Τυφλό χτύπημα

Documento - - 2ΣΤΙΛΌ - Του Ανεμογράφου

Θες να νιώσεις όπως ένιωθαν οι άνθρωποι τον μεσαίωνα ενώ περίμεναν μια επέλαση αλλόθρησκων βαρβάρων;

Θες να νιώσεις όπως οι χριστιανοί των πρώτων χρόνων που διώκονταν και κατέληγαν πολλές φορές στην αρένα να παλεύουν με λιοντάρια;

Αν ναι, η λύση είναι πολύ απλή. Ανοιξε οποιοδήποτε κανάλι παρουσιάζει εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας που μιλάει για το θέμα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας.

Αν γεννήθηκες σήμερα ή προσγειώθηκες πρόσφατα στον πλανήτη και πιστέψεις όσα λένε, τότε έχεις μπει στο κλίμα. Φόβος, τρόμος, πολεμούν τη θρησκεία μας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει ρέστα με το θέμα. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;

Τέτοιο θέμα δεν το αφήνεις. Τελευταία χρονιά πριν από τις εκλογές και θίγεται το θέμα των σχέσεων του κρά- τους με την εκκλησία; Εδώ είμαστε, πρέπει να είπαν οι επικοινωνιολόγοι του Κυριάκου.

Πεδίο εξ ορισμού προνομιακό εξάλλου για τη ΝΔ. Αν μη τι άλλο εδώ και χρόνια έχει τονίσει ότι η πατρίδα μας κινδυνεύει από τον αθεϊσμό που κρύβεται στην Αριστερά.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλοι λόγοι να… σηκωθεί το θέμα. Οχι σκοτεινοί, όχι κάποια συνωμοσία ή κάτι άλλο. Κάτι ιδιαίτερα απλό. Δεν βρίσκονται εύκολα άλλα θέματα για να μπορεί να λαϊκίσει με ακροδεξιά ρητορική το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μακεδονικό έδωσε πολλά αλλά έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη του. Τα είπαν, τα ξαναείπαν, κάπου βαρέθηκαν ακόμη και οι οπαδοί τους.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονταν στην Τουρκία επέστρεψαν — μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για φτηνή αντιπολίτευση.

Μέσα σε όλα και για να δέσει το μείγμα είναι απαραίτητο φυσικά να προστεθεί μια γερή δόση από fake news.

Στη βάση πάντα της πάγιας τακτικής «το λέμε και κάποιοι δεν θα το ψάξουν και θα το πιστέψουν». Αυτούς θέλουμε εξάλλου.

Το σκεπτικό είναι ίδιο πάνω κάτω για όλα τα θέματα των τελευταίων ετών. Απλώς πλέον έχει γιγαντωθεί.

Τι κι αν ο αρχιεπίσκοπος συμφώνησε με την κυβέρνηση για τις όποιες αλλαγές; Ψιλά γράμματα. Δεν ξέρει ούτε αυτός το καλό της εκκλησίας. Μόνο η ΝΔ το ξέρει.

Σε τελική ανάλυση ποια θα ήταν η εναλλακτική; Να συζητάμε για την εμπλοκή πολιτικών σε σκάνδαλα τα οποία στοίχισαν πάρα πολλά λεφτά στο ελληνικό δημόσιο.

Κι επειδή τυχαίνει οι πολιτικοί που εμπλέκονται σε αυτά να είναι συγκεκριμένων κομμάτων είναι μια συζήτηση που δεν βολεύει.

Ετσι οι μίζες και η κακοδιαχείριση γίνονται πταίσματα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, ενώ τα σημαντικά είναι ο Σόρος και οι άθεοι που μας απειλούν.

Στον πραγματικό κόσμο, από την άλλη, η συμφωνία με την εκκλησία είναι και έτσι και αλλιώς. Μια μέση λύση που σίγουρα δεν είναι ο διαχωρισμός που είχαν στο μυαλό οι περισσότεροι.

Παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς. Ταυτόχρονα θα παίρνουν επίδομα από το κράτος ίσο με τον μισθό τους.

Οχι Γιάννης δηλαδή αλλά Γιαννάκης. Είναι βέβαια ένα πρώτο βήμα.

Τυχερή η κυβέρνηση που έχει απέναντί της τέτοια αντιπολίτευση. Ετσι δεν θα κληθεί να απαντήσει ποτέ σε κανονική κριτική παρά μόνο σε κραυγαλέες γελοιότητες – συνήθως πιο εύκολο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.