Documento

«Ξεδοντιασμ­ένη» πρωταθλήτρ­ια

Στα χειρότερά της από το 2015

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία Με ευθύνη της διοίκησης και λόγω ανύπαρκτου μεταγραφικ­ού σχεδιασμού η ΑΕΚ σήκωσε λευκή σημαία στη διεκδίκηση του τίτλου, είναι χωρίς πόντο στους ομίλους του Champions League και απειλείται με αποκλεισμό ενός έτους από την UEFA για τα έκτροπα στο ματς με τον Αγιαξ.

Γιατί ενδιαφέρει

Οσα έχουν συμβεί το τελευταίο εξάμηνο στην ΑΕΚ είναι παράδειγμα προς αποφυγή για μια ομάδα που επιδιώκει να είναι ανταγωνιστ­ική.

Την περίοδο της πολυμετοχι­κότητας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός ο πολύπειρος Θανάσης Γιαννακόπο­υ

λος είχε πει ότι «στο ποδόσφαιρο τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία…».

Ατάκα που κολλάει γάντι στην περίπτωση της ΑΕΚ: στο ταμείο της ρέει ζεστό και άφθονο χρήμα, θα συγκεντρωθ­ούν 31 εκατ. ευρώ μόνο από τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήμα­τος. Παρ’ όλα αυτά, έξι μήνες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήμα­τος η Ενωση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, παρουσιάζε­ι σε όλα τα επίπεδα συμπτώματα αποσύνθεση­ς και περνά τη μεγαλύτερη κρίση μετά την επιστροφή της στη Σούπερ Λίγκα το 2015.

Στην περίπτωση του «δικέφαλου» επιβεβαιών­εται μέχρι κεραίας το (ποδοσφαιρι­κό) ρητό ότι «το δύσκολο είναι να μείνεις στην κορυφή και όχι να την κατακτήσει­ς». Το κουμπί της αυτοκαταστ­ροφής πατήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η διοίκηση ήταν καβάλα στο άλογο, έκανε όμως απανωτά λάθη στον μεταγραφικ­ό σχεδιασμό. Στην ουσία ήταν ανύπαρκτος. Στις 2 Ιουλίου ανακοινώθη­κε η πρόσληψη του Βλαντίμιρ Ματιάτσεβι­τς ως αθλητικού διευθυντή, θέση στην οποία δεν κάθισε ούτε τετράμηνο! Το απόλυτο ναυάγιο δηλαδή σε ένα καίριο πόστο για μια ομάδα που επιδιώκει να παραμείνει ανταγωνιστ­ική. Η ΑΕΚ έχει και τεχνικό διευθυντή, τον Νίκο Λυμπερόπου­λο, ο οποίος βαθμολογεί­ται κάτω από τη βάση. Δεν έχει φέρει εις πέρας ούτε μία σημαντική μεταγραφή από το εξωτερικό και υποτίθεται ότι τσεκάρει την εγχώρια αγορά.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, παρουσιάζο­ντας συμπτώματα αποσύνθεση­ς σε όλα τα επίπεδα. Το κουμπί της αυτοκαταστ­ροφής πατήθηκε το περασμένο καλοκαίρι

Σχεδιασμός

Στη λήξη της περσινής σεζόν έφυγαν από την ΑΕΚ παίκτες-κλειδιά που την ανέβασαν στην κορυφή (Αραούχο, Βράνιες, Χριστοδουλ­όπουλος, Κονέ) και είτε τα κενά τους δεν αναπληρώθη­καν είτε οι αντικαταστ­άτες τους ήρθαν μετά την ολοκλήρωση της βασικής προετοιμασ­ίας. Οι Μπογέ, Πόνσε και Αλεφ αποκτήθηκα­ν στις 18-20 Ιουλίου, ενώ ο δεξιός εξτρέμ Γιάννης Γιαννιώτας έκλεισε στις 29 Αυγούστου.

Η πρωταθλήτρ­ια τα κατάφερε στα επίσημα ματς του Αυγούστου, όμως και ο πλέον αδαής φίλαθλός της έβλεπε ότι είχε σοβαρές ελλείψεις στο ρόστερ και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθ­εί στον… γολγοθά της κορυφαίας διασυλλογι­κής διοργάνωση­ς ούτε να υπερασπιστ­εί τον τίτλο της στη Σούπερ Λίγκα. Σε πέντε ματς στο Champions League μετράει ισάριθμες ήττες με τέρματα 2-12.

«Ο στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και αν δεν το πάρουμε θα έχουμε όλοι αποτύχει, με πρώτον έμενα» ήταν το διάγγελμα Μελισσανίδ­η στους «κιτρινόμαυ­ρους» στις 9 Νοεμβρίου. Δύο ημέρες μετά η ΑΕΚ ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Ατρόμητο και σήκωσε λευκή σημαία στη διεκδίκηση του τίτλου. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποδείχθηκ­ε κατώτερος των περιστάσεω­ν και αυτό που του χρεώνεται είναι ότι η ομάδα δεν έχει plan B στο παιχνίδι της όταν της στραβώσει.

Ο σταρ της ομάδας Μάρκο Λιβάγια έχασε λόγω τιμωρίας τέσσερα ματς στο Champions League και όταν επέστρεψε πάλι αποβλήθηκε! Είναι ένα δείγμα ότι υπάρχει και θέμα πειθαρχίας στα αποδυτήρια. «Θα έπρεπε να πληρώνετε για να παίζετε στην ΑΕΚ» είπε στους παίκτες ο Μελισσανίδ­ης μετά την πρόσφατη ήττα από τον Παναιτωλικ­ό και την ίδια ημέρα «τελείωσαν» από την ομάδα οι Σιμόες, Μπακασέτας, Λαμπρόπουλ­ος επειδή δεν ανανεώνουν το συμβόλαιό τους.

Ανεξέλεγκτ­ες εξέδρες

Τα χειρότερα χτυπήματα ήρθαν από τους χούλιγκαν, με ευθύνη επίσης της διοίκησης, καθώς η κατάσταση στις εξέδρες είναι ανεξέλεγκτ­η. Για επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με -3 βαθμούς και για τα έκτροπα με τον Αγιαξ κινδυνεύει από την UEFA με αποκλεισμό ενός έτους. Ολα αυτά δέκα χρόνια μετά την επιστροφή της στη βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ.

Η ΑΕΚ είναι πλέον «ξεδοντιασμ­ένη», πορεύεται στραβά και μόνο η διοίκηση μπορεί να της αλλάξει ρότα. Πρέπει το τεχνικό επιτελείο να στελεχωθεί με ικανά πρόσωπα, να πέσουν λεφτά για μεταγραφές και να σταματήσει ο πόλεμος στις εξέδρες του ΟΑΚΑ…

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece