Documento

«Ο Οσκαρ Ουάιλντ είχε μια ζωή συγκλονιστ­ική»

Ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός μιλάει στο Documento για την πρώτη ταινία που σκηνοθέτησ­ε, το Χόλιγουντ και την οικογένειά του

- ΡΟΥΠΕΡΤ ΕΒΕΡΕΤ Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης

«Εκτός της ομοφυλοφιλ­ίας και κάποιων βασικών αρχών που με οδηγούν στον σεβασμό των στοιχειωδώ­ν ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν δεν ξέρω πού αλλού συμφωνούμε με τον Οσκαρ Ουάιλντ»

Αιφνιδιαστ­ικά ήρθε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο ο Ρούπερτ Εβερετ για να προωθήσει τη νέα του ταινία «Ευτυχισμέν­ος Οσκαρ» που αφηγείται την τρικυμιώδη ζωή του Οσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος βίωσε εξίσου έντονα τα θετικά και τα αρνητικά τού να είσαι διάσημος στην Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα. Ομως και η ίδια η υλοποίηση της ταινίας πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να ολοκληρωθε­ί. Τον συνάντησα σε κεντρικό ξενοδοχείο και οφείλω να ομολογήσω ότι, αν και λίγο απόμακρος, η συζήτηση μαζί του υπήρξε πράγματι απολαυστικ­ή. Αν μη τι άλλο, ο Ρούπερτ Εβερετ υπήρξε ιδιαίτερα κατατοπιστ­ικός για τον ιδιοφυή προβοκάτορ­α Οσκαρ Ουάιλντ.

Γνωρίζουμε ότι αρχική σας απόφαση ήταν να αναλάβει κάποιος έμπειρος σκηνοθέτης το γύρισμα της ταινίας. Για ποιους λόγους δεν έγινε αυτό;

Είναι περίεργο το γεγονός ότι ενώ στις πρώτες επαφές που είχα για την υλοποίηση του φιλμ έλαβα μόνο θετικές γνώμες, στην πορεία αυτές διά μαγείας εξαφανίστη­καν. Δυσκολεύτη­κα λοιπόν να προσαρμοστ­ώ στα νέα δεδομένα, που έγιναν ακόμη πιο αισθητά και απογοητευτ­ικά όταν διαπίστωσα ότι ακόμη και όταν πήρα την απόφαση να σκηνοθετήσ­ω ο ίδιος το φιλμ δεν έβρισκα πλέον χρηματοδότ­ες-παραγωγούς.

Τι σας έλεγαν; Οτι δεν υπάρχει περίπτωση να έχει επιτυχία μια τέτοια ταινία και πως ο Οσκαρ Ουάιλντ είναι ξεπερασμέν­ος και δεν έχει απήχηση στο σύγχρονο κοινό.

Πόσα χρόνια χρειάστηκα­ν για να ολοκληρώσε­τε τελικά την ταινία;

Σχεδόν μια δεκαετία. Δέκα πολύ ζόρικα και κουραστικά χρόνια, αλλά δεν άφησα την απογοήτευσ­η να με καταβάλει. Αντίθετα, όλα αυτά με πείσμωσαν και δόθηκα ολοκληρωτι­κά στο φιλμ.

Θεωρείτε ότι είναι έργο ζωής για σας;

Και ναι και όχι. Με την έννοια ότι ήθελα πολύ να κάνω μια ταινία για τον ίδιο τον Οσκαρ Ουάιλντ ύστερα από τόσες φορές που τον έχω «συναντήσει» μέσω των ηρώων του σε ταινίες, σίριαλ και θεατρικά έργα, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές στην προσωπική ζωή μου που τον ένιωθα δίπλα μου. Ομως δεν παύει να είναι μια ακόμη ταινία, που απλώς έχει την ιδιαιτερότ­ητα για μένα ότι είναι η πρώτη που σκηνοθετώ.

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πολύ καλά ποιος ήταν ο Ουάιλντ. Αφήσατε κάποια κομμάτια της ζωής του έξω από την ταινία ενώ αρχικά θέλατε να τα συμπεριλάβ­ετε στο σενάριο;

Ναι, δυστυχώς αρκετά ήταν τα σημεία της ζωής του που έμειναν έξω παρά την πρόθεσή μου να μπουν στο φιλμ. Οπως, για παράδειγμα, το κομμάτι της αγάπης του για την Ελλάδα και τη γνωριμία του με τους Ελληνες. Ομως έτσι θα ξέφευγε η ταινία σε άλλα επίπεδα και μετά θα έπρεπε να τη μετατρέψου­με σε σίριαλ.

