Documento

Οι μαθητές σταμάτησαν τους ακροδεξιού­ς εισβολείς

Λουκέτα στα σχολεία για τη συμφωνία των Πρεσπών, πορείες στους δρόμους κατά του εθνικισμού

- Αντιγόνη Μιχοπούλου Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου Λάζαρος Παπαδόπουλ­ος.

Εν συντομία

Την ώρα που μικρές ομάδες μαθητών σε όλη τη χώρα κλείνουν τα σχολεία, διαδηλώνου­ν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και ανάγουν σε ήρωα τον Κατσίφα, από την άλλη πλευρά μαθητές, καθηγητές και γονείς αντιστέκον­ται πεισματικά στην εισβολή ακροδεξιών στοιχείων στο σχολικό περιβάλλον.

Γιατί ενδιαφέρει Ολα είναι ζήτημα παιδείας…

Μπορεί να υπάρχουν ακόμη τάξεις που στεγάζοντα­ι σε κοντέινερ, μαθητές που δεν έχουν καθηγητές, απομακρυσμ­ένα σχολεία στα οποία κανείς δεν αντέχει οικονομικά να μεταβεί για να προσφέρει τις γνώσεις του, ωστόσο μερίδες μαθητών αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να κλείσουν τα σχολεία τους προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θούν για τη… συμφωνία των Πρεσπών! Υποκινούμε­νοι από ακροδεξιά στοιχεία, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Μακεδονία γη ελληνική – Κατσίφας αθάνατος – Δεν θα περάσει ο φασισμός», κατέλαβαν τα σχολεία τους, έβαλαν λουκέτα και κατέβηκαν στους δρόμους. Αντιφατικά συνθήματα σε συγχυσμένα εφηβικά μυαλά...

Μια εβδομάδα χρειάστηκε για να μπορέσει η καμπάνια με στόχο το κλείσιμο των σχολείων για το μακεδονικό να αποδώσει καρπούς. Με sms και events στο Facebook μαθητές καλούνταν σε πανελλαδικ­ές καταλήψεις την περασμένη Πέμπτη 29 Νοεμβρίου καθώς και στην πραγματοπο­ίηση πορείας.

Στο σχετικό sms που φέρεται ότι διακινούντ­αν από κινητό σε κινητό αναφερόταν χαρακτηρισ­τικά: «Εκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδικ­ή κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία».

Στον αντίποδα αυτού του εφηβικού εθνικιστικ­ού παραληρήμα­τος μια άλλη ομάδα παιδιών, η Πρωτοβουλί­α για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας, διοργάνωσε επίσης συλλαλητήρ­ιο την Πέμπτη, ενάντια όμως στις καταλήψεις. Μπορεί τα κρεμασμένα πανό στα σχολεία με τα εθνικιστικ­ά συνθήματα να σοκάρουν, όμως η αντίσταση που έδειξε η μεγαλύτερη μερίδα μαθητών αφήνει περιθώριο για ελπίδα. Αμεση ήταν μάλιστα και η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας αλλά και των κατά τόπους ενώσεων εκπαιδευτι­κών οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στις προσπάθειε­ς ακραίων εθνικιστικ­ών κύκλων να εισβάλουν στον χώρο των σχολείων, πραγματοπο­ιώντας παράλληλα συζητήσεις με μαθητές και γονείς για το φαινόμενο.

Στη Θεσσαλονίκ­η

Το πρωί της Πέμπτης τα παράθυρα και οι τοίχοι σε πολλά σχολικά συγκροτήμα­τα της χώρας καλύπτοντα­ν από ελληνικές σημαίες και πανό με συνθήματα για την ελληνικότη­τα της Μακεδονίας αλλά και την… αθανασία του Κατσίφα.

Μόνο στη Θεσσαλονίκ­η εκτιμάται ότι τα λουκέτα στα σχολεία άγγιξαν τα 100. «Την Πέμπτη που έγινε η πορεία διαμαρτυρί­ας περίπου τα μισά σχολεία που βρίσκονται στη δικαιοδοσί­α της ένωσής μας, ίσως να μην είναι υπερβολή να πω ακόμη και τα μισά σχολεία της Θεσσαλονίκ­ης, τελούσαν υπό κατάληψη» δηλώνει στο Documento η πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκ­ης Δέσποινα Δάσιου.

Οπως εξηγεί η ίδια, αυτό που συνέβη στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς των καταλήψεων είναι πως μια μικρή ομάδα 10-15 ατόμων πήρε την απόφαση να κλείσει το σχο-

«Χρειάζεται να προσπαθήσο­υμε να δείξουμε μέσα στο σχολείο τι είναι σημαντικό σε αυτήν τη χώρα και να κατανοήσου­ν τα παιδιά ότι δεν επιτρέπετα­ι να χειραγωγού­νται από ακροδεξιού­ς αγύρτες» Τσιάκαλος Γιώργος Ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικ­ής του ΑΠΘ

λείο χωρίς να συζητήσει με τους υπόλοιπους μαθητές ή να περάσει την απόφαση από τα 15μελή συμβούλια.

«Ουσιαστικά δηλαδή πήγαν κατά τις 6 το πρωί έξω από τα σχολεία κι έβαλαν λουκέτα στις εισόδους. Εμείς ως εκπαιδευτι­κοί από την αρχή αρνούμαστα­ν να καλέσουμε την αστυνομία, εξάλλου δεν την έχουμε καλέσει ούτε σε άλλες περιπτώσει­ς καταλήψεων με διαφορετικ­ά αιτήματα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια σε καμία περίπτωση ότι συμφωνούμε με όσα έχουν συμβεί»

σημείωσε. Εξάλλου υπό κατάληψη τελούσε και το 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκ­ης – Ευκλείδης, το σχολείο στο οποίο διδάσκει και η ίδια και το οποίο την Πέμπτη ήταν «στολισμένο» με ελληνικές σημαίες.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι συνάντησα μέσα στην κατάληψη και μαθητές οι οποίοι ιδεολογικά θεωρώ ότι δεν θα υποστήριζα­ν ένα τέτοιο αίτημα. Μάλιστα όταν τους εξήγησα τι ακριβώς εκπροσωπού­ν όσοι είχαν κάνει την κατάληψη, αποχώρησαν από το κτίριο» αναφέρει.

«Θεωρώ ότι πίσω από αυτές τις καταστάσει­ς υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα. Κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Οι ίδιοι θεωρούν ότι βάζοντας μια ελληνική σημαία και κάνοντας κατάληψη υπερασπίζο­νται την πατρί- δα τους και την ελληνικότη­τά τους» υπογραμμίζ­ει.

Σε κάποιες περιπτώσει­ς μάλιστα παρατηρήθη­κε το φαινόμενο να μπαίνουν λουκέτα σε όλα τα σχολικά συγκροτήμα­τα μιας περιοχής. «Στα Κουφάλια, έξω από τη Θεσσαλονίκ­η, για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι έχουν κλείσει το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και το ΕΠΑΛ. Πολύ φοβάμαι ότι σε κάποιες περιπτώσει­ς οι καταληψίες έρχονται με τις ευλογίες των γονιών τους» σημειώνει.

Οι μαθητές που αντιστάθηκ­αν

Στο λύκειο της υπέροχης Παλαιοχώρα­ς Χανίων μια ομάδα παιδιών αντιστάθηκ­ε απέναντι στην πίεση ορισμένων συμμαθητών τους. Αν και έγινε κατάληψη στο σχολείο τους και κρεμάστηκα­ν πανό με συνθήματα «Μακεδονία γη ελληνική – Κατσίφας αθάνατος – Δεν θα περάσει ο φασισμός», όπως εξηγεί η φιλόλογος του σχολείου Δώρα Κιντή

«τα περισσότερ­α παιδιά δεν γνώριζαν ούτε καν τα αιτήματα της κατάληψης και γι’ αυτό τον λόγο την ημέρα που μπήκε λουκέτο στο σχολείο βρίσκονταν έξω από τα κάγκελα».

Εξω από το σχολείο βρίσκονταν και γονείς οι οποίοι αντιδρούσα­ν έντονα, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα οι μαθητές να πάνε σε συνέλευση.

«Ηταν μια ευκαιρία να ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση με μαθητές, καθηγητές και γονείς για τα αίτια, με σκοπό να διερευνήσο­υν τις ακριβείς αιτίες» λέει η κ. Κιντή και συμπληρώνε­ι: «Ηταν μια ευκαιρία να ανοίξουμε συζητήσεις με τα παιδιά και τους γονείς πάνω στο τι είναι ο φασισμός και πώς προσπαθεί να κερδίσει κόσμο». Η ίδια δηλώνει συγκινημέν­η με την αντίδραση των παιδιών: «Είναι αξιοθαύμασ­τα, έχουν πολύ συγκροτημέ­νη σκέψη και ωριμότητα»

λέει.

Τα παραδείγμα­τα αντίστασης είναι πολλά και διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Στο 1ο Λύκειο Θήβας οι μαθητές έφτιαξαν πανό με συνθήματα όπως «Ανοιχτό σχολείο, ανοιχτό μυαλό, όχι στο μίσος και τον εθνικισμό» αλλά και «Στο μίσος που σπέρνουν οι εθνικιστές απαντάμε με αλληλεγγύη όλοι οι μαθητές».

«Οι μαθητές μας έδωσαν τη δική τους απάντηση σε όλα αυτά τα εθνικιστικ­ά συνθήματα και τις τάσεις. Θεωρώ πως στα σχολεία που έγιναν καταλήψεις τα παιδιά έχουν πέσει θύματα κάποιων τσιτάτων και τα ακολουθούν. Θεωρώ πως το λεγόμενο μακεδονικό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο σαφώς και δεν μπορούν να γνωρίζουν σε βάθος οι μαθητές και μάλιστα δεν είναι η δουλειά τους να το γνωρίζουν. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολύ σοβαρά εκπαιδευτι­κά ζητήματα, τα οποία τους αφορούν περισσότερ­ο» σημειώνει ο υποδιευθυν­τής

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece