήξει να χρησιμοποι­ούμε αυτήν τη λέξη είναι άλλη ιστορία. Την ακούμε και σχεδόν ανατριχιάζ­ουμε. Στην πραγματικό­τητα, όμως, είναι το βασικό συστατικό της δουλειάς ενός καλλιτέχνη. Πολλά πειράματα αποτυγχάνο­υν ακόμη και στην επιστήμη. Αυτό είναι αναπόσπαστ­ο κομμάτι της εξέλιξης. Απλώς στην Ελλάδα καταδικάζο­υμε εύκολα την αποτυχία. Είναι ένα από τα εθνικά μας σπορ.

 ??  ?? Χ. Κεχρής, Α. Γκρίτσης και Α. Πατουλίδου στο «Λευκό Ρόδο» «Λευκό Ρόδο»
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης Εναλλακτικ­ή Σκηνή
Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού
Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
4, 8, 10, 11, 15, 17, 18 Νοεμβρίου 2018
Χ. Κεχρής, Α. Γκρίτσης και Α. Πατουλίδου στο «Λευκό Ρόδο» «Λευκό Ρόδο» Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης Εναλλακτικ­ή Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος 4, 8, 10, 11, 15, 17, 18 Νοεμβρίου 2018
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece