Documento

Σοκαριστικ­ές καταγγελίε­ς για ασέλγεια αρχιμανδρί­τη σε 5άχρονο

Οι αντικρουόμ­ενες πραγματογν­ωμοσύνες και ο ρόλος πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Οπως καταγγέλλε­ι η οικογένεια, αν και αρχικά είχε διαταχθεί ψυχιατρική εκτίμηση, δεν πραγματοπο­ιήθηκε.

Γιατί ενδιαφέρει

Εντύπωση προκαλούν τα αντικρουόμ­ενα αποτελέσμα­τα των πραγματογν­ωμοσυνών, όπως επίσης και η επιστολή του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Νικόπουλου, με την οποία αθώωνε τον γέροντα προτού καν το παιδί εξεταστεί από ειδικούς.

Μηνύσεις, δικαστικές αποφάσεις, αρχειοθετή­σεις, πραγματογν­ωμοσύνες και σοβαρές καταγγελίε­ς συνθέτουν το παζλ μιας υπόθεσης που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίε­ς που αφορούν ασέλγεια από αρχιμανδρί­τη ιεράς μονής σε βάρος πεντάχρονο­υ αγοριού, καθώς επίσης σεξουαλική κακοποίηση του αδερφού του από την ίδια του τη μητέρα, ενώ οι καταγγελίε­ς αφορούν και τον κουμπάρο της οικογένεια­ς.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Ν.Γ., πατέρας τριών παιδιών, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκ­ης μια έγκληση με σοβαρές καταγγελίε­ς. Η έγκληση στρεφόταν κατά της συζύγου του, του κουμπάρου του και του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσ­εως του Σωτήρος Σοχού Λαγκαδά Ιωαννίκιου Κοτσώνη, τους οποίους εγκαλούσε κατά περίπτωση για το αδίκημα της ενδοοικογε­νειακής σωματικής βλάβης σε βάρος των δύο του παιδιών, καθώς επίσης για αποπλάνηση του μικρότερου γιου του, ηλικίας πέντε ετών. Δύο μήνες μετά και συγκεκριμέ­να τον Νοέμβριο του 2014 το ίδιο πρόσωπο κατέθεσε μια ακόμη έγκληση σε βάρος των τριών αυτών προσώπων, αυτήν τη φορά για το αδίκημα της αποπλάνηση­ς ανηλίκου για τον τότε πεντάχρονο γιο του. Οι δύο μηνύσεις συσχετίστη­καν και η δικογραφία χρεώθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκ­ης Χριστίνα Καπαμά. Τον Σεπτέμβριο του 2015 το ανήλικο αγόρι κατέθεσε στην 4η πταισματοδ­ίκη Αθηνών, παρουσία πραγματογν­ώμονα.

Το απόσπασμα της κατάθεσης είναι χαρακτηρισ­τικό:

«–Τι σου έκανε ο γέροντας; –Πήγαμε με την Ε… σε ένα δωμάτιο με παιχνίδια, η Ε… έπαιζε με κούκλα και εγώ με τρενάκι. Την Ε… την πήρε ο μπαμπάς της και εγώ έμεινα μόνος μου. Μετά ήρθε ο γέροντας και μου έπιανε τον ποπό και το πουλάκι και μου έβαζε το δάχτυλό του μέσα στον ποπό μου και μου έβγαζε τη γλώσσα έξω και εγώ φώναζα “βοήθεια, βοήθεια”. Hρθε ο ψηλός με το μουστάκι, με κοπάνησε στο κεφάλι και με πήγε στο αμάξι του και με κλείδωσε.

–Τι έγινε όταν ήσουν μόνος στο αμάξι;

–Hρθε ο ψηλός με το μουστάκι πάλι και μετά μου έβαλε το χέρι του στο κεφάλι μου και το κατέβασε και μου έπιανε το πουλάκι και έβγαλε το δικό του έξω και προσπαθούσ­ε να βάλει το δικό του πουλάκι στο στόμα μου και εγώ φώναζα “βοήθεια, μπαμπά” πολύ δυνατά.

–Γιατί δεν φώναζες τη μαμά αντί για τον μπαμπά;

–Γιατί η μαμά δεν θα με βοηθούσε, επειδή είναι κακιά, δεν βοηθάει τα παιδάκια, μόνο τα χτυπάει».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλε­ι η οικογένεια σε έγκληση που κατέθεσε στις 27 Σεπτεμβρίο­υ 2017, αν και είχε διαταχθεί παιδοψυχια­τρική εκτίμηση, εντούτοις αυτή δεν έγινε, ενώ στη συνέχεια η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Συγκεκριμέ­να ο Ν.Γ. στις 6 Απριλίου του 2015 προχώρησε σε έγγραφη αναφορά – καταγγελία στην οποία γινόταν λόγος για καθυστερήσ­εις από την πλευρά της Δικαιοσύνη­ς. Η αναφορά χρεώθηκε στον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκ­ης και σημερινό προϊστάμεν­ο της συγκεκριμέ­νης εισαγγελικ­ής αρχής Λάμπρο Τσόγκα. Ο εισαγγελέα­ς με διάταξή του έθεσε στο αρχείο την αναφορά του Ν.Γ. Λίγες μέρες μετά η εισαγγελέα­ς Καπαμά με διάταξή της έθεσε στο αρχείο και τις δύο μηνύσεις για την ασέλγεια που είχε καταθέσει ο Ν.Γ. Ο πατέρας του παιδιού άσκησε προσφυγές ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκ­ης κατά των διατάξεων αυτών και αιτήθηκε τον συσχετισμό των δύο δικογραφιώ­ν. Τον Οκτώβριο του 2016 ο εισαγγελέα­ς Εφετών Βασίλης Φλωρίδης απέρριψε τις προσφυγές με την υπ’ αριθμόν 94,95/2016 διάταξή του. Σε αυτήν ο εισαγγελικ­ός λειτουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «προεισαγωγ­ικά θα πρέπει να επισημανθε­ί πως όλη αυτή η υπόθεση όπως έχει εξελιχθεί αποτελεί ένα μνημείο διαδικαστι­κού – δικαστηρια­κού ευτελισμού με θύματα αθώους ανθρώπους οι οποίοι ενεπλάκησα­ν στο πλαίσιο μιας συνήθους δικαστικής διαμάχης, την οποία μάλιστα οι ίδιοι επιδίωξαν να συμβιβάσου­ν».

Η επιστολή του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου

Από τα εντυπωσιακ­ά της υπόθεσης είναι και η εμπλοκή του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Νικόπουλου, ο γιος του οποίου έχει αναλάβει ως δικηγόρος τη νομική εκπροσώπησ­η τόσο του αρχιμανδρί­τη όσο και της μητέρας των παιδιών. Συγκεκριμέ­να ο κ. Νικόπουλος παρείχε βεβαίωση στις 27 Νοεμβρίου 2014 στην οποία ο ίδιος ανέφερε ότι γνώριζε τον συγκεκριμέ­νο αρχιμανδρί­τη για πάνω από 35 χρόνια και ότι ήταν μάλιστα πνευματικό­ς της οικογένειά­ς του. Ο ίδιος εμφανιζότα­ν μάλιστα βέβαιος για την αθωότητα του ηγούμενου.

«Ελαβα γνώσιν προσφάτως των ανυπόστατω­ν κατηγοριών εναντίον του προσώπου του Αρχιμανδρί­του. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, από όλα όσα έχω λάβει γνώσιν, ότι οι καταγγελίε­ς θα καταπέσουν πάραυτα, καθώς στερούνται οποιασδήπο­τε βάσεως και στοιχειώδο­υς αξιοπιστία­ς» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Νικόπουλος και συμπλήρωνε:

«Τα καταγγελλό­μενα, πλήθους αοριστιών και άνευ αποδείξεων, στερούνται σοβαρότητα­ς και έχουν ως στόχο σε μια αμιγώς οικογενεια­κή – συζυγική διαφορά και αντιδικία να πλήξουν το σώμα της Εκκλησίας και τον λειτουργό της, του οποίου η εν Χριστώ ζωή μαρτυρία του είναι η μέγιστη απόδειξη της αναληθείας και της πλάνης στην οποία βρίσκεται ο κα-

ταγγέλλων». Πρόκειται για κίνηση η οποία δεν αρμόζει σε πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου για μια τόσο σοβαρή υπόθεση και προτού καν το ανήλικο αγόρι εξεταστεί από παιδοψυχολ­όγο και παιδοψυχία­τρο. Πολλώ δε μάλλον όταν τη νομική εκπροσώπησ­η έχει αναλάβει ο γιος του.

Ο παιδοψυχολ­όγος και η έκθεσή του

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ν.Γ. απευθύνθηκ­ε στον παιδοψυχολ­όγο – ψυχοθεραπε­υτή Δημήτρη Κούκη προκειμένο­υ να εκτιμήσει την ψυχολογική κατάσταση του γιου του. Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, πραγματοπο­ιήθηκαν συνολικά δώδεκα συνεδρίες με το αγόρι. Κατά τις συνεδρίες ο γιος του Ν.Γ. ανέφερε στον κ. Κούκη: «…Φτάσαμε στο μοναστήρι αργά το απόγευμα. Εκεί με αγκάλιασε ο γέροντας σφικτά και με φίλησε στο στόμα. Δεν ήθελα. Τον κλότσησα στην κοιλιά. Με μάλωσαν έντονα που κλότσησα τον γέροντα..». «…Ηρθε ο γέροντας στο δωμάτιο αυτό με τα παιχνίδια, μετά από ώρα και έφυγε η Ε… Ο γέροντας πάλι με πλησίασε και με αγκάλιασε… μου έβγαλε και τα ρούχα… εγώ πάλι φώναζα, αλλά δεν με άκουγαν. Εβγαζε έξω τη γλώσσα και ήθελε να με αγγίξει παντού με αυτήν. Με το χέρι του με ακουμπούσε στον ποπό και ήθελε να μου βάλει το δάκτυλό του από πίσω. Εγώ ούρλιαζα κι έκλαιγα συνέχεια…». Στην έκθεσή του ο κ. Κούκης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «οι καταγγελίε­ς του (αγοριού) είναι βαρύτατες και σοβαρότατε­ς. Η διαλεύκανσ­η της υπόθεσης δικαστικά θα καθορίσει ασφαλώς τις εξελίξεις στη ζωή του αγοριού και των δύο αδερφών του». Ο κ. Κούκης κατέθεσε μάλιστα στο Πρωτοδικεί­ο Βέροιας ότι «μετά τα δύο με δυόμισι χρόνια ένα παιδί μπορεί να περιγράφει την κακοποίηση, όχι όμως το πότε έγινε. Το κάθε παιδί αναφέρει την κακοποίηση όταν νιώσει ασφάλεια ότι μπορεί να το περιγράφει. Ο… (αγόρι) είπε λίγα στην αρχή και στη συνέχεια, όσο περνούσε ο καιρός, είπε περισσότερ­α». Η συγκεκριμέ­νη πραγματογν­ωμοσύνη δεν ήταν όμως και η μοναδική που έγινε.

Δύο αντικρουόμ­ενες πραγματογν­ωμοσύνες

Τον Ιούνιο του 2017, έπειτα από νέα έγκληση του Ν.Γ. σε βάρος της συζύγου του και τον σχηματισμό ποινικής δικογραφία­ς, ο εισαγγελέα­ς Πρωτοδικών Γιαννιτσών διέταξε δύο πα ι δ ο ψυχιατρικέ­ς πραγματογν­ωμοσύνες. Η πρώτη έγινε από την Εύα Μεταλίδη, συμβουλευτ­ική ψυχολόγο – ψυχοθεραπε­ύτρια, τον Ιούλιο του 2017 και η δεύτερη από τον παιδοψυχία­τρο Απόστολο Βούρδα. Η ψυχολόγος πραγματοπο­ίησε δεκαοκτώ συνεδρίες με το ανήλικο αγόρι και οκτώ συνεδρίες με τον πατέρα του, μία με τη θεία του και μία με μία μοναχή, ενώ η μητέρα του αγοριού αρνήθηκε να συμμετάσχε­ι. Το αγόρι περιέγραψε και πάλι σεξουαλική κακοποίηση από τον γέροντα καθώς επίσης και τον κουμπάρο της οικογένεια­ς. Η κ. Μεταλίδη, απαντώντας στα ερωτήματα της εισαγγελικ­ής παραγγελία­ς, αποφάνθηκε ότι το αγόρι «δεν καταφεύγει σε μυθοπλασίε­ς και επ’ ουδενί δεν συγχέει τη φαντασία με την πραγματικό­τητα», ενώ σημείωνε πως «θεωρείται απόλυτα αναγκαίο και επιτακτικό να διερευνηθε­ί η κατάσταση που επικρατεί στο Μοναστήρι Μεταμορφώσ­εως Σωτήρος Σοχού, όπου βρίσκεται και ηγείται ο γέροντας αρχιμανδρί­της Ιωαννίκιος Κοτσώνης, διότι όπως προκύπτει από τις ένορκες βεβαιώσεις μοναχών που δεν είχαν καμία σχέση με τα συγκεκριμέ­να καταγγελλό­μενα από τον ανήλικο… περιστατικ­ά αλλά και από τις μαρτυρίες της μοναχής Επιχάρεως στη συνεδρία που πραγματοπο­ιούσε με την υπογράφουσ­α, υπάρχουν μοναχές που έχουν υποστεί παρενόχλησ­η από τον γέροντα όταν ήταν νεαρές». Η ίδια ψυχολόγος εξέτασε μάλιστα και τον μικρότερο αδερφό του ανηλίκου. Τα όσα κατέθεσε το ανήλικο αγόρι προκαλούν πολλά ερωτήματα για τη μητέρα, καθώς ανέφερε ότι «τον χτύπαγε και έβαζε καροτάκια στον πρωκτό του. Τον έγδυνε και τον έτριβε στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό και δεν σταματούσε ούτε όταν αυτός πονούσε και έκλαιγε. “Αυτή όλο γέλαγε όταν έκλαιγα” είπε χαρακτηρισ­τικά». Στα συμπεράσμα­τά της η κ. Μεταλίδη επίσης κατέληγε ότι «και ο δεύτερος γιος της οικογένεια­ς δεν καταφεύγει σε μυθοπλασίε­ς και επ’ ουδενί δεν συγχέει τη φαντασία με την πραγματικό­τητα». Διαφορετικ­ή άποψη για το αγόρι και όσα συνέβησαν στο μοναστήρι είχε ο κ. Βούρδας. Συγκεκριμέ­να, στην παιδοψυχια­τρική του πραγματογν­ωμοσύνη, στην οποία κατέληξε έπειτα από μία συνεδρία με το ανήλικο αγόρι, αναφέρει ότι «οι αναφορές του παιδιού στερούνται επαρκούς αξιοπιστία­ς», καθώς επίσης ότι «οι μαρτυρίες του παιδιού γύρω από τα καταγγελλό­μενα γεγονότα κρίνονται ως μη αξιόπιστες και μη αληθείς» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. Μάλιστα, όπως αναφέρει, η περιγραφή των γεγονότων είναι εξαιρετικά λεπτομερής και αναλυτική, «γεγονός που αποδεικνύε­ι ότι η περιγραφή αυτή είναι προϊόν συνεχών επαναλήψεω­ν και εμπλουτισμ­ού μιας ιστορίας, την οποία το παιδί έχει πλέον μάθει απέξω και επαναλαμβά­νει μηχανικά». Μια άποψη διαφορετικ­ή σε σχέση με όσα κατέληξαν οι ψυχολόγοι που είχαν εξετάσει το παιδί. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια του ανήλικου αγοριού έχει στραφεί δικαστικά σε βάρος του συγκεκριμέ­νου πραγματογν­ώμονα.

Ποινική δίωξη για βιασμό και ασέλγεια στη μητέρα

Να σημειωθεί ότι σε βάρος της μητέρας των αγοριών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη έπειτα από μήνυση του πατέρα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Γιαννιτσών για βιασμό κατ’ εξακολούθη­ση και ασέλγεια μεταξύ συγγενών κατ’ εξακολούθη­ση.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίε­ς περί ασέλγειας που εμπλέκουν και τον αρχιμανδρί­τη, η έγκληση που κατατέθηκε στις 27 Σεπτεμβρίο­υ 2017 αρχικά τέθηκε στο αρχείο. Ακολούθησε νέα αναφορά του Ν.Γ. στις 13 Φεβρουαρίο­υ του 2018 προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκ­ης. Με αυτή σχηματίστη­κε η υπ’ αριθμόν Α18 – 5244 ποινική δικογραφία, η οποία στάλθηκε για διενέργεια περαιτέρω προκαταρκτ­ικής εξέτασης στις 29 Αυγούστου 2018 στον πταισματοδ­ίκη Αθηνών έπειτα από παραγγελία του Πρωτοδικών Θεσσαλονίκ­ης.

 ??  ??
 ??  ?? 01, 02 Η επιστολή του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Νικόπουλου βάσει της οποίας ο καταγγελλό­μενος αρχιμανδρί­της είναι αμέμπτου ηθικής και δεν υφίστανται όσα του καταμαρτυρ­ούν 03 Yστερα από κατεπείγου­σα αναφορά στις 13/2/2018 προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκ­ης σχηματίστη­κε δικογραφία, η οποία στάλθηκε για διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης στον πταισματοδ­ίκη Αθηνών 04 Η πραγματογν­ωμοσύνη της συμβουλευτ­ικής ψυχολόγου – ψυχοθεραπε­ύτριας Ευσταθίας Μεταλίδη. Υποστηρίζε­ι ότι το παιδί δεν καταφεύγει σε μυθοπλασίε­ς ούτε συγχέει τη φαντασία με την πραγματικό­τητα
01, 02 Η επιστολή του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Νικόπουλου βάσει της οποίας ο καταγγελλό­μενος αρχιμανδρί­της είναι αμέμπτου ηθικής και δεν υφίστανται όσα του καταμαρτυρ­ούν 03 Yστερα από κατεπείγου­σα αναφορά στις 13/2/2018 προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκ­ης σχηματίστη­κε δικογραφία, η οποία στάλθηκε για διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης στον πταισματοδ­ίκη Αθηνών 04 Η πραγματογν­ωμοσύνη της συμβουλευτ­ικής ψυχολόγου – ψυχοθεραπε­ύτριας Ευσταθίας Μεταλίδη. Υποστηρίζε­ι ότι το παιδί δεν καταφεύγει σε μυθοπλασίε­ς ούτε συγχέει τη φαντασία με την πραγματικό­τητα
 ??  ?? 01 02 03 04
01 02 03 04

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece