Πουλάει δάνεια €8 δισ. η PQΗ

Από καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου το 75% των εισπράξεων του δημιουργήματος Στουρνάρα. Προσέλαβε τη Morgan Stanley

Documento - - DOCFINANCE - Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Επειτα από δύο χρόνια περιορισμένων αποτελεσμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος «σπρώχνει» το δημιούργημά της στον δρόμο που ακολουθούν οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πουλήσει σχεδόν 10 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια με εμπράγματες ασφάλειες.

Γιατί ενδιαφέρει

Η περίπτωση της PQH, η οποία με 24.000 ευρώ κεφάλαιο, ελέω Στουρνάρα, ανέλαβε να εκκαθαρίσει 15 τράπεζες και 9,5 δισ. ευρώ, αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του κεντρικού τραπεζίτη σε ένα ακόμη μέτωπο.

Στην πώληση δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ προχωράει η PQH, δημιούργημα ως γνωστόν –όπως αποκάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες το Documento– του Γιάννη Στουρνάρα. Ο ιδιόμορφος αυτός συνεταιρισμός των τριών (PWC Business Solutions ΑΕ, Qualco και Hoist Kredit), με αρχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ, είχε αναλάβει τον ρόλο του εκκαθαριστή 15 bad banks και πτωχευμένων συνεταιριστικών τραπεζών με 9,5 δισ. δάνεια προς «αξιοποίηση».

Από το 2016 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα φέρεται να κατόρθωσε να εισπράξει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων απέδωσε σε δύο χρόνια (δύο χρήσεις) περί τα 150 εκατ. (περίπου 75 εκατ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση) στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι και ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης των υπό εκκαθάριση τραπεζών. Ισως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, που δείχνει και το επίπεδο της αποτελεσματικότητας της εν λόγω εταιρείας, είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 70% και πλέον των εισπράξεών της προέρχεται από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου υπέρ δανειοληπτών της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας κατά κύριο λόγο. Χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποδοθεί (μιας και μέτραγαν στο δημόσιο χρέος) από τον καθ’ ύλην αρμόδιο αναπληρωτή υπ. Οικονομικών με μια απλή επιστολή του ΤΧΣ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για απλή μεταφορά χρημάτων σε άλλη τσέπη του δημοσίου. Ηταν οφειλή του δημοσίου προς… το δημόσιο, μόνο

Η αναποτελεσματική εκκαθάριση έφερε απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για πώληση του συνόλου σχεδόν των δανείων που έχουν απομείνει στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις κουφάρια

που με τη μεσολάβηση της PQH ένα τεράστιο ποσό –ίσως και περίπου το 50%– πήγε στην τσέπη του μεσολαβητή-εκκαθαριστή.

Η διάχυτη μουρμούρα για την αναποτελεσματικότητα της εκκαθάρισης οδήγησε στην απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης της Τράπεζας της Ελλάδος για πώληση του συνόλου σχεδόν των δανείων που έχουν απομείνει στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις-κουφάρια των τραπεζών Αγροτική, Proton, FBB, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσλήφθηκε η Morgan Stanley για το «πακετάρισμα» των δανείων και την αποτίμηση της αξίας τους ώστε να οργανωθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός πώλησής τους, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής πρέπει να έχουν πωληθεί σε funds από τις συστημικές τράπεζες «κόκκινα» δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ (κατά χονδρική προσέγγιση), εκ των οποίων 10 δισ. secured (δηλαδή με διάφορων κατηγοριών εμπράγματες ασφάλειες), κυρίως επιχειρηματικά, και άλλα 10 δισ. «ακάλυπτα» (χωρίς εξασφαλίσεις).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για δάνεια μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς στα προς εκποίηση περιουσιακά στοιχεία τους περιλαμβάνονται πάρα πολλά ακίνητα.

Την τελευταία περίοδο Πειραιώς, Alpha και Εθνική έχουν προχωρήσει σε διάθεση σημαντικών δανειακών πακέτων, για τα οποία πολλά funds από Ευρώπη και Αμερική έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων είναι ο βασικός τρόπος ελάφρυνσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από επισφαλείς τοποθετήσεις, σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρωτοσέλιδο του Documento της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου που έφερε στο φως την εταιρεία PQH και τη σχέση της με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.