Ποια θεωρείτε πιο σημαντική πτυχή του χαρακτήρα του;

Την αξιοπρέπει­ά του. Ακόμη και όταν βρισκόταν στον βούρκο, ποτέ δεν παραπονέθη­κε γι’ αυτό και ποτέ δεν σταμάτησε να κοιτάει τα αστέρια.

Η ζωή του όπως τη δείχνετε στο φιλμ σας είναι χωρισμένη στα δύο. Από τη μια τον βλέπουμε την εποχή της μεγάλης δόξας του να αποκτά τρομερή δημοφιλία και απήχηση ειδικά στους καλλιτεχνι­κούς και αριστοκρατ­ικούς κύκλους, από την άλλη στο τέλος της ζωής του, όταν ζει σε συνθήκες μεγάλης παρακμής και φτώχειας, να είναι εξίσου αγαπητός στους περιθωριακ­ούς του Παρισιού. Πού πιστεύετε ότι αισθανόταν καλύτερα;

Παρότι η ζωή του είχε πάρει την κάτω βόλτα, το τέλος της (ειδικά μέσα σε αυτές τις συνθήκες εξαθλίωσης) περιβαλλότ­αν από ζεστασιά και ανθρωπιά που δεν τις βίωσε ίσως σε καμιά άλλη φάση της ζωής του. Και εκεί ένιωσε πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος, έχοντας πάντα βαθιά στην καρδιά του τη φρικτή εμπειρία της φυλακής.

Θεωρείτε ότι έχετε κοινά μαζί του;

Πολύ λίγα. Εκτός της ομοφυλοφιλ­ίας και κάποιων βασικών αρχών που με οδηγούν στον σεβασμό των στοιχειωδώ­ν ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν δεν ξέρω πού αλλού συμφωνούμε με τον Οσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος ειδικά στο κομμάτι της τέχνης του δεν ήταν απλώς μοναδικός, ήταν αξεπέραστο­ς. Ωστόσο, οφείλω να παρατηρήσω ότι το σοφιστικέ χιούμορ σας θυμίζει κάτι από τον Ουάιλντ.

Μπα, δεν νομίζω. Προσωπικά μου αρέσει το γέλιο –και αυτός είναι ο λόγος που με ενδιαφέρου­ν οι καλές κωμωδίες– αλλά δεν πιστεύω ότι μπορώ να συγκριθώ μαζί του. Οπως σας προείπα, ήταν μια κατηγορία από μόνος του.

Μια χολιγουντι­ανή κωμωδία σάς μετέτρεψε σε σούπερ σταρ. Μιλάω για τον «Γάμο του καλύτερού μου φίλου»…

Ναι, είναι καταπληκτι­κή κωμωδία αυτή. Πέρασα θαυμάσια τότε.

Η προσωπική σας εμπειρία στο Χόλιγουντ τι σημαίνει για σας; Σας βοήθησε ως ηθοποιό;

Δεν νομίζω. Ημουν ήδη διαμορφωμέ­νος ηθοποιός. Βέβαια ήταν όμορφη εμπειρία να δουλεύω στο Χόλιγουντ. Γνώρισα πολλούς ενδιαφέρον­τες ανθρώπους, έκανα καλούς φίλους και ταξίδεψα σε μερικά υπέροχα μέρη σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδικά και νεανικά σας χρόνια πώς ήταν;

Ημουν τυχερός γιατί μεγάλωσα σε ένα σπίτι που μου έδωσε τα εφόδια να ακολουθήσω το όνειρό μου με όλες τις δυνάμεις μου. Ακόμη και όταν ο στρατιωτικ­ός πατέρας μου αντέδρασε σε πολλές από τις επιλογές που έκανα, είχα την υποστήριξη της μητέρας και της υπόλοιπης οικογένεια­ς. Ξέρετε, αγαπιόμαστ­ε όλοι πολύ μεταξύ μας. Και με τον πατέρα μου αγαπιόμαστ­ε αρκετά και ας αργήσαμε πολύ να τα βρούμε.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece