Νέοι νόμοι συν € 700 εκατ. για στήριξη των επενδύσεων

Μπαράζ δημιουργίας περιφερειακών τραπεζών σε συνεργασία με τη γερμανική Sparcasse

Documento - - ΑΝΆΠΤΥΞΗ - Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Προβλέπονται δράσεις του ΕΣΠΑ 700 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, ρύθμιση για την επανένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρηματιών που πτώχευσαν χωρίς δόλο και αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου.

Γιατί ενδιαφέρει

Τριάντα πέντε χρηματοδοτικά εργαλεία θα είναι η «προίκα» της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα λειτουργήσει μέσα στο 2019.

Με το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αρχίζει να ξεδιπλώνει την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης. Εως το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν άλλα επτά νομοσχέδια που σχετίζονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις δημόσιες συμβάσεις, το εταιρικό δίκαιο, την εποπτεία των εταιρειών, την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρηματίες, αλλά και τη σύσταση υπηρεσίας πιστοληπτικής ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες θεσμοθέτησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας εντός του 2018, ενώ ξεκινούν δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ ύψους 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναπτυξιακή Τράπεζα και μικρές περιφερειακές

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), κορμός της οποίας θα είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Ηδη σε επίπεδο χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών εργαλείων οι διαδικασίες είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να διαμορφωθεί και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Επισημαίνεται ότι η ΕΑΤ δεν θα εστιάζει στη λιανική τραπεζική καθώς θα ενεργεί ως διαμεσολαβητής για τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές και άλλους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές.

Εκτός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η ρευστότητα της ΕΑΤ θα προέλθει από την έκδοση ομολόγων σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, από συνεργασίες με ευρωπαϊκές εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή πιστωτικά ιδρύματα κ.λπ. Συνολικά η «προίκα» της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα αποτελείται από 35 χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τη δεύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα Sparkasse σχεδιάζεται σύστη- μα μικρών περιφερειακών τραπεζών, είτε συνεταιριστικών είτε άλλων οι οποίες θα δημιουργηθούν από περιφέρειες ή άλλους φορείς.

Νέες δράσεις ΕΣΠΑ 700 εκατ. ευρώ

Η εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας και η δράση «Ενισχύω – Επιβραβεύω», που θα απευθύνονται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προβλέπεται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα γίνει 25 ημέρες μετά. Οπως αναφέρει η Ευγενία Φωτονιάτα, ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η δράση «Ενισχύω – Επιβραβεύω» ενεργοποιείται με 300 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδοτική ενίσχυση της δράσης για την εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Η στόχευση της πρώτης δράσης είναι η ενίσχυση και ο προσανατολισμός των επιχειρήσεων προς νέες αγορές. Θα υπάρχει ειδική μέριμνα ως προς το ύψος της ενίσχυσης για εξαγωγικές επιχειρήσεις και θα δίνονται κίνητρα για επενδύσεις στους τομείς της τυποποίησης και πρoτυποποίησης. Η δεύτερη αφορά υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες διατήρησαν ή αύξησαν την απασχόλησή τους κατά το τελευταίο έτος πριν από την υποβολή των αιτήσεων.

Ξεκινά η Αναπτυξιακή Τράπεζα και αρχίζουν δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.